Вибори на Волині: у кого які шанси?

Вибори на Волині: у кого які шанси?
Як відомо, на 17 лютого призначили проміжні вибори до Волинської обласної ради у зв'язку з тим, що два депутати-мажоритарники - Анатолій Вітів (ВО «Свобода») та Сергій Мартиняк (безпартійний), були обрані до парламенту.

Про свої наміри «поборотися» за депутатські мандати, за інформацією ТВК, заявили понад 20 політичних партій, які висунули своїх кандидатів по одномандатних мажоритарних виборчих округах № 37 (місто Луцьк) та № 29 (Турійський район).

Закон про місцеві вибори дозволяє лише політичним партіям висувати кандидатів в депутати, тож, політиків-самовисуванців у цій кампанії не буде.

Минулого тижня Волинська обласна виборча комісія на своїх засіданнях, розглянувши подання партій, визначила остаточний перелік кандидатів, що будуть змагатися за два вакантні депутатські місця у облраді. ТВК зареєструвала кандидатами в депутати усіх, внесених партіями, осіб, у підсумку не відмовивши жодному.

Таким чином, кандидатами в депутати на проміжних виборах у Волинську обласну раду зареєстровано: по Луцькому виборчому округу (№ 37) - 8 політиків, по Турійському виборчому округу (№ 29) - 13 політиків.

Експерти Центру політичного аналізу і виборчого консалтингу зробили спробу проаналізувати ситуацію на округах

Хто більший опозиціонер в Луцьку?

Так, одномандатний мажоритарний виборчий округ № 37 включає в себе 41 виборчу дільницю. В окрузі зареєстровано близько 79 300 виборців. Головними претендентами на депутатський мандат від Луцька вважаються узгоджений кандидат від «об'єднаної опозиції», представник ВО «Свобода» Святослав Боруцький та висуванець ще однієї «опозиційної» партії Олександр Лазорко.

Святослав Боруцький наразі є депутатом Луцької міської ради, де очолює фракцію ВО «Свобода», а також є головою Луцького міського осередку партії. Вибір цієї кандидатури пов'язаний, скоріш за все, з тим, що Боруцький є «правою рукою» тепер уже нардепа Анатолія Вітіва і, саме йому Вітів хоче довірити, у разі перемоги, керівництво фракцією в облраді.

Окрім того, хоч Боруцького не можна назвати великим лідером, але він активний учасник міської політики, тому його ім'я досить відоме тій частині виборців, які підтримують опозиційні партії.

Інших публічних особистостей, що відомі лучанам, в партії фактично немає, адже всі «лаври слави» зазвичай діставалися Анатолію Вітіву.

Завдання депутата Боруцького і його команди в ході кампанії полягатиме у донесенні інформації про те, що він єдиний опозиційний кандидат до максимальної кількості виборців округу, та подальша мобілізація виборців з тим, щоб вони прийшли на виборчі дільниці.

Для цього ВО «Свобода» буде використовувати здебільшого свій людський ресурс: півміста буде заклеєно партійними плакатами з іменем кандидата, агітатори будуть відвідувати виборців вдома та роздавати партійну літературу з наметів, можливо, в Луцьк приїде лідер партії Олег Тягнибок.

Від опозиційних партнерів, ВО «Батьківщина» та «Фронт Змін», навряд чи слід буде чекати великої підтримки. Публічно керівники цих партій будуть висловлюватись на підтримку «свободівця», братимуть участь у мітингах і медійних заходах, але рядові партійці скоріш за все задіяні не будуть.

Шанси на перемогу у Святослава Боруцького доволі непогані. Так, депутатом від округу в 2010 році обирався, хоч і за меншої конкуренції, саме його однопартієць Анатолій Вітів, який, ймовірно, всю виборчу кампанію буде агітувати за свого побратима.

Крім того, виборці Луцька, як показали результати голосування за партійні списки в 2012 році, дуже добре ставляться до ВО «Свобода». А ще в партії є активні та віддані їй люди, що будуть, й за незначного фінансового ресурсу, реалізовувати виборчу кампанію.

Втім повністю розраховувати на опозиційний електорат «свободівцю» не дадуть «колеги» з УДАРу. Політичні сили, що на рівні українського парламенту декларують співпрацю та спільність позицій, на місцевому рівні не змогли узгодити між собою єдиного кандидата.

