Політичні репресії по-луцьки: на активістку Євромайдану одягнуть електронний браслет. ФОТО. ВІДЕО

Політичні репресії по-луцьки: на активістку Євромайдану одягнуть електронний браслет. ФОТО. ВІДЕО
Після кількагодинного судового засідання Луцький міськрайонний суд вирішив не застосовувати щодо активістки луцького Євромайдану Майї Москвич такий запобіжний засіб як домашній арешт, однак постановив два місяці не розлучатися із навігаційним браслетом.

Судове засідання розпочалося вранці 16 грудня, але суддя Віталій Ковтуненко був вимушений зробити перерву.

Продовжилося засідання о 16:30 і тривало понад 3,5 години. Ще майже дві години учасники судового процесу, журналісти та група підтримки активістки чекали, поки суддя оголосить вирок.

Нагадаємо, активістку Євромайдану, голову молодіжної організації «Національний Альянс», директора Волинського обласного центру національно-патріотичного виховання молоді Майю Москвич звинувачують у тому, що вона була одним із організаторів акції, під час якої із приміщення Волинської обласної ради винесли три портрети президента Віктора Януковича, а потім з них познущалися. До того ж, активістці закидають те, що вона закликала знімати портрети Януковича у Луцьку та викидати їх в урну для сміття на луцькому Євромадані.

Як відомо, у вчиненні кримінального злочину за трьома статтями ККУ – статтею 295 (Заклики до вчинення дій, що загрожують громадському порядку), статтею 296 (хуліганство), і статтею 341 (Захоплення державних або громадських будівель чи споруд) фігурують ще п’ять активістів Євромайдану – Ігор Гузь, Сергій Григоренко, Богдан Шиба, Микола Собуцький та Володимир Бондар. До слова, Сергія Григоренка уже посадили під домашній арешт.

Слідчий Юрій Маркевич та прокурор Вадим Приймачок наполягали на тому, аби до Майї Москвич на два місяці застосувати такий запобіжний захід як домашній арешт, під час якого вона повинна перебувати вдома із 19:00 до 7:00. При цьому дівчина мала б контролюватися правоохоронцями за допомогою електронного браслету.

Вони стверджували, що Майя Москвич під час мирних акцій на підтримку євроінтеграції чинила дії, що «супроводжувалися особливою зухвалістю та винятковим цинізмом». Мовляв, поки триватиме слідство, вона повинна перебувати під пильним наглядом правоохоронців, адже здатна вчинити ще якісь кримінальні правопорушення або ж поїхати до Києва для участі в Євромайдані. А ще, зазначили представники обвинувачення, дівчина може публікувати в інтернеті нотатки провокативного змісту, які заважатимуть слідству.

«Я вважаю міру покарання надто суворою. Конституція дає мені право висловлювати свою думку, зокрема і в соціальних мережах», – висловилася Майя Москвич.

У підсумку суддя не повністю підтримав клопотання обвинувачення. Майя Москвич таки отримала запобіжний захід, але не домашній арешт, а особисте зобов’язання строком на 60 днів. Разом з тим вирішено, що вона два місяці буде носити електронний засіб контролю – навігаційний браслет, за допомогою якого правоохоронці завжди знатимуть, де перебуває підозрювана. Також протягом цього часу вона не має права виїздити за межі Волинської області без дозволу слідчого і брати участь у масових заходах на Театральному майдані Луцька.



«Напевно, мене все-таки дуже хочуть тримати під контролем, якщо цілодобово хочуть моніторити, де я знаходжуся. Ми будемо подавати апеляцію», – заявила Майя Москвич після завершення судового засідання.

На думку захисника Сергія Величка, застосування електронного браслету є безпідставним обмеженням.

«Незрозуміло з яких підстав суд постановив такий контроль за людиною. Я вважаю, що це порушення Конституції України, тих статей, які передбачають захист прав, свобод і недоторканості людини й невтручання в особисте життя», – зауважив він.

Таке рішення судді викликало негативну реакцію у людей, які прийшли підтримати Майю Москвич. До слова, впродовж усього засідання вони скандували патріотичні гасла й закликали суд не чинити політичних репресій.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Інші новини теми
Коментарі 18
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Власть молодец!!! Оденьте браслеты еще на Шибу, Бондаря, Гузя, Григоренка!!!
Відповісти
ви,ВЧК, як на всю Україну вже одягнули браслет ! Знищено судочинство, все вирішують гроші і зв'язки. Пора починати вже і думати.
Відповісти
1937 рік.
Відповісти
1937, ей бы надели петлю на шею, а так-вполне по-эуропейски, цивилизовано.
Відповісти
коли ображають ЖІНКУ!
Відповісти
Народе вставай ,бо буде пізно,завтра не дадуть встати!!!!!!!!!!! Я-твоя СВІСТЬ ,ЧЕСТЬ та ГІДНІСТЬ тебе попередив!!!!!!!!!!!!!! Щоб потім не скиглив!!!!!
Відповісти
Треба відповідати по Закону! Гейропа вимагає...
Відповісти
Футболка, прапори "НацАльянсу"?! Про що ще можна говорити? Націоналістичне угрупування яке завжди налаштоване на "боротьбу"! В літку проводять таборування у лісах і у відкриту говорять, що вчаться протистояти правоохоронцям та владі! Про що ще можна говорити?! СБУ - це ваше упущення що такі розвелись!!!
P.S. А Бондаря з Шибою і Ко. - браслетами до кімнатної батареї пристебнути!:)
Відповісти
як то ви не помітили, що давно прикуті?
Відповісти
це просто жах, люди! що ж це робиться!
Соромно за Волинь...
Відповісти
Ой і Слабенько тут:) Великий "правозахисник"?!:)
Відповісти
ну це добре.
суддя таким чином визнав, що дівчина не несе суспільної небезпеки, а отже і її діяння також не становлять такої.
тому вона може сподіватись, що її визнають винною у вчиненні адміністративного правопорушення, а не кримінального.
апеляція буде недоречна.
краще готуватись до юридичного захисту у справі.
п.с. якщо треба, мєнти і так можуть за нею слідкувати негласно, без браслету, що ще гірше)
Відповісти
ага, шкода дівчину, стільки нервів тратить через те, що хтось зверху дав вказівку "заспокоїти" учасників євромайдану... тримайся, Майя ,правда і справедливість всеодно переможе, за неї варто боротися)
Відповісти
ага, шкода дівчину, стільки нервів тратить через те, що хтось зверху дав вказівку "заспокоїти" учасників євромайдану... тримайся, Майя ,правда і справедливість всеодно переможе, за неї варто боротися)
Відповісти
Цікаво яка буде реакція доблесних служителів феміди, якщо на пікет вийде сотня людей з перевернутими портретами. Доведеться дозамовляти ел. браслєти? Влада впадає в дєтство, маразм кріпчає. При прийомі на роботу в органи влади потрібно вимагати справку про розумову повносправність!!!

Відповісти
надо было реальный срок дать, в следующий раз думала, что делает...
Відповісти
Доборолись! Барани. Так вас по одному будуть викидати і з квартир, як зараз викидають з бізнесу і політики.
Відповісти
Ті, що гавкають на захист влади вже давно в ошийниках, а не в браслетах. Скоро ваші хазяї надягнуть на вас намордники і кинуть кістку. А далі буде команда "к ноге!" або "фас!" Служіть, ПСИ!
Відповісти
Останні новини
Політичні репресії по-луцьки: на активістку Євромайдану одягнуть електронний браслет. ФОТО. ВІДЕО
17 грудень, 2013, 01:45