38 кадрів у памʼять про Чорнобильську трагедію. ФОТО

38 кадрів у памʼять про Чорнобильську трагедію. ФОТО
Цього року виповнюється 27 років з моменту Чорнобильської катастрофи ‒ найбільшої за всю історію ядерної енергетики у світі.

Виросло вже ціле покоління, яке не застало цю жахливу трагедію, але в цей день ми традиційно згадуємо про Чорнобиль, ‒ пише Bigpicture.ru.

У 1986 році на Чорнобильському реакторі №4 прогримів вибух, і кілька сотень працівників та пожежних намагалися загасити пожежу, що горіла 10 днів. Світ огорнула хмара радіації. Тоді загинули близько 50 працівників станції і постраждали сотні рятувальників. Визначити масштаби катастрофи та її впливу на здоровʼя людей досі важко ‒ тільки від раку, що розвинувся в результаті отриманої дози радіації, померло від 4 до 200 тисяч осіб. Припʼять і навколишні райони ще кілька століть будуть небезпечними для проживання людей.

1. Цей знімок Чорнобильської АЕС 1986 року, зроблений з повітря, показує руйнування від вибуху і пожежі реактора №4 26 квітня 1986 року. В результаті вибуху і пожежі стався викид величезної кількості радіоактивних речовин в атмосферу. Зупинка електростанції сталася тільки в 2000 році. (AP Photo/Volodymyr Repik)

2. 11 жовтня 1991 при зниженні оборотів турбогенератора №4 другого енергоблоку для подальшого його зупинення і виведення в ремонт сепаратора-пароперегрівача СПП-44 сталася аварія і пожежа. На цьому знімку, здійсненому під час візиту журналістів на станцію 13 жовтня 1991, видно частину даху Чорнобильської АЕС, зруйнованої пожежею. (AP Photo / Efrm Lucasky)

3. Вигляд з повітря на ЧАЕС. Знімок зроблений через три дні після вибуху. Перед димарем знаходиться зруйнований 4-ий реактор. (AP Photo)

4. Фото з журналу «Радянське життя»: головний зал 1-го енергоблоку Чорнобильської АЕС 29 квітня 1986 року в Чорнобилі. Радянський Союз визнав, що на електростанції сталася аварія, але не надав додаткової інформації. (AP Photo)

5. Шведський фермер прибирає заражену радіоактивними опадами солому через кілька місяців після вибуху на ЧАЕС у червні 1986 року. (STF/AFP/Getty Images)

6. Радянський медичний працівник обстежує дитину, яка була евакуйована з зони катастрофи в радгосп «Копелово» під Києвом 11 травня 1986 року. Знімок був зроблений під час поїздки, організованої радянською владою з метою показати, як вони справляються з аварією. (AP Photo/Boris Yurchenko)

7. Голова Президії Верховної Ради СРСР Михайло Горбачов (у центрі) та його дружина Раїса Горбачова під час бесіди з керівництвом АЕС 23 лютого 1989. Це був перший візит радянського лідера на станцію після аварії, що сталася в квітні 1986 року. (AFP PHOTO/TASS)

8. Кияни стоять у черзі за бланками перед перевіркою на предмет зараження радіацією після аварії на Чорнобильській АЕС, у Києві 9 травня 1986 року. (AP Photo/Boris Yurchenko)

9. Хлопчик читає оголошення на закритій хвіртці дитячого майданчика у Вісбадені 5 травня 1986, на якому написано: «Цей майданчик тимчасово закрито». Тиждень після вибуху атомного реактора в Чорнобилі 26 квітня 1986 муніципальна рада Вісбадена закрила всі дитячі майданчики після виявлення рівня радіоактивності від 124 до 280 беккерелів. (AP Photo/Frank Rumpenhorst)

10. Один із інженерів, що працювали на ЧАЕС, проходить медичний огляд в санаторії «Лісова поляна» 15 травня 1986 року, через кілька тижнів після вибуху. (STF/AFP/Getty Images)

11. Активісти організації з захисту навколишнього середовища позначають залізничні вагони, в яких знаходиться заражена радіацією суха сироватка. Фото зроблено в Бремені, на півночі Німеччини 6 лютого 1987. Сироватка, яка була доставлена у Бремен для подальшого транспортування до Єгипту, була виготовлена після аварії на Чорнобильській АЕС і піддалася зараженню радіоактивними опадами. (AP Photo/Peter Meyer)

