Кому на голову впаде стіна луцького будинку?

Кому на голову впаде стіна луцького будинку?
Від аварійної пам’ятки архітектури всі відхрестилися: влада киває на мешканців, мешканці на владу. А тим часом тріщини збільшуються, а фасад з кожним роком все більше нахиляється на голови перехожих.

Занедбана історія

В обласному центрі Волині, на території історико-культурного заповідника «Старий Луцьк» на вулиці Данила Галицького, 20 стоїть будинок. Йому - близько ста років, і він має стутус пам’ятки архітектури.

Це був один із небагатьох цегляних будинків луцького штетлу, споруджений заможними євреями. Навколо стояли хаотично зведені дерев’яні хатки з численними прибудовами. В штетлі, який називався Жидівщина, проживали зазвичай бідні євреї, оскільки заможні будувалися на більш престижних вулицях давнього Луцька. Але будинок під номером 20 – виняток.

Поруч (на Данила Галицького, 22) – ще одна єврейська пам’ятка. Обидва будинки вважаються прикладом єврейської архітектури міста і були взяті під охорону як пам’ятки ще в радянський період.

Але одному з них – на Данила Галицького, 20 – скоро прийде кінець. Тріщина, яка з’явилася на фасаді ще 15 років тому, поволі збільшується. Від цього стіна нахилилася в сторону тротуару та проїжджої частини, загрожуючи падінням на перехожих та транспорт.



Нічийна тріщина

Раніше в будинку проживали 2 родини. Останній представник однієї з сімей - 80-річна жінка - померла 2 роки тому. Саме у її кімнаті тріщину видно найбільше. Тепер у будівлі мешкає лише родина Мельничуків.

Як розказала заступник директора департаменту житлово-комунального господарства Луцької міської ради Надія Коленда, коли померла жінка, в департаменті постало питання законсервувати кімнату як нежитлову та вирішити питання подальшого ремонту чи реставрації тріщини.

Проте Мельничуки попросили віддати їм порожню кімнату для розширення квартири.

«Вони сказали, що зроблять там ремонт і просили надати їм для розширення», - розповіла Коленда.

Для ремонту архітектурної пам"ятки потрібно було розробити проектну документацію. Але замість цього, зі слів Коленди, Мельничуки розпочали самовільний ремонт.



«Ми їм казали, що треба зробити проектну документацію. Вони такої не зробили, а натомість почали внутрішнє перепланування будівлі. Обдерли стіни, розібрали перегородку і почали внутрішній ремонт. А зовні нічого не зробили, ніяк не укріпили ту тріщину», - розповіла заступник директора департаменту ЖКГ.

Коленда зазначила, що в департаменту ЖКГ немає планів на ремонт будинку, мовляв, люди бачили, що брали і обіцяли самостійно зробити ремонт.

«Вони там уже ремонт роблять, то як ми будемо там ще укріплення робити? Це вже їхня справа, раз вони взяли ту кімнату під розширення», - заявила заступник директора департаменту ЖКГ.



Мешканці б і раді...

Мешканці будинку дійсно провадять внутрішній ремонт. Як розповіли самі Мельничуки, минулого року вони поклали новий шифер на даху, зараз ідуть внутрішні оздоблювальні роботи.

За їхніми словами, укріплення фасаду їм не дозволили робити без проектної документації. А така коштувала 20 тисяч гривень, розказали мешканці. Таких грошей у них не було, тому від укріплення стіни вони відмовилися – почали ремонт тільки всередині.



За хоч якоюсь допомогою мешканці неодноразово зверталися і до дирекції заповідника і до міської ради.

«Рабан постійно каже, що грошей нема. А в міській раді нам кажуть, що раз ми взяли собі ту кімнату,то тепер самостійно маємо робити укріплення. Також у міській раді давали відповідь, що Рабан такими питаннями має займатися. Зверталися також особисто ще до Шиби, на що отримали відповідь про відсутність коштів», - скаржиться мешканка будинку Інна Мельничук.



Виселити людей у безпечне житло також немає можливості. За словами Надії Коленди, до пам’ятки неодноразово направляли комісію, яка прийняла рішення про визнання будинку ветхим.

Але немає державної програми про виселення мешканців із ветхих будівель, тому люди і далі проживатимуть в аварійному будинку не зважаючи на те, що вони неодноразово зверталися про переселення.

«Немає майбутнього…»

Будівля є пам’ткою архітектури і знаходиться на балансі ЖКГ. Щоб чітко розділити права, обов’язки та відповідальність сторін у користуванні таких об’єктів, Закон України «Про охорону культурної спадщини» передбачає наявність охоронних договорів, підписаних між орендарями чи власниками та органом охорони культурної спадщини.



У статтях 23-25 ідеться про обов’язковість укладення такого договору і подальше зобов’язання утримувати пам’яку згідно з цим законом.

Охоронних договорів з родиною Мельничуків ніхто не укладав. Але навіть їхня відсутність «не звільняє особу від обов'язків, що випливають із цього Закону».

Як розповів заступник начальника управління містобудування та архітектури, головний художник міста Ярослав Матвіїв, стосовно даного будинку не можна застосовувати терміну «ремонт». Адже згідно з законодавством, в першу чергу із законом «Про охорону культурної спадщини», можна говорити виключно про реставрацію.

Однак зважаючи на те, що будівля знаходиться на балансі ЖКГ, саме вони відповідальні за стан будівлі. А реставраційними питаннями має займатися заповідник.

Матвіїв зазначив, що заповідник перебуває під юрисдикцією Волинської обласної державної адміністрації, але та зовсім не виділяє коштів на роботу спеціалістів.



«Кілька років тому виділили 4 мільйони гривень на замок, а на такі будинки ніхто нічого не виділяє», - пояснив головний художник.

Приватизовувати, розказав Матвіїв, також заборонено. Він вважає, що якби дали дозвіл Мельничукам на приватизацію будинку, то їм би було легше його реставрувати.

Ярослав Матвіїв поділився острахом, що зважаючи на ситуацію, що склалася, він не бачить позитивного майбутнього для цієї пам’ятки.

«Вона впаде через кілька років і тим все закінчиться», - думає головний художник.

Виходить замкнене коло. Поки державні структури перекидають справу то один на одного, то на мешканців, і поки самі мешканці губляться в пошуках грошей на документацію у владних структурах, пам’ятка архітектури поволі руйнується й далі. Падіння стіни залишається питанням часу.

Олександр КОТИС (ВолиньPost)

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Twitter та Instagram.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 2
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Багато різних структур і нема кому реальне щось зробити, окрім відписок.
Відповісти
ОГО. Добре, що написали про це, не буду там ходити...
Відповісти
Останні статті
«…БУДИ» Луцька. Частина 1
05 квітень, 2012, 12:18
Кому на голову впаде стіна луцького будинку?
04 квітень, 2012, 18:35
Комісійний переворот
03 квітень, 2012, 10:02