Партія Віталія Кличка «УДАР» висунула на проміжних виборах в облраду по місту Луцьку свого кандидата. Чому волинські «ударівці» вперто не йдуть на перемовини з іншими опозиційними партіями, поки залишається невідомим. Або нова партія висуває надто багато вимог і претензій, або це «об'єднані опозиціонери» вперто не хочуть поступатися своїми позиціями молодшим колегам, або ж так комусь треба, щоб партія «УДАР» на Волині завжди мала іншу позицію.

Отже, висуванцем УДАРу став бізнесмен Олександр Лазорко. Чому послідовники Віталія Кличка, якщо так сильно хотіли взяти участь у виборах, не висунули свого однопартійця, а підтримали позапартійного кандидата - малозрозуміло.

Наприклад, один з керівників партії на Волині Ігор Алєксєєв на парламентських виборах 2012 року балотувався в нардепи по місту Луцьку і, попри не надто активну виборчу кампанію, здобув третій результат. Звісно левова частка цього здобутку отримана завдяки партійному бренду. Але чому знову ж таки цей бренд не використати Алєксєєву й на місцевих виборах?

В разі його перемоги він би отримав хороший майданчик в облраді для активної розкрутки партії й себе. Натомість Алєксєєв поступився місцем Лазорку.

Лазорка публічно й кулуарно пов'язують з переможцем парламентських виборів по місту Луцьку, народним депутатом Ігорем Палицею, називаючи їх бізнес-партнерами. Підтвердження цьому можна знайти навіть, порівнявши біографії обох бізнесменів.

Виходить, що Ігор Палиця, «взявши» фактично без бою Луцьк, хоче закріпити свої позиції й на місцевому рівні. Детальніше про причини такого активного інтересу цього тандему до обласного центру Волині та можливі плани щодо цього будемо розглядати у наступних політичних підсумках.

Однак, окремі джерела стверджують, що Олександр Лазорко в 2014 році може бути одним із претендентів на посаду Луцького міського голови і розглядає проміжні вибори до облради як один із етапів реалізації цього задуму. Правда, це більше виглядає як перевірка власних сил, тому, на нашу думку, його участь у цьогорічній виборчій кампанії не виправдана.

Активна зовнішня реклама та медіа-присутність Олександра Лазорка в місцевих ЗМІ показує, що методи виборчої кампанії він буде використовувати ті ж самі, що і його колега Палиця. Однак їх масштаби будуть набагато менші, що пов'язано з короткою тривалістю самих виборчих перегонів та меншою значущістю депутатського мандату.

Доволі показовим буде те, наскільки активно у підтримці кандидата проявлять себе представники міської влади, зокрема ті, що координують роботу медичної та освітянської сфер. Їхня участь у виборчій кампанії Палиці відіграла значну роль.
Фактично виборцям знову будуть пропонувати обрати мецената та благодійника, який «ощасливить» лучан. Правда, щоб уникнути звинувачень кандидата у підкупі виборців, його благодійний фонд публічно заявив про призупинення діяльності до кінця виборчих перегонів.

Але ж ніщо не заважає в період виборів допомагати хорошому кандидату благодійному фонду Ігоря Палиці, який й після перемоги нардепа продовжує активну роботу в місті. Цілком можливо, що тему «дружби» Палиці та Лазорка можуть використовувати в його виборчій кампанії. Адже для більшості виборців Луцька Ігор Палиця - «людина слова», їх представник у парламенті, і ніякі звинувачення опозиційних політиків погіршити імідж нардепа навряд чи зможуть.

Проте є одна суттєва відмінність у виборчих кампаніях цих бізнесменів. Олександр Лазорко має підтримку партії «УДАР», яка за результатами парламентських виборів по місту Луцьку отримала третій показник. Це безумовно додасть балів до особистого рейтингу кандидата і зміцнить його шанси на перемогу.

Серед інших шести зареєстрованих кандидатів, що балотуються по місту Луцьку, відзначимо Геннадія Кожевнікова (Українська платформа «Собор») та Дмитра Глазунова («Зелена планета»). Їх імена більш-менш відомі лучанам, тому вони можуть претендувати на певний відсоток голосів (якщо дійдуть до «фінішу»), але навряд чи на перемогу.

Інші кандидати, скоріш за все, приречені бути статистами чи навіть технічними кандидатами когось з ймовірних лідерів перегонів, головне завдання яких - допомогти завести у виборчі комісії потрібних людей.