12. Працівник бійні ставить штампи про придатність на коровʼячих тушах у Франкфурті-на-Майні, Західна Німеччина, 12 травня 1986 року. Згідно з рішенням міністра з соціальних питань федеральної землі Гессен, після вибуху на ЧАЕС все мʼясо стало піддаватися радіаційному контролю. (AP Photo/Kurt Strumpf/stf)

13. Архівне фото від 14 квітня 1998 року. Працівники Чорнобильської АЕС проходять повз пульт управління зруйнованого 4-го енергоблоку станції. 26 квітня 2006 Україна відзначила 20-ту річницю аварії на Чорнобильській АЕС. (AFP PHOTO/GENIA SAVILOV)

14. На знімку, який був зроблений 14 квітня 1998 року, можна бачити панель управління 4-го енергоблоку Чорнобильської АЕС. (AFP PHOTO / GENIA SAVILOV)

15. Робітники, які брали участь у будівництві цементного саркофага, що закриває чорнобильський реактор, на пам'ятному фото 1986 поруч з незавершеним будівництвом. Згідно з даними «Союзу Чорнобиль України», тисячі людей, які брали участь у ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи, померли від наслідків радіаційного зараження, від якого постраждали під час роботи. (AP Photo/Volodymyr Repik)

16. Високовольтні вежі неподалік від Чорнобильської АЕС 20 червня 2000 в Чорнобилі. (AP Photo/Efrem Lukatsky)

17. Черговий оператор ядерного реактора записує контрольні показання на місці єдиного працюючого реактора №3, у вівторок, 20 червня 2000 року. Андрій Шауман сердито тицьнув у бік вимикача, захованого під герметичною металевою кришкою на пульті управління реактора в Чорнобилі. «Це ‒ той самий вимикач, за допомогою якого можна відключити реактор. За 2 тисячі доларів я дозволю будь-кому натиснути цю кнопку, коли прийде час», ‒ заявив тоді Шауман, виконуючий обовʼязки головного інженера. Коли цей самий час прийшов 15 грудня 2000 року, активісти-екологи, уряд і прості люди по всьому світу зітхнули спокійно. Однак для 5800 працівників Чорнобиля це був день жалоби. (AP Photo/Efrem Lukatsky)

18. 17-річна Оксана Гайбон (праворуч) та 15-річна Алла Козімерка, постраждалі внаслідок Чорнобильської катастрофи 1986 року, проходять лікування інфрачервоними променями в дитячій лікарні «Тарара» в столиці Куби. Оксана та Алла, як і сотні інших підлітків, які отримали дозу радіації, безкоштовно лікувалися на Кубі в рамках гуманітарного проекту. (ADALBERTO ROQUE/AFP)

19. Фото від 18 квітня 2006 року. Дитина під час лікування в Центрі дитячої онкології та гематології, який був побудований в Мінську після аварії на Чорнобильській АЕС. Напередодні 20-ї річниці Чорнобильської катастрофи представники «Червоного Хреста» повідомили, що зіткнулися з браком коштів для подальшої допомоги жертвам аварії на Чорнобильській АЕС. (VIKTOR DRACHEV/AFP/Getty Images)

20. Вид на місто Припʼять і четвертий реактор Чорнобиля 15 грудня 2000 в день повної зупинки Чорнобильської АЕС. (Photo by Yuri Kozyrev/Newsmakers)

21. Колесо огляду і карусель в пустельному парку розваг міста-примари Припʼяті по сусідству з Чорнобильською АЕС 26 травня 2003 року. Населення Припʼяті, яке в 1986 році становило 45000 осіб, було повністю евакуйовано протягом перших трьох днів після вибуху 4-го реактора. Вибух на Чорнобильській атомній станції прогримів в 1:23 ночі 26 квітня 1986 року. Утворена в результаті радіоактивна хмара завдала збитків більшій частині території Європи. За різними оцінками, від 15 до 30 тисяч людей померли згодом у результаті опромінення радіацією. Понад 2,5 мільйона жителів України страждають від захворювань, набутих в результаті опромінення. (AFP PHOTO/SERGEI SUPINSKY)

22. На фото від 26 травня 2003 року: занедбаний парк атракціонів у місті Припʼять, який знаходиться поруч з Чорнобильською АЕС. (AFP PHOTO / SERGEI SUPINSKY)

23. На фото від 26 травня 2003 року: протигази на підлозі класної кімнати в одній зі шкіл міста-примари Припʼять. (AFP PHOTO/SERGEI SUPINSKY)

24. На фото від 26 травня 2003 року: корпус телевізора в номері одного з готелів міста Припʼять. (AFP PHOTO/SERGEI SUPINSKY)

