Диякон-американець розповів, чим його вразила православна церква у Луцьку

Диякон-американець розповів, чим його вразила православна церква у Луцьку
Американський артист Даниїл Терезас, який став дияконом у Луцьку, розповів, чому обрав саме православну церкву та чим його вразили богослужіння в Україні.

Про це він розповів 26 квітня під час прес-конференції.

Місяць тому у кафедральному соборі Святої Трійці митрополит Луцький і Волинський УПЦ КП Михаїл здійснив посвяту Даниїла у дияконський сан. Наразі він здобуває освіту у Волинській православній богословській академії. Після закінчення навчання повернеться в Америку, щоб бути священиком у парафії святителя Миколая у штаті Філадельфія.

Батьки Даниїла – протестанти, у дитинстві він мав змогу відвідувати багато різних протестантських церков, де на запрошення співав під час богослужінь, тож міг оцінити, як це відбувається у різних церквах. У жовтні минулого року вперше завітав до церкви святителя Миколая, де був настільки вражений службою, що згодом став прихожанином цієї церкви.

«На той момент я ще нічого не знав про православ’я, але в ту мить, коли я переступив поріг церкви, я відчув на душі цей спокій, цю доброту, цю любов. Коли я почув молитви, ці співи, хоча я ще не знав слів, не знав мелодії, вони настільки резонували у моїй душі, що я відразу почав підхоплювати мелодію і співати. Майже півтори години я співав з усіма», - поділився спогадами американець.

Після завершення служби віряни чаювали і спілкувались. Даниїл настільки пройнявся дружною атмосферою, відчуттям братерства, що почав сумувати за домівкою, адже родом із Техасу.

«Я відчув, що я хочу знову і знову приходити щонеділі в цю церкву. Спочатку я лише співав у хорі, а потім я відчув, що я можу зробити більше. Це було природнім рішенням, обставини самі собою так склались, що я хочу і маю можливість навчатись на диякона і продовжити свій шлях в православ’ї», - сказав Даниїл.

Оскільки парафія зростає і все більше потрібна допомога іншого священика, Даниїл вирішив здобути відповідну освіту. Так він опинився в Луцьку. У православній вірі його найбільше вразило те, наскільки точно з покоління в покоління передаються традиції церкви.

«По американських мірках це - дуже старовинні традиції. Але коли я приїхав в Україну, я ще не знав, наскільки ці традиції плекаються тут. Століттями всі догми, всі правила, кожне слово, кожен рух, де стати, як сказати, де перехреститись – будь-яка частина нашої служби. Мене дивувало, наскільки точно і строго це все регламентовано і те, що це відбувається, як і сотні років тому.

Коріння цих традицій дуже глибокі, і я помітив, що прививаються семінаристам ці традиції, як робили багато поколінь до них», - промовив диякон.


Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 2
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
обмеженість вашого візаві...
Відповісти
Традиція найбільший ворог людини. Де стати, як стати,.... . а в православії традиція це все.... Проміняти розвинену країні на традицією.. щось тут не те.
Відповісти
Останні новини
Диякон-американець розповів, чим його вразила православна церква у Луцьку
27 квітень, 2018, 07:26