Ще одна особливість цього округу полягає в тому, що у виборах не бере участі жоден відверто провладний кандидат. Тож, може скластись помилкове враження, що Партія регіонів та «партія Клімчука» проігнорували ці вибори, хоча це далеко на так. Просто справді провладний кандидат, зокрема якого підтримує голова ОДА Борис Клімчук, не обов'язково повинен балотуватися від провладної партії, його могла висунути й опозиційна політична сила. Тут головне не так партійність кандидата, як його допомога в протидії опонентам «губернатора», що з часом стане більш зрозумілим.

Виборців Турійська перевірять на опозиційність


Зовсім інша ситуація складається в одномандатному мажоритарному виборчому окрузі № 29, що в Турійському районі, де є 23 виборчі дільниці та орієнтовно 10 500 виборців. На відміну від Луцька за депутатський мандат від Турійського району виявили бажання змагатися аж 13 кандидатів. І тут вже кандидат від провладної партії гратиме ключову роль.

Отож, Партія регіонів висунула кандидатом по 29-му округу начальника Ягодинської митниці Романа Микитюка. Цей кандидат є фаворитом виборчих перегонів. На його користь свідчить той факт, що він сам є вихідцем з району, де мешкає й сьогодні, з ним пов'язують ряд бізнес-структур, що тут працюють. Його добре знають місцеві чиновники та бізнесмени.

Також він вважається доволі заможною людиною, тож може дозволити собі витратити на виборах значну суму. Сам кандидат доволі добре виступає перед людьми, не боїться публічних заходів і зустрічей із виборцями.

В мінус йому можна записати його висування від Партії регіонів, адже виборці на Волині здебільшого прихильні до опозиції, ніж влади. Однак, зважаючи на те, що у Львівській облраді він вже представляв Партії регіонів та на його сьогоднішню посаду в митних органах, очікувати чогось іншого, мабуть, і не доводиться.

Хоча, якщо розібратися, то депутатська посада головному митнику Волині не дуже то й потрібна. Скоріш за все він просто виконує прохання Клімчука та Партії регіонів, які вирішили перевірити в дії певні виборчі технології напередодні наступних місцевих та президентських виборів.

Також при бажанні опоненти можуть знайти у біографії пана Микитюка «чорні або сірі плями», які з'явились за час його роботи у митних органах. А як відомо митниця в Україні вважається однією з найбільш корумпованих державних служб.

В своїй кампанії кандидат ймовірно буде використовувати кілька напрямків. Окрім традиційних для заможних кандидатів активної медіа-кампанії та широкої благодійності можна буде спостерігати й небайдужість місцевих чиновників, які спробують використати вплив на працівників бюджетних сфер району для збільшення кількості прихильників Микитюка.

До кампанії будуть залучені відомі та впливові особистості району. Так, одним із довірених осіб кандидата Микитюка став депутат Турійської районної ради, а в минулому голова РДА і райради, Орест Василишин. Тут варто згадати, що сам Василишин обирався в раду як висуванець від ВО «Батьківщина».

Мабуть й через те, що в рядах місцевих однопартійців Тимошенко була суперечка щодо участі у проміжних виборах, ВО «Батьківщина» поступилася округом своїм партнерам по опозиційній роботі - партії «Фронт Змін».

Таким чином, висуванцем від опозиції став поки маловідомий в Турійську бізнесмен Валерій Міщук. За цього кандидата агітуватиме й ВО «Свобода».

Сам опозиційний кандидат поки не може похвалитися депутатським чи значним політичним досвідом, оскільки вперше балотувався в депутати лише в 2010 році у Луцьку і, щоправда, невдало. Його участь у виборах є своєрідною спробою пробитися у місцеву політичну еліту, адже зі статусом депутата облради буде набагато простіше брати участь у місцевих виборах 2014 чи 2015 року.

Що зможе протиставити адмінресурсу і грошам опозиціонер? Скоріш за все, це буде кампанія від дверей до дверей з поширенням серед виборців агітаційних матеріалів про єдиного опозиційного кандидата та окремі зустрічі з виборцями.

За умов, коли всі опозиційні партії погодились на його кандидатуру, а партія «УДАР» утрималася від висування свого представника, у Міщука є шанси зібрати на свою користь весь опозиційний електорат. Тому політика чекають такі ж завдання, як і його колеги по луцькому округу: донести інформацію про свою належність до опозиції до своїх виборців, змобілізувати їх в день голосування та проконтролювати підрахунок голосів.

Завадити перемозі Міщука можуть кілька речей, як от: неякісне ведення кампанії його штабом та «крадіжка голосів» вже під час їх підрахунку.

