Дивний суд над волинськими хабарниками

Дивний суд над волинськими хабарниками
Третій рік у Рівному не можуть винести вирок колишній судді і прокурору з Ківерців: Їх звинувачують у вимаганні і отриманні хабара, втім рівненська Феміда все ніяк «не може» розібратися у справі. А хабарники у той час гуляють на волі.

А от «винуватці» справи – двоє хлопців, яких нерадива суддя обіцяла за п’ять з половиною тисяч доларів не запроторювати до тюрми, уже другий рік мотають строк.

Чого суд не може засудити суддю? Питання з великим кавалком риторичності…

ПРИГОДА НА СІЛЬСЬКІЙ ДИСКОТЕЦІ

Наприкінці 2011 року двох хлопців з Ківерцівського району звинуватили у зґвалтуванні і грабежі. Історія була звичайною «битовухою»: хлопці розважалися на сільській дискотеці, хильнули зайвого.

Що вони робили з дівчиною – достеменно невідомо. Спочатку та заявила про зґвалтування і грабіж Згодом заперечила, що її ґвалтували. Грабіж, як свідчать матеріали справи – це коли хлопці відібрали телефон, аби подзвонити, і 50 грн, аби купити пляшку горілки, яку згодом утрьох і оприходували…

Коли почався суд, окрім відмови дівчини від своїх показань про згвалтування з’явилися і нові заяви хлопців. Ті сказали, що з них покази «вибили».

Пори це заступник голови Ківерцівського районного суду Світлана Поліщук заявила родичам хлопців: якщо хочете, аби дітей на запроторили до в’язниці – заплатіть. Мовляв, ми з прокурором району «все порішаємо», пацани отримають «условку» (умовне ув’язнення).

Родич одного з хлопців (на його прохання не вказуємо імені) під час розмов з журналістом постійно виправдовувався: мовляв, хіба ж ми думали, що якщо дівчина від звинувачень відмовиться – наших хлопців все одно посадять?

Пригадує: рідні не сумнівалися у тому, що права «липова». А тому й не захотіли платити судді і прокурору. Коли служителі права не відчепилися, поставивши рідню перед фактом: або платіть, або ваші діти сидітимуть, ті «здали» вимагачів правоохоронцям.

За кілька днів ківерцівського суддю Світлану Поліщук і прокурора району Володимира Мойсейця взяли «тепленькими».

В офіційному повідомленні СБУ йшлося: «14 грудня 2011 року співробітниками УСБУ у Волинській області та Генеральної прокуратури України в приміщенні Ківерцівської районної прокуратури затримано прокурора зазначеного району при одержанні хабара у розмірі 5500 доларів США від одного з мешканців Ківерцівського району. Зокрема, останній, діючи за попередньою змовою із заступником голови Ківерцівського районного суду, одержав хабар за неподання апеляції на вирок суду та виключення однієї із статей з обвинувачення, а суддя вимагала хабар за винесення вироку, непов’язаного з позбавленням волі».

В інтернеті досі можна знайти фрагменти оперативної зйомки, яка була закріплена на одязі «кур’єра», що ніс гроші прокуророві. Той передавав гроші у підсобці котельні районної прокуратури. Мойсеєць завів людину у маленьку кімнатку, закрив двері, взяв згорнуті вдвоє банкноти… А вийшов звідти уже у статусі «підозрюваного в отриманні хабара».



ДВА СУДИ

Після скандалу у Ківерцівському суді справу про зґвалтування у квітні 2012 року передали на розгляд у Рожищенський районний суд. Там довго не панькалися, і вже у вересні вліпили хлопцям по 7 років тюрми. Дехто з рідних не приховує здогадки: таким чином суд помстився за те, що «здали» їх колегу – ківерцівську суддю Поліщук…

При цьому у рідні є додатковий аргумент: суд над Поліщук і Мойсейцем, на відміну від процесу в Рожищах, тягнеться й досі.

Генеральна прокуратура стосовно Світлани Поліщук і Василя Мойсейця порушила кримінальну справ за частиною 3 статті 368 Кримінального кодексу України – «одержання службовою особою неправомірної вигоди для себе чи третьої особи за вчинення чи невчинення …дії з використанням влади чи службового становища». Максимальна кара за такий злочин – 4 роки тюрми.

