«Бурштинова мафія» на Волині: «криша», долари і селяни

«Бурштинова мафія» на Волині: «криша», долари і селяни
Поки в обласній раді ведуть полеміку щодо того, хто повинен видобувати бурштин на Волині, у лісах регіону шукачі «сонячного каменю» день і ніч не покладають сил, аби відшукати омріяні скарби. І не дарма, адже ціна такій праці – десятки тисяч доларів. Наймані робітники (зачасту місцеві) отримують від ласого шматка лишень крихту - від 500 до тисячі гривень на день.

Волинь – Рівне – Польща – таким є традиційний шлях бурштинової контрабанди, де сам бурштин переробляється й продається як ювелірна продукція і бурштинова кислота. Ціна бурштину в Україні на «чорному» ринку коливається від 200 до 4500 умовних одиниць.

Так, бурштин фракції «2» вартує від 200 доларів, фракції «5» - від 400 доларів, фракції «10» - від 800 до 1200 доларів. Самоцвіти фракції «15» коштує від 1200 до 1800 доларів, фракції «20» - від 1800 до 2400 доларів, фракції «50» - від 2500 до 3800 доларів та «сотку» оцінюють від 4000 до 4500 доларів.

У сусідній Польщі він у рази дорожчий - в 1,5 - 2 рази, ніж на «чорному» ринку України.

Також ціна бурштину залежить від розміру каменю і його забарвлення: 250-300 доларів за експонати понад 7 сантиметрів та 50-60 – за значно дрібніші. Окрім того, якщо всередині каменю є, до прикладу, комаха, то ціна за такий самоцвіт значно вища.

Також бурштин партіями завозять і до Китаю, однак волинські «бурштинові бізнесмени» напряму через Китай не діють, хоча там його вартість значно перевищує закупівельну ціну навіть Польщі.

За неофіційною інформацією, упродовж року українсько-польський кордон перетинає близько десяти тонн поліського бурштину, що орієнтовно становить 1 мільйон доларів.

«Сонячне каміння», видобуток якого наразі не регламентується законодавством, приваблює й охочих «кришувати» цей бізнес. Схоже, саме розборки за «долю» у нелегальному видобутку бурштину і призвели спочатку до стрілянини «самооборонівців» та «правосеків» на околиці села Оконськ Маневицького району. А те, що на «кришування» «бурштинового бізнесу» спокушаються й у міліції, свідчать внутрішні перевірки.

Хоча за версією координатора «Самооборони Волині» Андрія Хведчака збройний конфлікт на копанках бурштину трапився через непорозуміння і причиною стрільби стало те, що, мовляв, на думку активістів «Правого сектору» у фургоні була помпа для вимивання бурштину, яку нібито мали вивезти із місця видобутку, проте насправді ж у машині було двоє активістів «Самооборони».

Саме громадським організаціям Волині на кшталт «Правого сектору» чи «Самооборони Волині» не раз закидали, що охорона лісів від незаконного видобутку бурштину – ні що інше, як спроба стати господарем у чужій хаті.

Від кого саме охороняють бурштин ці громадські організації, не знає і голова Маневицької райдержадміністрації Андрій Линдюк. Він зазначив, що «самооборонцівці», аби не допустити невідомих до видобутку бурштину, навіть винаймають будинок в одному із лісів, щоб стаціонарно перебувати на місці.

«Щодо «Правого сектору», то я останніми місяцями не чув, щоб вони десь тут були. Хоча, чи це були представники «Правого сектору» чи ні я не знаю, бо ж ніхто посвідчень не показував. Зараз важко сказати, як складається ситуація. Для мене виглядає так, що по селах немає такого руху, і це мене дивує», - сказав він.

Також він наголосив, що декілька днів тому у Маневицькому районі мала місце серйозна сутичка (про яку знали в міліції), в ході якої побили автомобіль «Народної Самооборони».