25. Вид на місто-привид Припʼять. (AFP PHOTO / SERGEI SUPINSKY)

26. На фото від 25 січня 2006 року: покинута класна кімната в одній зі шкіл спорожнілого міста Припʼять. Прип'ять і навколишні райони ще кілька століть будуть небезпечними для проживання людей. За оцінками вчених, на повне розкладання найбільш небезпечних радіоактивних елементів піде близько 900 років. (Photo by Daniel Berehulak/Getty Images)

27. Підручники і зошити на підлозі однієї зі шкіл міста-примари Прип'ять 25 січня 2006. (Photo by Daniel Berehulak/Getty Images)

28. Іграшки та протигаз у пилу в колишній початковій школі покинутого міста Припʼять 25 січня 2006. (Daniel Berehulak/Getty Images)

29. На фото 25 січня 2006: недобудований спортивний зал однієї зі шкіл спорожнілого міста Припʼять. (Photo by Daniel Berehulak/Getty Images)

30. Те, що залишилося від шкільного спортзалу в покинутому місті Припʼять. 25 січня 2006. (Daniel Berehulak/Getty Images)

31. Мешканка білоруського села Новосілки, розташованого відразу за 30-кілометровою забороненою зоною навколо ЧАЕС, на знімку від 7 квітня 2006 року. (AFP PHOTO/VIKTOR DRACHEV)

32. Жінка з поросятами в спорожнілому білоруському селі Тульговичів за 370 км на південний схід від Мінська, 7 квітня 2006 року. Ця село знаходиться в межах 30-кілометрової зони навколо ЧАЕС. (AFP PHOTO/VIKTOR DRACHEV)

33. 6 квітня 2006 працівник білоруського радіаційно-екологічного заказника вимірює рівень радіації в білоруському селі Воротец, яка знаходиться в межах 30-кілометрової зони навколо ЧАЕС. (VIKTOR DRACHEV/AFP/Getty Images)

34. Мешканки села Іллінці в закритій зоні навколо Чорнобильської АЕС, близько 100 км від Києва, проходять повз рятувальників МНС України, які репетирують перед концертом 5 квітня 2006. Рятувальники організували концерт самодіяльності до 20-ї річниці Чорнобильської катастрофи для більш ніж трьохсот осіб (в основному літніх людей), що повернулися на нелегальне проживання в села, розташовані в зоні відчуження навколо ЧАЕС. (SERGEI SUPINSKY/AFP/Getty Images)

35. Мешканці покинутого білоруського села Тулговічі, розташованого в 30-кілометровій забороненій зоні навколо Чорнобильської АЕС, 7 квітня 2006 відзначають православне свято Благовіщення Богородиці. До аварії в селі проживало близько 2000 осіб, а зараз залишилося всього вісім. (AFP PHOTO/VIKTOR DRACHEV)

36. Працівник Чорнобильської АЕС вимірює рівень радіації за допомогою стаціонарної системи радіаційного контролю на виході з будівлі електростанції після робочого дня 12 квітня 2006 року. (AFP PHOTO/GENIA SAVILOV)

37. Будівельна бригада в масках і спеціальних захисних костюмах 12 квітня 2006 під час робіт з укріплення саркофага, що покриває зруйнований 4-йреактор Чорнобильської АЕС. (AFP PHOTO/GENIA SAVILOV)

38. 12 квітня 2006 робочі змітають радіоактивний пил перед саркофагом, що закриває пошкоджений 4-й реактор Чорнобильської АЕС. Через високий рівень радіації бригади працюють всього по кілька хвилин. (GENIA SAVILOV/AFP/Getty Images)

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Теги: Чорнобиль
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 5
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Жах і нічого окрім ЖАХ. Однак радіація не віїдає прибори на головному пульті...і ще вона не виїдає кінескопи, що від телевізорів залишається лиш ящик. Так і живемо...(хтось комусь продав)
Відповісти
По фото №7 видно що глава держави боявся раніше приїхати. Реально тільки тим старим бабцям і дідам і потрібна та заражена земля. а всім решту пофіг. а скільки металолому звідти здали нелегально? хтось рахував
Відповісти
реферат вопше бомба
Відповісти
дуже шкода чорнобильців
Відповісти
Останні новини
38 кадрів у памʼять про Чорнобильську трагедію. ФОТО
27 квітень, 2013, 12:43
Як прибирали Луцьк. ФОТО
27 квітень, 2013, 11:44