Також йому можуть закидати те, що він не місцевий, а отже не розуміє потреб району. Крім того, погіршити його результат може висуванець від партії «Українська платформа «Собор» Анатолій Бубенщиков, який на виборах 2012 року допомагав Борису Загреві, і який теж, напевне, буде будувати свою кампанію на опозиційній риториці.

Та головною перешкодою, а відповідно й завданням для всіх кандидатів в Турійську, будуть погодні умови, адже заагітувати виборців взимку прийти на виборчі дільниці буде непросто. Тому масових підвезень виборців до дільниць для голосування, певно, варто очікувати в усіх населених пунктах округу.

Інші кандидати, скоріш за все, покликані допомогти регіоналу сформувати виборчі комісії та «належно» провести вибори.

Правда, дивує відсутність в списку кандидатів імені депутата райради Володимира Красулі. На недавніх парламентських виборах 2012 року він, балотуючись по 20-му виборчому округу, здобув найбільшу кількість голосів саме в Турійському районі. Тож в нього були б найкращі стартові можливості для боротьби за депутатське місце в облраді та переходу на вищий, обласний рівень політики. Але він чомусь не наважився на участь у проміжних виборах в облраду.

Можливо не захотів конкурувати зі своїм впливовим земляком Микитюком...

Подальший перебіг виборчої кампанії покаже чи зможе переважно опозиційний район підтримати провладного кандидата. Так чи інакше, висування Микитюка від Партії регіонів може бути спецпроектом влади з метою перевірити свої можливості.

Адже в 2012 році вдалося домогтися того, що опозиційні волиняни проголосували за нібито незалежних, а насправді провладних, кандидатів-самовисуванців. Тож, тепер дехто припускає, що волинські виборці готові підтримувати й висуванців від Партії регіонів. Як воно буде, побачимо через три тижні.

Підготовлено експертами Центру політичного аналізу та виборчого консалтингу в рамках випуску "Аналітичних підсумків політичних подій тижня" (голова ЦПАВК - Михайло Наход).

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Twitter та Instagram.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 43
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Так в кого які шанси? Немає висновків. Наход, депутатами стануть Лазорко і Микитюк. Крапка. Тому не розумію, навіщо ти ставиш так багато букв і робиш з мухи слона?
Відповісти
Депутатом по м.Луцьку стане Боруцький! Однозначно!Хвалений Палиця,вже показав,який він є патріот України.Заради свойого блага жид готовий на все:обман,зраду,компроміс,навіть на вбивство.А комуніст Лазорко це "брат" Палиці.Довіряти треба і всіма силами допомагати тільки СВОБОДІ!Вибирати тільки свободівців!
Відповісти
Підтримую,але питання... кому ти тут щось пишеш?!!?????
Тут це все без толку...,про Палицю неодноразово писалося і що щось змінилося?
Наші люди не навчені думати та стояти за себе...,вони все життя прогиналися і далі так хочуть робити!!! Надалі мріють рабами бути...
Відповісти
Точно так,правельно.Я все життя нічого не робила..,тільки хотіла жити красиво...,прцювати не працювали....,а кричати-кричала...,шо люди наші не навчені думати та стояти за себе...,вони все життя прогиналися і далі так хочуть робити!!! Надалі мріють рабами бути...
Відповісти
буде Кожевнiков депутатом!
Відповісти
Для Кожевнікова не ті часи. Він був потрібний тоді, коли кричав "Геть!" і "Ганьба!". Сьогодні такі гасла уже не ходять. Взагалі, Кожевнікову треба було заспокоїтись ще тоді, коли Клімчук кинув йому в пащу посаду-кістку, аби мовчав. Що той і зробив.
Відповісти
Оберемо достойних! Син колишнього комуняки,чи син колишнього стукача кгб з Марянівки.Луцького бізнесмена_благодійника,чи закодованого алкаша-попрошайку.Друга нардепа Лучанина,чи шістьорку нардепа галичанина.Голосуймо пановє....