«Чи це «Народна самооборона» чи ні – не знаю, але принаймні наклейки такі на автомобілях мають. Досить часто використовують номерні знаки відомими сьогодні «ПТН ПНХ». Я не знаю, хто це, але те, що вони зі зброєю, те, що я мав відео, яке представляв у відповідні органи, з тим, що там стоять озброєні люди, то це дійсно так», - каже голова РДА.

Також Андрій Линдюк додав, що начальник районного відділу міліції, який місяць чи навіть більше перебуває у відпустці, каже, що «Самооборона Волині» дійсно таки допомагає, однак «коли навіть мені говорили, що видобуток вже не відбувається, то він відбувався».

Лісове, Старий Чорторийськ, Кам’януха, Гута Лісівська, Вовчицьк – далеко не повний перелік сіл, в яких активно займаються видобутком «сонячного каменю», не боячись, вочевидь, ні міліції, ні «громадських охоронців».

Цими вихідними співробітники Управління Служби безпеки України у Волинській області здійснила перевірку у селі Лісове Маневицького району, адже до відомства надійшла інформація про незаконний видобуток бурштину із залученням осіб із вогнепальною зброєю.

Найцікавішим є те, що в’їзд у це село контролюють невідомі в камуфляжі, яких називають «фішкарями». Скільки «фішкарів» навколо села Лісове та у ньому – сказати складно, однак система комунікації між ними й копачами, основне завдання яких – сховати дороговартісну мотопомпу й «не спалитися» самим, налагоджена якісно.

Видобуток бурштину відбувається декількома способами. Перший – мотопомпа. З її допомогою в яму закачується вода, яка вимиває камінці. Таким чином за відносно невеликий проміжок часу можна намити чимало самоцвітів.

Другий спосіб – лопати, однак з їхньою допомогою бурштин знаходять рідше, а саме тоді, коли він залягає десь на глибині метра. Третій спосіб – підсак. Ним зазвичай просто каламутять воду місцеві мешканці з надією знайти омріяне каміння. Якщо така «операція» вдається, то на поверхню води декілька камінців таки випливає.

Під час рейду лісом вдалося не лише потрапити на територію, де розташовані численні ями після «роботи» копачів, а й «вийти» на п’ятьох копачів. До речі, ще через годину перебування на копальнях з’явилися до десятка нових людей, які розповідали, що нібито тут збирають «гриби та ягоди».



За словами мешканця села Лісове Романа (як він представився), у збиранні підсаками дрібних залишків бурштину немає нічого протизаконного, адже «люди лише збирають».

«Ми приїхали подивитися, хто такі. Ми знали, що ви тут є? Знали. Спокійно собі їдемо», - зазначив товариш Романа Михайло.

Під час розмови з місцевими чоловіками вдалося дізнатися, що щодня до села приїжджають дві-три машини з «працівниками», які донедавна видобували бурштин лише вночі, та невідомі, що називають себе «Народною самообороною».

Під час розмови з працівниками СБУ, чоловіки зазначили, що про приїзд «чужих» їх повідомили завчасно. Також, не на камеру, підтвердили й той факт, що в Лісовому була озброєна «Народна Самооборона», однак вони «змилися».


Цікаво, що телефонуючи мешканцю села Лісове Романові, невідомий чоловік зазначив, що «помпу сховав, а ключі віддасть пізніше», однак свою причетність до мотопомпи й видобутку бурштину Роман заперечував.

Щодо місця видобутку «сонячного каміння», то кожна з ям сягає глибиною до декількох метрів в глибину. Поруч з ямами – пакети з харчами (хліб, кетчуп, сало), залишки від соків та пива.

Спілкуючись з інженером з охорони та захисту лісу ДП «Маневицьке лісове господарство» Іваном Науменком, стало відомо, що лише упродовж декількох місяців працівники лісової охорони виявили чотири факти незаконного видобутку бурштину, про які повідомили Маневицький районний УМВС.

«Яка реакція представників міліції, я не можу вам точно повідомити через те, що не знаю. Мені інформація про результати розгляду наших повідомлень чи результати розгляду кримінальних справ не надходила», - зазначив Науменко.

