На Волині приватним фірмам віддали майже 80 тисяч гектарів мисливських угідь

На Волині приватним фірмам віддали майже 80 тисяч гектарів мисливських угідь
Волинська обласна рада забрала у державних лісгоспів Волині майже 80 тисяч гектарів мисливських угідь та віддала їх у приватні руки.

Рішення про це депутати прийняли «пакетним голосуванням»: одним рішенням припинили право користування угіддями, іншим рішенням дали це право ряду приватних фірм.

Хоча окремі депутати вимагали розглядати можливість віддати угіддя кожній фірмі окремо.

Отож, припинили право користування угіддями на підставі добровільної відмови такі підприємства:

державне підприємство «Мисливське господарство «Звірівське» на площі 8318 га;
ДП «Володимир–Волинське лісомисливське господарство» на площі 18 736 га;
ДП «Горохівське лісомисливське господарство» на площі 4295 га;
ДП «Любешівське лісомисливське господарство» на площі 1101 га;
ДП «Камінь-Каширське лісове господарство» на площі 3066 га;
ДП «Ковельське лісове господарство» на площі 8611 га;
ДП «Маневицьке лісове господарство» на площі 12116 га;
ДП «Цуманське лісове господарство» на площі 8591 га;
ДП «Спеціалізоване лісогосподарське агропромислове підприємство «Камінь-Каширськагроліс» на площі 10895 га;
Іваничівської районної організації УТМР на площі 857 га.

Угіддя дали таким підприємствам: ПП «Садівська Дача» (4295 га), МПП «Вероніка (9505 га), ТзОВ «ВЕСТА М» (3536 га), ТзОВ «ВУЛФ-К» (13217 га), ТзОВ «ДОФ Арбо» (3066 га), ТзОВ «Ішів» (14253 га), ТзОВ «Майдан Мисливський» (8318 га), ТзОВ «Павлівське мисливське господарство» (7021 га), ТзОВ «Станово» (10895 га) терміном на 25 років.

ВолиньPost раніше повідомляв, що деякі з названих вище фірм лише місяць як створені. Наприклад, ТОВ «Веста М» зареєстрували, згідно з даними Єдиного державного реєстру, 15 січня 2013 року. ТОВ «Станово» зареєстровано 17 січня 2013 року.

Депутат та начальник управління лісового та мисливського господарства Богдан Колісник (Партія регіонів) каже, що головна причина того, що угіддя віддають у приватні руки – брак фінансування. А будь-які «розмови про дерибан далекі від правди».

Мовляв, держава для мисливств надала у 2012 році 4,5 мільйонів гривень, а вони отримали 550 тисяч гривень доходу.

Рішення категорично відмовилися підтримати депутати ВО «Свобода». Як пояснив голова фракції Олександр Пирожик за такі проекти рішень не можна голосувати «пакетом». Наприклад через те, що є сумнів, що усі фірми достойні того, аби володіти мисливськими угіддями.

По друге, є питання щодо прозорості проведення процедури надання угідь.

Крім того зі слів Пирожика, минулого року вже подібне питання розглядалося. Тоді обранці прийняли рішення провести депутатські слухання, аби побачити як насправді працюють підприємства.

Депутат Олександр Бик (ВО «Свобода») зазначив, що зв’язувався з Іваничівською організацією УТМР і члени її президії зазначають, що не відмовлялися від користування угіддями. Депутати нарікали, що частина документів, які надало управління лісового господарства, кількарічної давнини.

Депутат Валентина Блінова (ВО «Батьківщина») зазначила, що потрібно накласти мораторій на надання угідь у приватні руки допоки не буде виписана прозора схема надання угідь на конкурсній основі. Крім цього, не відомо, чи спроможні фірми підтримувати господарства.

Нагадаємо, частина фірм, яким віддали угіддя, створена лише у січні 2013 року.

Депутат Сергій Слабенко назвав запропоновані рішення «звичайною змовою».

« У цьому списку є понад 10 підприємств, які запропоновані проголосувати пакетом, бо це єдиний спосіб знайти порозуміння в залі. Це є звичайна змова одних людей з іншими, які вирішили таким чином розділити угіддя для ведення мисливського господарства», - каже Слабенко.

«Суб’єкт повинен мали гроші, фахівців, мінімальний план дій. От всього цього прозорого я не побачив. Те, що зараз проголосуємо, воно не буде відповідати критеріям чесності», - зазначив Слабенко.
Окрім цього він зазначив, що крім обіцянок про те, що «ми їх проконтролюємо» інших гарантій з боку управління лісового і мисливського господарства не прозвучало.

«Гроші і фахівці. Я не хочу знати, скільки там грошей. Це мені не цікаво на відміну від моїх веселих і допитливих колег. Це є бізнес. Це є комерційна таємниця. Але я стверджую, що без певної суми грошей, без фахівців господарства не буде. Це необхідна умова. Інакше буде колгосп», - прокоментував рішення депутат, голова Волинської облдержадміністрації Борис Клімчук.

Окрім цього за інформацією Олександра Пирожика ковельчани проти надання мисливський угідь МПП «Вероніка», яким керує підприємець Кавас. Мовляв це «це мисливець як вони кажуть дуже азартний і від нього було багато шкоди».

А депутати Борис Загрева та Василь Столяр зазначали, що стосовно деяких мисливських угідь триває судова тяганина, тому рішення про зміну користувача цих угідь суперечить закону.

Тим не менше, депутати більшістю голосів віддали мисливські угіддя у приватні руки.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Теги: ліс
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 5
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Борис Клімчук разом з Колісником стали багатші на декілька мільярдів гривень
Прокурор Волинської області Парака в долі?
Треба звертатись в Генеральну прокуратуру, Українську правду до президента.
Відповісти
До сьогоднішнього дня управління, яким керує Богдан Колісник, називалося лісового і мисливського господарства. То що тепер друга частина цієї назви відпаде і тобто нова назва - управління лісового господарства? Я як Ківерцівський національний природний парк? Указ Президента про його створення ще ніхто не відміняв?! Хіба що Клімчук.
Відповісти
Покращення для Клімчука і Колісника
Відповісти
оце так дерибан))) і як все з рук сходить...
Відповісти
Три ордени "За заслуги" Коліснику і знищене лісове господарство області. Повна деградація нагород і держави в цілому. Сьогодні, щоб отримати орден, варто зробити якусь послугу царю Борису. В ту ж мить буде подання і орден не забариться.
Відповісти
Останні новини
На Волині приватним фірмам віддали майже 80 тисяч гектарів мисливських угідь
26 лютий, 2013, 19:06