У Луцьку не дорахувалися собак, яких привезли на «Ласку» з Львівщини

У Луцьку не дорахувалися собак, яких привезли на «Ласку» з Львівщини
На КП «Ласка» у Луцьку не змогли пояснити, куди поділася частина собак, яких виловили у місті Кам'янка-Бузька Львівської області.

Про це йдеться у публікації "Волинського агентства розслідувань".

Понад два тижні тому згідно договору з міською радою на відлов собак, співробітники луцького підприємства прибули у місто Кам'янка-Бузька. На вулицях міста їм вдалось спіймати понад 15 собак, які вони одразу повезли до Луцька. Та, вочевидь, не всі тварини доїхали до КП «Ласка». Де вони поділись – намагались з’ясувати журналісти спільно з волонтерами та головним ветеринарним лікарем міста Кам’янка-Бузька, які приїжджали на територію підприємства, аби забрати собак, та повернути їх додому. Співробітники КП «Ласка» разом з безпритульними – прихопили з собою і кілька домашніх псів, які мають власників і опікунів.

Нам вдалось дістати копію договору, укладеного між Кам'янко-Бузькою міською радою та КП «Ласка» на відлов безпритульних тварин. Так, за кожного відловленого пса, місцева влада зобов’язалась заплатити 792 гривні. У сумі вже передбачені витрати на стерилізацію, вакцинацію та кліпсування тварин.

Згідно договору замовник (міська рада) зобов’язалась оплатити виїзд групи ловців за межі міста з розрахунку за кожен кілометр. Тому лише за приблизними підрахунками, остання поїздка по відлову собак у місті Кам'янка-Бузька обійшлась бюджету щонайменше у 15 тисяч гривень. Найбільше вражає інше – зоозахисники, які приїхали забирати відловлених псів, відшукали не всіх собак. Куди вони поділись – у КП «Ласка» не відають і настоюють на тому, що всі собаки у них є в наявності. Та натомість вони почали вишукувати окремих собак, які мали схожість за приблизними ознаками з тими, яких відловлювали у Кам’янці-Бузькій.

Загалом, згідно договору луцькі гицелі відловили 15 собак. Однак вже за кілька днів, коли мешканці Кам'янки-Бузької почали телефонувати у КП «Ласка», аби допитатись куди зникли собаки, то і самі ловці не могли визначитись скільки вони впіймали собак – 14 чи 17.

З’ясувавши, що до числа безпритульних собак потрапили домашні та опікунські пси – їхні власники вже за кілька днів подались до Луцька, де знайшли 3-х собак. Решту ж приїхала забирати зоозахисниця Ярина Чабан.

Однак, директор КП «Ласка» Дана Новарчук, вочевидь, не надто зраділа візиту львів’ян. Вона одразу ж повідомила, що з числа собак, які було відловлено у Кам’янці-Бузькій вже троє прилаштовано у сім’ї. Однак у які – вона повідомити відмовилась, мовляв – таємниця, адже усе відбувається конфіденційно. І це при тому, що десятки собак роками живуть у притулку і їх ніде не можуть прилаштувати – саме цим псам так швидко повезло потрапити у сім’ї. За словами Новарчук, їх так швидко прилаштували, що навіть не встигли їм зробити стерилізацію та вакцинацію.

«3-ох люди забрали своїм ходом. 3-ох, зі слів Дани, відразу ж прилаштували. Нам мали віддати 5 стерилізованих дорослих і 5 щенят – ви самі бачили як віддавали, а по угоді відловили 15. Як вона може знати всіх собак в лице, якщо навіть не спроможна скласти відповідним чином реєстр. Єдині параметри характеристики собаки в цієї Дани – «рижа сука з вулиці Незалежності». І все – ані висоти холки, ані кольору грудки – нічого. Та це взагалі, в такому притулку може бути і 10 і 50 таких самих рижих сук чи кобелів і як вона відрізнить, яка з вулиці Незалежності, а яка з вулиці Героїв УПА. З таким веденням документації це не дивно, що ми не змогли відшукати всіх своїх псів, я взяла описи собак в людей – їх ми не знайшли», – коментує ситуацію з вилученням собак з КП «Ласка» зоозахисниця Ярина Чабан.

Таким чином, за доволі значний проміжок часу – на КП «Ласка» спромоглись стерилізувати лише одну собаку. Кількох собак вдалось знайти в карантині. Та 6-місячних собачат з одного виводку відшукати так і не вдалось.

Тим часом директорка комунального підприємства продовжила розповідати, як вона правильно веде усю документацію, як згідно протоколу проводять карантин та стерилізацію з вакцинацією. Виявилось, що на КП «Ласка» вакцинацію тварин проводять в один день одразу ж після стерилізації. А це на думку ветеринарів – неприпустимо. Та Новарчук продовжила переконувати усіх, що такого новаторства її навчили представники англійської спілки захисту тварин «4 лапи». Варто зауважити, що санітарні умови у так званій операційній шокували. Одразу ж при вході один зі співробітників у тазику мив щіткою медичні операційні інструменти. Опісля – він просто розклав їх на ганчірці посеред операційного столу, аби вони висохли.

Ярина Чабан вирішила не гаяти часу і врятувати від рук гицелів хоча б тих собак, які вдалось відшукати на КП «Ласка», вона забрала усіх собак, які видавала Дана Новарчук, називаючи «виловленими на вулицях міста Камянка-Бузька». Собаки поїхали з Луцька не стерилізовані, не вакциновані та не чиповані, як того вимагається згідно укладеного договору. Чи будуть повернуті до міського бюджету кошти за невиконані роботи – поки не відомо. Тим не менше, з огляду на гіперактивну діяльність Новарчук стає зрозуміло, що кошти вже освоєно. Їй аж надто не хотілось шукати відловлених собак і показувати хоч якусь документацію на них. Адже усе просто – її нема.