Наталка ВОСКРЕСЕНСЬКА (ВолиньPost)

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Twitter та Instagram.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 109
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Насипте солі на одне місце. Може легше стане.
Відповісти
Навіть не хочу знати скільки вони там бабла косять за той бурштин. А доблесна міліція закриває очі і простягує руки. Не від одного вже чув!!!!!!!!!
І те що з їхніх десь зловили на тому що гроші беруть за "нічого не бачив і нпе знаю" тоже всі в курсах...
Відповісти
Може "Роман з каменем" ще товаришує з вихідцем з с.Лісове- Дерлюком з Кузнецовська,який організовував тітушок в Київ на антимайдан під час подій всім відомих.
Відповісти
Дерлюк ??? Хто такий?
Відповісти
То він з гарячки пише
Відповісти
шистьоркі сраколизи з лісового
Відповісти
шистьорка сраколиз там Веремко і Жорик
Відповісти
Краб ти дурень вони роботу дають
А такі сраколизи як ти тільки шістачат
А потім ідуть самі збирати
Паскуда ти
Відповісти
яку роботу, ніби там ще крім них хтось робить
Відповісти
Якщо незнаєш то мовчи. Я бачу ти з тих крикнула що кричать і не знають що хочуть
Самі не можемо і комусь не дасте
Відповісти
ще один сраколиз обявився.До них напевно з біржі направляють на роботу
Відповісти
В краба очі великі
Значить жаба давить
Значить недобрий чоловік

Краб тебе не розумію
Чому ти пускаємо в Інеті
Сиди собі ти на своїй планеті
Відповісти
Дайте мени роботу
Відповісти
Андрій Хвидчак молодець. Головне добре пообідати з Петром Шпигою. Ганьба і сором псевдопатріотам самооборони. За що ви боролися і до чого скотилися?
Відповісти
Бурштиновий бізнес на Волині повністю кришує Лапін, Шпига і Хведчак. Іншим з Самооборони теж перепадають крихти. За те, шо Пашка сунув носа в бурштин - получив по шиї. От і вся арифметика.
Відповісти
«самооборонцівці», аби не допустити невідомих до видобутку бурштину, навіть винаймають будинок в одному із лісів, щоб стаціонарно перебувати на місці.