Відповісти
Краще ГАЛИЧАНИНА НІЖ ПОЛІШУКА, ТАМ ПОВАЖАЮТЬ ТА ЦІНУЮТЬ ХОЧА Б СЕБЕ!!!
Відповісти
КРАЩЕ ЛУЧАНКУ Я ТОЖ СЕБЕ ЦІНУЮ!!!!
Відповісти
Вибачайте, що вклинююсь не зовсім у свою справу. Луцький округ від мене далекий. Але! Помітив одну закономірність коментаторів новин на цю тему. Чомусь Боруцького критикують виключно типу "алкаш" і "закодований алкаш". Далі польоту фантазії не простежується. Я правильно розумію -- інших аргументів проти нього не має? Тобто, за час свого депутатства в міській раді Боруцький негативу не зажив? Інакше вже б кричали на усіх сайтах. Якщо так -- то в чому проблема?
Відповісти
Для вас характеристика типу "алкаш" не є критичною. Може, за довідками з наркодиспансеру до всіх органів самоврядування обирати будемо. Той "алкаш" "алкашніший" за цього... Оригінальна думка. Тільки польоту фантазії немає, бо нащо фантазувати, якщо все вже є загальновизнаним фактом. Якщо для вас пянство - не порок, то агітуйте, на здоровя, за пана Боруцького...
Відповісти
ТО ЩО, ТЕПЕР сну ІМ. ЛЕСІ УКРАЇНКИ БУДЕ ПЕРЕДВИБОРЧИМ ШТАБОМ ЛАЗОРКА???
Відповісти
додам, що Вінстон Черчіль випивав щодня майже пляшку кон"яку і був не самим поганим прем"єром Британії )))
Відповісти
А Черчіля брала білочка? Його кодували? Чи можливо він валявся п'яний і обриганий під своїм кабінетом? Або можливо його п'яного викидали з партійного офісу? Чи можливо спукали зі сходів того ж самого офісу, де він падаючи зламав собі руку? - сумніваюсь що Черчіль на відміну від Боруцького славився такими вчинками
Відповісти
це був жарт, звичайно, проте, якщо правда те, що ви пишете, а не плітки, таке не личить витворяти депутатам, але вони і не таке витворяють, на жаль (((
Відповісти
Це аж ніяк не плітки, про це вже пів міста знає, щоб в цьому переконатись перепитайте в партійців
Відповісти
До Вінстона Черчиля і Кличку далеко, любчику...,думай з ким порівнюєш, насмішоло))), оце так любимо себе, оце да...
Відповісти
Насмішило))Ти шо чуло шось про Черчиля?Сопи в дві дірки
Відповісти
Взагалі то ЧЕРЧІЛЬ)
Відповісти
Просто іноді випивати це не страшно, а от випивати до білочки щоб потім валятись обриганим то ви мені вибачте це не личить депутату, а ненажив особливого негативу за часів депутатства тому що нічого по суті і не робив, крім популістичних вигуків на мітингах
Відповісти
Спірне твердження. Якщо нічого окрім популізму і мітинів -- це теж нормальна тема для "о...ння". Наприклад, якщо десь заходить мова про Гузя, так відразу і коментарі відповідні. Типу "тільки кричить", "в жінки на шиї" і т.д.
Щось не клеїться.
Бо аргументи на кшалт: "алкаш", "нарик", "педік", "негідник" мене наприклад завжди насторожують. Відразу ж пригадується радянська пропаганда про ворогів, які, нібито, в дитинстві котів мучили, а, значить,можна про них усе що завгодно казати -- садистів не шкода і виправдовувати не потрібно.
Відповісти
я ні в якому разі не підримую ПР, але хто така "об'єднана ОППАзиція" ??? що вони зробили??? кого зупинили??? це всі політикани!!! за них я голосувати ніколи не буду після революціїї!!! піздаболи!!!!!!!!!!!!!!!
Відповісти
Тільки за ПР,за регіони!!!!!Аппазиція нічого не робила!!!!Я голосувала за того Ющенка і шо,шо він зроби???Треба голосувати за Палицю,він для нас багото робить!!!!!
Відповісти
Я бачу ти ще далі продовжуєш цирк влаштовувати?:)))
Ну влаштовуй..., по собі всіх не суди...,ок.? Адже тобі до самого ганебного п'янюги ще навіть за рівнем інтелекту далеко, ти навіть опускаєшся до того,що чиниш так,як діти вже в садочку не чинять,а я скажу чому-адже в тебе боязгливість заграла, ща бачиш но тут правду написала я, ага, побільше бійся, ще бійся, ще боятимешся й надалі тут-побачиш де раки зимують у вигляді такої правди що не те що лучанка не використовуватимеш, а комп не вкл., бо боятимешся прочитати правду про себе, не так?! Є чому боятися...