Мойсейця звільнили з органів прокуратури і відібрали у нього чин старшого радника юстиції. Мало того: аби не втік, тримали у СІЗО. Щоправда тільки до осені 2012 року, відпустивши потім під заставу.

Світлану Поліщук відсторонили з займаної посади і «посадили» на підписку про невиїзд.

У квітні 2012 року матеріали Генеральна прокуратура спрямувала матеріали справи у Рівненський міський суд. Минуло два роки, а судовий розгляд все триває.

ХАЙ ЖИВЕ РІВНЕНСЬКИЙ СУД – НАЙПОВІЛЬНІШИЙ СУД У СВІТІ!

За дивним збігом обставин колишній прокурор Ківерцівщини Володимир Мойсеєць – рівнянин. Як пише газета «Рівне Вечірнє», народився він в одному з сіл Сарненського району, понад 20 років пропрацював на різних прокурорських посадах області. Дослужився до першого заступника обласного прокурора й навіть мав шанси бути призначеним прокурором Рівненської області. Однак несподівано прокурором області призначили іншого, а Мойсейця відправили у «заслання» на Волинь.

Його переведенню на Волині передував гучний скандал: на полюванні в Березнівському районі Рівненщини, у якому брав участь і Мойсеєць, загинув один з мисливців. Щоправда, слідчі заявили, що смертельна куля вилетіла не з рушниці прокурора, але на Рівненщині після такого «чепе» Мойсейця лишити не захотіли.

Справу Поліщук і Мойсейця у Рівному веде голова Рівненського міського суду Микола Герасимчук. Саме він у лютому минулого року прийняв рішення випустити підсудного прокурора з-під варти.

При цьому рівненський суддя пояснював: мовляв, Мойсеєць і так натерпівся. Та й суд основну роботу вже зробив. «На момент прийняття рішення всі докази по справі було вже досліджено, свідків допитано. Підсудний вже й так перебував під вартою більше року, з 14 грудня 2011-го», цитує суддю «Рівне Вечірнє».

Захисник Володимира Мойсейця адвокат Павло Луцюк в одному з коментарів «Рівному Вечірньому» заявляв: «Судові слухання наближаються до завершення». Було це 24 січня 2013 року – рік і три місяці тому…

* * *

«Робота прокурора – зміст мого життя. Якщо колись піду на пенсію, то ніколи не зможу працювати адвокатом. Адже в думках лише одне слово - захист. Якщо людина винна, то я вже ніколи не скажу, що це не так, адже переконаний, що людина, яка скоїла злочин, має відповідати по закону».

Що це? Це слова Володимира Мойсеця, які він сказав в інтерв’ю газеті «Ракурс Рівне» у квітні 2008 року, після свого призначення заступником прокурора Рівненської області.

Лишається сподіватися, що не в усіх рівненських вершителів закону слова настільки розходяться з ділом.

Юрій РИЧУК

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Twitter та Instagram.
Теги: корупція
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 3
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Цікавий матеріал і цікава справа. і дивна. А ще Юрій гарно пише, коротко і ясно. Вертайся в активну пишучу журналістику. Це твоє.
Відповісти
Там в Ківерцях ще є такий самий суддя - Підгорний І.(колишній голова суду), якого років три судять за хабарництво і не можуть правильно засудити. Рішення скасовують вищі інстанції. Всі ці роки даний суддя отримує суддівську зарплату. А недавно Підгорний взагалі почав розглядати справи знову.
Відповісти
Суть в тому, що згвалтування дійсно БУЛО... і дивчина неповнолітня... Хлопці отримали заслужено...
просто дехто з "силовиків" збаламутив родичів хлопців і вирішив отримати і зірочки на пагони і підзаробити на батьках дітей... з зірочками не вийшло... а батькам гроші повинні вернути...
Відповісти
Останні статті
Дивний суд над волинськими хабарниками
15 травень, 2014, 12:44
Škoda, що не моя… ТЕСТ-ДРАЙВ
12 травень, 2014, 10:20