Вся суть в одному реченні. Далі можна й не читати.
Відповісти
Сомооборона яка перебуває в Северинівці правильно робить що всіх ганяє, якщо вона поїде в лісі будуть одні ями
Відповісти
Наскільки я бачу там ітак одні ями і вони зростають)
Відповісти
Самооборона ганяє щоб собі більше було!
Відповісти
Мабуть лісовцям той хведчак вже в печінках сидить
Ото бандита пригріли біля себе
Сам мив чи кришування а тепер б'є лісовців по лісах
Відповісти
Журналістка - молодець. Не побоялась, не злякалась, як деякі "паркетні" журналісти. Преса хоч трохи відкриває людям правду про потенційних грабіжників держави і про продажних ментів, без яких жодна афера не обходиться. Поверніть начальника міліції, якого зїв гузь. Сьогодні вже видно, хто мент , а хто - міліціонер.
Відповісти
щось не видно нічого такого особливого в матеріалі.
не всі сторони, не розслідування це, не аналітика...
нічого не сказано з того, чого б хтось не знав...
Відповісти
Таке враження що за допомогою ЗМІ ХТОСЬ теж хоче мати шматочок)))
Відповісти
цікавий матеріал, вперше сміливий погляд на речі про які замовчували усі інші хоча і знали... сподівають, що після цього клубочок розвяжеться і на невпорядкований бізнес, що руйнує природу та збагачує окремих, держава подивиться по-новому. Чому не можна легаізувати цей бізнес. Мені здається, що після цього Маневицький та Любешівський райони мали наджходження до бюджету рівня Києва. КОЛИ.......КОЛИ, буде порядок.
Відповісти
Поки злодії колісники почнуть мити бурштин, то й не буде чого мити. Все вимиють приватні мийники.
Відповісти
Всі знають скільки коштує доба миття бурштину.Смішно читати ці казки що нічого ніхто не знає.Всі знають кому треба платити .А голова РДА той взагалі не в курсах .Не смішіть курей чи то людей...
Відповісти
Якраз голова і знає його вартість, так як сама має мотопомпу!
А в інтервью дурника клеє! Глянте на те кругленьке-лисеньке дебілкувате личико, він насміхається з громади!!!
Відповісти
Волиньпост такий Волиньпост)
Ціни вказані вами у статті за які одиниці вимірювання? тонни? грами? кілограми?
Відповісти
Якщо не знаєш про що йде мова, то навіщо взагалі писати. Очевидно ти взагалі далекий від реалій здійснення цого брудного бізнесу. Спробуй подружитись з Google, він точно тобі підскаже, що мала на увазі журналіст.
Відповісти
Роман з місцевої шайки-штунд які і контролюють видобуток бурштину! Бачите маску нарядив, значить можна напялити на голову, а автомат в руки взяти - коран не дозволяє! в АТО його окопи під градами рити!!!
Відповісти
На останню лавку ПАДЛЮКУ ЦЮ.
Відповісти
Ти той ляшко що любить хлопців
Відповісти
Питали чим буде займатися депутат Лапін? Ось і випірнув. Буде займатися кришуванням видобутку буштину. А ще казали регіони банда, це ще крутіша банда прийшла. При яникові бандота по лісам з автоматами перестрілки не вчиняла.Доскакалися.
Відповісти
Потрібно зібрати весь доблісний колектив Самооборони на чолі з Хведчаком в одному залі, запросити воєнкома, журналістів і привселюдно вручати їм повістки до війська, а потім показати людям відеоматеріал, яку хоробрість, націоналізм і правосвідомість вони при цьому проявляють.
Відповісти
Жорік нормальний мужик
Чому він вас так дратує
Відповісти
Саша, а що ти так за нього вступаєшся!??
Відповісти
А якби жорік був твоїм чоловіком ти б так само говорила б
Відповісти
Ми ходили нас не гонили місцеві хлопці і собі назбирали непогано заробили
А дорікати там не бачили
Жорік молодець


