Влада перетворила на фарс візит Президента Польщі до Луцька, – історик

Влада перетворила на фарс візит Президента Польщі до Луцька, – історик
На думку історика, професора Українського католицького університету Ярослава Грицака (на фото), поминальні заходи за жертвами Волинської трагедії, які відвідав Президент Польші Броніслав Коморовський, влада України перетворила на фарс.

А той малий інцидент, коли в польського високопосадовця влучили яйцем, радше додає до цього фарсу, але це не є головною подією, тому що головною була відсутність належного офіційного представництва з українського боку, - розповів він ІА ZIK.

«Український Президент не знайшов ні часу, ні мужності прибути. По-перше, це грубе порушення протоколу. По-друге, навіть з моральної точки зору мав би бути відповідний до глави Польської держави рівень, при чому це ж відбувалося на українській території. Те, що навіть Прем’єр не з’явився, а прислали віце-прем’єра, сприймається дуже однозначно – що українці знехтували цією нагодою. І це переважає в коментарях, які зараз ідуть з Польщі», – зазначив історик.

На його думку, опозиція так само провалила цю подію, адже майже нічого не зробила.

«Опозиція показала, що більше дбає про електорат, аніж про якісь довготривалі інтереси, тому що зрозуміло – що би вона не сказала в цій ситуації, це відлякає одну чи другу частину електорату. І тому частку цього провалу треба приписати й опозиції», – переконаний Грицак.

Натомість, додав він, дуже добре повела себе в цій ситуації і «здала екзамен на зрілість» громадськість, інтелектуали і, насамперед, церква.

«Вони зробили все, що можна було зробити, аби надати цій події важливого значення. Було кілька дуже важливих заяв, ну і, зокрема, минулої суботи і неділі ми провели з Мирославом Мариновичем спільну молитву за участі польських і українських публічних фігур у Павлівці і в Сагрині. Особливо хочеться відзначити роль церков, які так активно взяли участь у цій справі. Це не тільки прецедент у волинській дискусії, а взагалі прецедент в політичній історії України, коли всі церкви висловили одну і ту ж точку зору. Всі наші церкви – починаючи від Римо-католицької і закінчуючи Московським патріархатом – зайняли однакову позицію щодо Волині. І це є дуже позитивно», – зазначив Грицак.

Підсумовуючи, історик зазначив, що «політики цю акцію провалили, а натомість суспільство заслуговує на найвищу оцінку».

Нагадаємо, президент Польщі Броніслав Коморовський та віце-прем’єр України Костянтин Грищенко, опісля спільної молитви за упокій душ полеглих у Волинській трагедії у Луцькому костелі святих Петра і Павла, закликали обидва народи до примирення.

Після молебню за душі загиблих під час Волинської трагедії у президента Польщі Броніслава Коморовського влучили яйцем.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 6
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Правильно, що Янукович не поїхав, теж би отримав яйцем.
Відповісти
Ні, тоді якраз отримав би він - яйце ж, напевне, тільки одне й було.
Відповісти
Це не державний візит. Він їхав як пілігрим (Пілігрим — паломник, той хто зобов'язується здійснити релігійну подорож або паломництво) Тобто як приватна особа. Прийняли, нагодували, провели і досить.
Відповісти
Шановний" zbbas". Якщо ти знаєш що таке пілігрім, то повинен знати ,що є протокол щодо відвідин вищим керівництвом іншоі держави( незалежно від того офіційний чи приватний)Це неповага з боку керівництва держави в першу чергу до українців,а в другу чергу до поляків. А ми хочемо щоб нас поважали.
Відповісти
лице то було.поїдь в польщу з такою місією.а перед тим хай пару років пишуть про різунів від часів січі до часів упа.потім приймають щось "помягшене" відносно чогось.і їде з тим на примирення.примирення було в 2003.що сталося з того часу?кожен день пару місяців державне польське тв показує замордованих на волині..і ніслова про решту що тут було десятки років того часу і сотні перед тим..а ви раком стояти привикли і фантазувати по заголовках не вникаючи навіть в теми..підакуй дальше..чи натирай зірочки на погонах..скоро ваш час скінчиться і тут..
Відповісти
рік чи два буде нове примирення-прихїдуть тебе примиряти знов.ти в них "східні польські креси".в офіційних документах сейму..в білорусію чи литву не їдуть..там в них такіж проблеми тодіж були..але нащо воно тобі-ти "толєрантний".мой адрєс нє дом і нє уліца мой адрєс ..
Відповісти
Останні новини
Влада перетворила на фарс візит Президента Польщі до Луцька, – історик
16 липень, 2013, 08:17