Апазиція в твоїй голові...
Але опозиція -це не Свобода, тому голосуйте за Свободу!!!
Відповісти
Шо ти тут лепечеш.Насмішило,дякую)) тебе в лікарню завозять о десятій а забирають ввечері?То пий пігулки і весели народ,показуй свою тупість.Твоя адреса та телефони не є таємниця.Тобі є чого боятись.Про себе можеш теж багато чого прочитати.Забудеш не то шо лучанка,забудеш папу і маму,все забудеш.
Відповісти
Аргументи:
Щодо Боруцького - а де пан депутат Боруцький працював за 20 років після закінчення ВУЗу? Чому він досі живе з мамою (йому 40 років) не маючи ні дітей, ні жінки? Що він як депутат, голова фракції зробив для Луцька, які вніс пропозиції для розвитку міста, для лучан, тощо? Ви кажете, що "алкоголік" то не аргумент. Що якщо нічого поганого не кажуть про його депутатство, то значить це нормально. Але ж нічого і хорошого. Він два роки депутат міської ради і що? Якщо буде ще 2 роки обласної, то також нічого. То "нахіба" такий депутат?
Нічого не має проти Свободи, але вибачте панове, я прийду на вибори але свій голос цьому вашому кандидату не віддам.

Щодо Лазорка - ясно що людина йде заради певних амбіцій та впливу своєї бізнес-групи на процеси в облраді. Чи буде від нього користь для лучан? Питання більш ніж риторичне. Хіба трохи поділиться грошима під час виборів.

Щодо Кожевнікова - був колись активістом, громадським діячем, потім пішов на посаду начальника обласного управління і все...Так попрацював там більше 10 років на одній посаді (не раз програвши вибори різних рівнів). Йому цю посаду дав був Клімчук і у них досить теплі відносини. Тому звісно може бути варіант, що він кандидат від Бориса, хоч малоймовірно.
Всі інші напевне будуть боротись за 4-8 місце.
Особисто мій висновок: на вибори йду 100%, не люблю щоб обирали за мене (пусті бюлетені легко заповнити!!!). За кого буду, ще не визначився, хоч можливо проголосую і чудовим малюнком на бюлетені (час до виборів ще є)...
Відповісти
Боруцький людина яка ніде не працює і згідно декларації немає жодних дохододів але це не заважає йому міняти вже третій автомобіль за останні пів року, до того ж він знімає квартиру яка коштує більше 17 000 грн. На рік і от мені цікаво звідки в нього такі кошти? Якщо людина ніде не працює і немає жодних доходів???
Відповісти
"Експерти", що ви курили, коли писали цю "аналітику". З якого це дива вибори міського голови відбудуться у 2014 році.
Відповісти
За молоде майбутнє України -За Віталія Криворучка!!!
Відповісти
а Віталій також йде????? я його єдиного знаю)))
Відповісти
Віталій Криворучко - проголосую за!!!
Відповісти
Я за КривоножкаЮ той ще молодши!
Відповісти
А я за Косоротова Мішу!
Відповісти
Я побачив серед кандидатів свого давнього знайомого по громадських акціях. Тому пропоную всім справедливо проголосувати не за якогось ефемерного кандидата, а за молоду та перспективну і чесну людину - Валентина Козловського!!!
Відповісти
Лише за Криворучка!!!
Відповісти
не, не чув такого. давайте краще за Пряморучка.
Відповісти
А Богдан Пташник,це випадково не колишній однопартієць Боруцького .Точно , то я вас з Боруцьким пяних ганяв в Каміні біля автостанціі.Точно ,то ви)))
Відповісти
Ти мене ганяв??!!! Хлопчику, ти не туз -- ти шестьорка з нереалізованими фантазіями. Ти хоч в Камені бував коли-небуть?
Відповісти
Шо тут робиться...,якесь дурнувате мій нік використовує...,хоче мене дурою виставити...,а я просто стара та хвора людина...,ніхто менен не пошкодує...
Відповісти
Батечку я спомнів,ти не з Каменя,ти з села біля Каменя.Точно ганяв і не одий раз)))Ти в мого родича орендував примищеннядля організаціі ,Точно помню ,о то там ти і банячив,,,
Відповісти
Дякую вам, ви гарний аналітик, дійсно голосувати немає за кого як на Волині так і в Україні. Історичний колапс, криза влади...
Відповісти
що тут голосувати -Микитюк вже переміг. а красуля-циганська морда
Відповісти
Лазорко це те саме що Палиця, роздає олію цукор гречку , Бікборди вішає, рветься до владиця особа дуже небезпечна, для Луцька.
Відповісти