Якщо будут робити позвоніте
Відповісти
А як вони могли почути що жорик говорив про помпи
Лажа горять журналюгі
Може самі хотіли мити
Відповісти
Руслан ти Пердіти був і пердіти будеш
То до мене прибігаєм то до них
Відповісти
Всі будуть ходити піді мною
Без мене туди ніхто не зайде
Відповісти
Віджали в жоріка телефона і кажуть що чесні такі
Відповісти
І виріс я на бурштині,і сивію у ріднім краї,
І дуже хороше мені ,що в мене кращого немає
нічого в Бога,як земля,
ота земля-моя кровина,що мені бачиться ззаля-
моя маленька Батьківщина
і я повірте не збагну,як люди в нас перевелися,що за куточок бурштину вже перерили все Полісся
із-за товстого гаманця,моє Полісся,твої люди оскаженіли до кінця,лопати вп'явши в твої груди.
Відповісти
І риють далі ,як кроти,не бракує часу їм ,і сили!
(Хай Бог простить)-
Собі ж і вириють могили.
Бо в цій нелегкій боротьбі,де нема фронту і границі,
впадуть героями гриби
і героїнями чорниці.
Впаде додолу красень-ліс,
і не спитаєш журавлину
О якби тільки-но собі!
А хочуть Господа чекати
нас ці бурштинові раби
Своїми помпами загнати
Якщо ти грішний як ніхто
піди до церкви помолися
за те щоб зоною АТО не стало все моє Полісся.
Відповісти
...і не спитаєш журавлину,який спокушує їх біс
собі копати домовину.
О якби тільки но собі
Відповісти
...і не спитаєш журавлину,*[який спокушує їх біс
собі копати домовину.]*
О якби тільки но собі...
Відповісти
Ой! А, що це Хведчак без окулярів, його навідь не впізнати, таке рило. І до речі де його коріш Ляпін, вониж завжди разом зі Шпигою все перетирають. Прекрасний пас'янс Самооборона-Ляпін-Шпига. Супер. І вони ще щось говорять про справедливість. Фу-у-у
Відповісти
Хлопці і дівчата не пишіть будь ласка різних гадостей на порядних людей які допомагають і на школи і на дитсадки і на фаб і на ато а якщо в вас жаба давити або ви самі хочете добувати незаконним способом сонячний камінь то е для цього багато способів звертайтесь до своїх друзів і вони вам допоможуть і місце знайти і в видобутку допомогти тому давайте ставай те і до бувайте і допомагайте так само як допомагають теж самі місцеві люди. Щасти вам в пошуках
Відповісти
Ой ой ой
Відповісти
Ну що щось не так то напишіть мені будь ласка свою позицію
Відповісти
скороход ти що із блатних
Відповісти
"... Той багатий та розкошний, все храми мурує,та отєчество так любить,так за ним бідкує,
так із нього сердешного,кров,як воду точить,
а братія мовчить собі витріщивши очі
нехай ,каже ,може так і треба..." Т.Г.ШЕВЧЕНКО
Відповісти
"... Шкода й праці. Схаменіться
Усі ми на цім світі-
і царята,і старчата
- Адамові діти..." Т.Г.ШЕВЧЕНКО
Відповісти
молодець 9888
тут деяких людей просто африканська жаба душить,а ті що там тикали АТО то ви собі не уявляєте як вони туди допомагають,а ті розумні що там тикають останньою лавкою то впевнений що ви дам давно сидите і на першу вас ніхто не пустить...
Відповісти
Може треба помінятися місцями-хто на лавці сидить(не важливо в якому ряду)- в АТО, а хто в окопі-нехай посидить,або бурштин миє ? Як тобі? Чи просвітер довідку дасть і ти далі будеш по собраніях ходити?
Відповісти
Ти ще тут,я вже думав що десь далеко,дивись бо завість погана річ...,а я бачу вона тебе так чавить що аж пінишся...)))
Відповісти
А хто такій 9888
Відповісти
Скоро хоч ще носа туди суне
Крутого з себе робить
Відповісти
Скороход носа свого суне кругом
Відповісти
Дивись штундяра щоб ти в своїй піні не захлинувся
Відповісти
це ви до мене то я якраз і не штунда,а ви я бачу дуже вихована людина.........зразу видно
Відповісти
і як працівниця медицини можу навіть вам зразу діагноз поставити, приходьте вилікую...
Відповісти
Про Романа ми не чули а про Смічика якогось говорили що довгі відробляє
На антимайдан возить хлопців
Відповісти
Люди дуже злі
Чому?
Мабуть імпотенти. Або їх чоловіки не задовольняють
Просили вас не показувати своєї невихованості


Тримайте своє зло при собі тому що неприємно читати невихованих
Відповісти
О вареник обявився
Відповісти
Я думаю що людей жаба давить і тому так від злості репетують
Самі не можуть тай ума бракує
І в усьому жоріка винують
Відповісти
Всім буде жопа
Я всіх буду гонити хто буде копати
А двостволка хай прячется
Відповісти
Клоун, тебе самого прийняли в травні 2015 року під час "кришування" бурштину на Лоше.
Відповісти
Бубін ,підожди. Хай жито підросте. Щоб було куди ховатися
Відповісти
Таке враження що самооборона кришує, а кришувати хоче хтось інший)))
Відповісти
Роман не штунда вiн тiльки звется штундою i позорить всiх iнших вiрян...янтар вiд пекла не Спасе.
Відповісти
Не басили ми в романові нічого поганого
А тупі люди такі як сірожа зла усім бажають
На сході України такі тільки в когось щось добре
Зразу до сепаратистів
Не одного вже здали і до нас тут прибігають та й своїх здають
Самі таких не переносимо
Слабке звено ти Сергію

