Додати запис

Подвійне громадянство. За і проти.

Питання подвійного громадянства (біпатризму) є актуальною і водночас цікавою темою для дослідження, оскільки воно гостро стоїть як перед світовою спільнотою, так і перед українським народом. Серед юристів та науковців світу подвійне громадянство має багато прихильників і ще більше противників. Держави по-різному ставляться до подвійного громадянства своїх громадян (підданих). Одні розглядають його як безпосередню загрозу національній безпеці та впроваджують різні форми боротьби з цим явищем, інші – використовують усі можливі переваги подвійного громадянства.
Основна проблема подвійного (множинного) громадянства полягає у відсутності єдиних стандартів його правового регулювання як на національному, так і на міжнародному рівні. Декілька держав можуть одночасно претендувати на одну і ту ж особу як свого громадянина, в результаті чого виникає ряд проблем не тільки для особи в певних ситуаціях, а й для держав.
Так, Російською Федерацією, Румунією, Угорщиною та Республікою Польща протягом останнього часу на державному рівні вживаються цілеспрямовані заходи зі спонукання та всебічного сприяння окремим категоріям громадян України в отриманні подвійного/множинного громадянства.
Постає цілком логічне питання: «Навіщо їм це???».
Експерти у цьому питанні сходяться до думки, що такий курс іноземних держав щодо сприяння у отриманні їх громадянства може здійснюватись під контролем спецслужб. Яскравим прикладом цієї теорії є надання протягом 1991 – 2013 років громадянства РФ мешканцям АР Крим, що в результаті за участі Збройних сил та спеціальних органів РФ призвело до проведення псевдореферендуму та незаконної анексії півострова. Ні для кого не секрет, що усіх іноземців, які мають бажання отримати громадянство тієї чи іншої країни перевіряють спеціальні люди з силових структур, та жодна людина не отримає його, якщо не пройде співбесіду з ними. Тому, чи не планується спецслужбами Угорщини, Польщі чи Румунії здійснити те, що зробило ФСБ РФ на територіях окупованих АР Крим чи Донецької, Луганської областей…?!
Крім того, подвійне громадянство гальмує процес формування загальних цінностей, пріоритетів розвитку нації, єдності народу; нівелює стійкість юридичного зв’язку, що існує між громадянином і державою, послаблюючи інститут громадянства. Біпатрид не здатний мати реальний та стійкий політико-правовий зв’язок із двома державами, не може рівно брати участь у соціальному і політичному житті обох держав. Він має надавати перевагу громадянству однієї з держав або дискримінувати одне з них. Звідси випливає неефективне ставлення до однієї з держав, що і породжує послаблення інституту громадянства. Існує точка зору, що особа з подвійним громадянством майже завжди буде сприйматися як недостатньо лояльнa до цієї держави.
Також, біпатризм використовується окремими громадянами для ухилення від обов’язків громадянина перед державою (військова служба, сплата податків), для ухилення від судового переслідування або кримінальної відповідальності.
Отже, не варто забувати, що перебування у подвійному громадянстві – це не лише можливість користуватися всіма правами в обох державах, але й необхідність нести подвійне навантаження обов’язків та зобов’язань перед цими державами. До спірних питань подвійного громадянства слід віднести такі: як державі формувати свої збройні сили з осіб з подвійним громадянством; як забезпечити непорушність кордонів, коли на певній території компактно проживають особи з подвійним,громадянством; як забезпечити збереження державної таємниці, якщо її носіями є особи з подвійним громадянством; в якій країні особи з подвійним громадянством мають сплачувати податки та виконувати інші громадянські обов’язки; в якій країні особи з подвійним громадянством мають реалізовувати свої політичні, економічні, трудові та соціальні права; як повинна реагувати країна, якщо особа з подвійним громадянством відмовляється виконувати свої обов’язки, мотивуючи це наявністю у неї громадянства іншої держави; як забезпечити єдність держави, її безпеку, якщо на її території проживає значна частина осіб з подвійним громадянством.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 6
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Юридична складова подвійного громадянства є не більш як віддзеркалення політичних та економічних проблем держави. Їх наявність та складність, або їх відсутність їх несуттєвість. Для України, з її проблемами, подвійне громадянство подібне двоєженству. В щонайближчі двадцять-тридцять років треба турбуватись про право для громадян України на безвізовий в'їзд в більшість країн світу та про угоди з високорозвинутими країнами щодо вільного переміщення робочої сили.
Відповісти
Неважливо скільки у тебе громадянств, в Україні ти відповідаєш за українськими законами.
Відповісти
а у меня 3 паспорта и я был губернатором)))
Відповісти
У меня 4 и все легитимные. Никаких Законов я не нарушаю-ни украинских ни российских. Такие юр коллизии.
Відповісти
Бля, че ..., мне нужен ответ за и против на користь правознавства, а не эта ...
Відповісти
Подвійне громадянство то є надумана проблема перед виборами,була би стабільна економіка, достойна заробітна плата, ніхто би не шукав інших варіантів для утримання родини.Це є проблема даної брехливої влади, які практично свій український народ звели у безвихідь.
Відповісти