Зоозахисники зі Львівщини написали звернення до міського голови Камянка-Бузької, з проханням провести перевірку діяльності КП «Ласка», яке з порушеннями займалось відловом собак на території міста.

Тим часом, поки Новарчук ходила по своїм хоромам і показувала де у неї облаштовані вольєри для собак і як у неї все ладно на КП – журналісти помітили у одному з вольєрі померлу собаку. Коли вона померла – не відомо, та тіло пса вже встигло припасти порохом. Тим не менше – з буди звисала голова і як співробітники КП «Ласка» та сама директор Новарчука, яка «Кожну собаку знає в обличчя», не помітили її раніше – не зрозуміло.

На запитання журналіста ВАРу як давно померла ця собака, Новарчук поспішила запевнити, буцімто пів години тому тут були журналісти і ця собака скакала у вольєрі позуючи на камеру. Мовляв це трагічна та неочікувана для неї смерть її улюбленця. Також Дана запевнила, що буде зроблено розтин і з’ясовано причину. Та вже за пів години, журналісти помітили, як співробітники, замість того, аби загорнути тіло в простирадло і понести на розтин – витягнули тіло собаки з будки і кинули за вольєр подалі від людських очей, прикривши труп тварини старою курткою.

Щодо журналістів, то з самого початку Дана Новарчук демонстративно заявила, що фото та відео-зйомка на території КП «Ласка» без дозволу директора – заборонена. Мовляв, собаки отримують великий стрес від спалахів фотокамер, тим паче що у той день до притулку вже приїздили представники ЗМІ і знімали тварин. Та, нагадавши їй про Закон України про журналістську діяльність і статтю про перешкоджання – Новарчук таки дозволила фотозйомку. Щоправда вже невдовзі, у своєму пості в соцмережі Вконтакте – вона назвала журналістів – «коршунами, які злетілись фотографувати бездиханне тіло собаки».

Досить дивним є той факт, що поки журналісти ще тільки готували матеріал – Дана Новарчук вже писала пост у соцмережі щодо трагедії, яка сталась у притулку – помер собачка Ральф. Ба більше – вона вже повідомила, що провели розтин тіла тварини, під час якого встановили причину – патологія серця. І це в той час, як о 16:00 Дана Новарчук говорила про те, що має купу іншої роботи – її підопічні вже встигли зробити розтин і вона оперативно оприлюднила його результати.

Стає очевидним те, що Новарчук веде банальну гру на публіку, видаючи бажане за дійсність, а свої недопрацювання називає «замовною та безпідставною критикою опонентів». Директор КП «Ласка» вочевидь забула, що вона очолює державну посаду, а не веде театральне дійство. Замість того, аби писати жалісливі надумані пости у соціальних мережах зі звинуваченнями ЗМІ – вона мала б навести лад не лише у вольєрах, але й у паперах. Адже ніщо краще не характеризує людину, як хороші та чесні діла. Та замість цього – вона не гребуючи лицемірними словами продовжує вести підкилимні ігри з усіма, хто наважився критикувати її роботу.

Насправді ж зрозуміло, що на КП «Ласка» діється казна-що: тотальна антисанітарія, відсутність документації, ухилення від ветпротоклів стосовно почерговості процедур, зниклі та померлі тварини. І це не увесь перелік «аспектів розвитку» КП «Ласка», як це активно позиціонує Новарчук. І це при тому, що директорка у п’ятницю 3 березня саме звітувалась про фінансово-госпоподарську діяльність комунального підприємства, яке очолює. Та це вже тема навіть не для журналістського розслідування, а для ретельної перевірки фінансової інспекції та прокуратури.

Станом на 16 березня з міст у яких КП «Ласка» проводило відлов безпритульних собак, почали надходити відповіді на запити, у яких чітко вказано, що відловлені собаки на місце відлову не повертаються.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 7
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Надзвичайно важлива проблема. На що дивляться контролюючі органи?
Відповісти
Пора туди навідатись не тільки журналістам, а й прокуратурі!!!
Відповісти
Я не можу зрозуміти одного, чому ця Дана Новарчук ще процює директором притулку. Вже стільки часу говорять про її махінації, про антисанітарію і т.д. За знущання над тваринами є стаття. А за те що відловлюють чужих собак на замовлення, є ще одна стаття.
Відповісти
Дописують кількість тварин щоб дерибанити бюджет...Великих собак продають гицелям на шкури
Відповісти
Взагалі немаю претензій до Ласки, бо коли була епідемія сказу, тільки Вони одні ходити вулицями і безкоштовно кололи сироватку собакам. Респект таким організаціями. всі статті про Дану Новачка це чистої води наклеп.
Відповісти
Я погоджуюсь. Вона повинна сидіти в тюрмі. За вбивство тварин і за корупцію. Давайте створимо петицію, щоб міська рада виставила на розгляд питання про зміну директора і направила комісію!!!! Хто за? Зоозахисники відгукніться!!! Ми вас підтримаємо голосами!!!
Відповісти
Створюемо петицію!!!зоозахисники відгукніться, ми вас підтримаемо!!! Зміна директора та створення комісії. Вона повинна сидіти в тюрмі. Хто її кришуе???
Відповісти
Останні новини
У Луцьку не дорахувалися собак, яких привезли на «Ласку» з Львівщини
19 березень, 2017, 07:01