Жалко тебе невдахо
Відповісти
Розберемося з сєпарами,приідемо додому і візмемось за вас,копачі...та яма стане для вас могилою
Відповісти
якщо а.линдюк не знає номера машин хто так охороняє бурштин в с.лісово і кому платились 1000 доларів за сутки з кожної помпи то номер машини ф-4 07-78 а гроші платили військовим які кришують
Відповісти
Правильно атошнiк каже,хлопцi придуть з ато да зразу пiдуть до тих кто грошi мив покi тi життя клали на войнi... I знают до кого йти..
Відповісти
А ти самооборона показуй самооборону в АТО а не за спинами в тилу в глухому лiсi с помпою.герой розумний знайшовся будешь драпати скоро...
Відповісти
самооборона таки показуэ свою силу в ато а хто насправди в тилу той пише всю цю грязь
Відповісти
хай самооборона дає добро на роботу хто має помпи то біля них люди ще і собі на хліб зароблять тільки щоб прості люди а не те кодло що сидить в верхах в районі та області
Відповісти
Правду кажеш
Відповісти
погоджуюсь з укр петр що прости люди мають заробляти
Відповісти
Правільно нехай прості заробляють
А не верхах
Тільки чому кучка горлопанів так верещить
По весні прийдуть великі люди тай зроблять
По своєму і нас може не допустіть збирати
Відповісти
жора тормоз
Відповісти
Рідну мову вчи людино добра...,а то мало того що завісті гора,та ще і з класу в клас не переводили мабуть роками...
Відповісти
Ну шо нiщеброди я як мив бабки так и буду мити,а ви вже собi всi насипали на одне мiсце солi?даа? Невдачники.ха ха ха
Відповісти
Пшов в сраку гонушник.хана тобi буде побачиш
Відповісти
А це вже погрози,і за це кримінальна відповідальність,суши сухарі...
Відповісти
Мовчав би клапий
Відповісти
Робив,роблю,і робити буду...
Відповісти
маю апарата і стоїть без роботи в сусідньому районі з ким в лісовому домовитись можна напишіть [email protected]
вчора їздив у село говорять що айдар пасе хто знає на довго вони там?
Відповісти
Приходьте всі в місцеву самооборону
Будем самі охороняти і ми
Зору найнеймовірніші і проженемо
Відповісти
А як називається ваша самооборона. Гуккі
Відповісти
Веремко літом біля ставка напав на 70 річного діда , який приїхав з Канади з онуком мандрувати по Україні, побив діда...Дід мовчки сів в літак і полетів у Канаду. Наступного дня вся українська діаспора Канади знала про випадок, було прийнято рішення прийняти міри. Дід дуже не простий виявився...
Відповісти
Вже Веремка посадили за того діда
Дали три роки тюрми
Відповісти
Да коли ви вже всі наїстеся тих грошей і того всьго?Хочете копати -на передову.Хочете стріляти-на передову...
Відповісти
Сьогодні в лісовому була зачистка стріляли. А приїзджим зрівного побили машини і порізали колеса
Відповісти
Мужики що зараз в лісовому?
Відповісти
Копають)))
Відповісти
А де саме копають
Відповісти
Вася купаються в ато
Поїдь і ти викопаєш собі могилу
Відповісти
Хто на виборах в лісовому виграв
Хто буде мером крутого села
Я чув що жорік
Може купив голоса
Відповісти
В катеринівці сарненського району знайшли калантайку
Лісово отдихає
Відповісти
Лісово копає
Відповісти
340 чоловік арештували
Приїхало 750 воєнних
Відповісти
Хочу запеpeчuTu, вс! Гамnoiдu м!nTu ,
Відповісти
Треба всім почекати поки домовимося зверху
І тоді будем про щось говорити а поки немає добра
Давайте не будем шуміти як було пролого року коли наші робили добро
Скоро все буде добре
Відповісти
Ти б Нона мовчалаб бо так як ви засралися то мабуть на всю область
І нас підставили і всіх місцевих
Відповісти
Я жорика и мишаню поважаю,щоб ви люди знали скильки вони людям помогли в свое время то ви булиб вшоке,маладци пацани уважуха ₴₴₴
Відповісти
дадада биля них и ми заробили не плохо нармальние пацани+***(реальние пацани)***
Відповісти
всім привєт
Відповісти