У Луцьку почав роботу Центр з надання допомоги учасникам АТО. ФОТО

У Луцьку почав роботу Центр з надання допомоги учасникам АТО. ФОТО
Волонтери та активісти Самооборони запустили роботу Волинського центру допомоги учасникам Антитерористичної операції, що знаходиться у Луцьку на вулиці Червоного Хреста, 16.

Відкриття та презентація відбулася 7 жовтня.

Власне, до структури Центру відносяться відділи логістичної допомоги для учасників АТО, допомоги пораненим бійцям та їх родинам, допомоги родинам загиблих бійців, юридичної допомоги учасникам АТО та розшуку полонених і безвісті зниклих бійців.

Координатор розшуку полонених і безвісті зниклих бійців Геннадій Щербак – переселенець з Луганська. Йому 40. Допомагати вирішив, бо сам не пішов служити, адже має четверо дітей.

«Розумів, що я повинен щось робити, чимось допомагати. Тому знайшов місце, де я буду максимально потрібен», - каже Геннадій.
Геннадій Щербак
Геннадій Щербак

Про роботу його відділу у Центрі розповідає, що принцип роботи простий: волонтери збирають достовірну інформацію і передають її джерелам, які безпосередньо займаються обміном військовополонених або в Службу безпеки України чи в Міністерство внутрішніх справ.

«Ми бачимо списки в того ж таки центру Рубана чи Спілки афганців, то там зовсім неправильні прізвища і неправильні дані. І вони ці списки передають «ДНРівцям», а там не ті прізвища…» - каже волонтер.

За його словами, не потрібно розміщувати в інтернеті надто багато інформації про зниклих військових, адже це лише погіршує ситуацію.

«Небажано, щоб батьки чи друзі розміщували інформацію про безвісти зниклих бійців, вказували свої номери телефонів та свої дані. Мінімум інформації! Особливо про добровольців. Це дуже важливо, оскільки там до них дуже погано відносяться. Не варто писати військову спеціальність», - наголосив волонтер.

Геннадій Щербак додав, що достовірної інформації не так багато, а звідки береться неправильна інформація він не знає.

Координатор допомоги пораненим бійцям та їх родинам Наталія Толмачова розповіла, що їхній відділ займається збором великого об’єму інформації по усіх районах Волинської області.

«Виясняємо матеріальний стан сім’ї, стан здоров’я всіх членів сім’ї, потребу у матеріальній допомозі», - зазначила волонтер.

Координатор допомоги родинам загиблих бійців Оксана Демчинська звернулася з проханням не забувати про сім’ї, де загинули бійці, а телефонувати їм, запитувати, як у них справи та допомагати.

Координатор юридичної допомоги учасникам АТО Тетяна Климчук наголосила, що координаційний центр з надання допомоги учасникам АТО знаходиться на етапі легалізації.

За її словами, правових питань нині чимало, і вони виникають навколо як з’ясування самого статусу учасника АТО, так і стосовно майбутнього цих бійців та членів їхніх сімей.

«Оскільки на їхній статус впливає те, коли і яким чином вони брали участь в АТО, те, як держава реагує, а реагує не завжди однозначно», - інформувала Тетяна Климчук.

За словами координатора логістичної допомоги для учасників АТО Сергія Рижкова, Центр тісно співпрацює з Ковельським центром допомоги бійцям 51-ої бригади та має в планах розвивати спільну роботу із Реабілітаційним центром при військовому госпіталі для учасників АТО.

За словами громадської активістки, представника штабу Самооборони Майдану Волині Марії Доманської, для Центру немає значення, хто жертвує кошти на його ефективну роботу, чи прості лучани, чи благодійні фонди й організації.

Окрім презентації Волинського обласного координаційного центру з надання допомоги учасникам АТО, представили й офіційний сайт, де розміщуються фотографії зниклих безвісти бійців.

Прапор з Савур-Могили
Прапор з Савур-Могили

Довідка

Волинський центр допомоги учасникам АТО в мережі (офіційний сайт) www.volynsos.com.ua та у соціальній мережі Фейсбук.

Телефонні контакти:
+38 (098) 4144880, +38 (066) 5806360, +38 (093) 2513606

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 1
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Сім'ї героя АТО ні грошей, ні житла. Який скот призвав в неіснуючу війну батька 4-х дітей? Вдова Героя-волинянина сама виховує четверо дітей. Є потреба в одязі
Відповісти
Останні новини
У Луцьку почав роботу Центр з надання допомоги учасникам АТО. ФОТО
08 жовтень, 2014, 12:39