Лучани прибирають українські кладовища в Польщі

Лучани прибирають українські кладовища в Польщі
Студенти, волонтери та депутат Луцької міської ради Микола Собуцький поїхали до Польщі, щоб прибрати українські кладовища.

Таку поїздку організовують не вперше. З кожним роком все більше активістів приїздять до сусідньої держави, щоб привести до ладу старі українські захоронення.

Зокрема Собуцький їздить до сусідньої держави щороку, каже, що роботи вистачить усім охочим.

За словами обранця громади, започаткував поїздки до Польщі помічник народного депутати Ігоря Гузя Сергій Годлевський.

Коли депутат ще був студентом історичного факультету, йому Годлевський запропонував поїхати в Польщу та зробити благородну справу - прибрати українське кладовище.

Нині до Польщі їздить багато студентів та волонтерів. Усі вони хочуть допомогти в прибиранні могил українців. Зазвичай прибирають українські кладовища, які знаходяться на сучасній території Польщі, в Грубешівському повіті. Це етнічна територія України.

"Усім відомі такі терміни як "Волинська різня", "Волинська трагедія", "Операція Вісла". Під цими термінами залишаються в Польщі сотні могил українців. Тоді, українців виселили, і їхніми могилами ніхто не опікується.

Таким чином, в рік ми відновлюємо більше 5 могил. За 70 років їх ніхто не прибирав. Усе позаростало деревами, ми їх зрізаємо та викорчовуємо. Деколи поляки допомагають у прибиранні. Пам'ятники ми ставимо на місця, відновлюємо, білимо та реставруємо. Поверх зав'язуємо рушники. Опісля відправляємо панахиду", - поділився враженнями Собуцький.

Нині депутат зі студентами вирушили на 10 днів на прибирання. Варто зазначити, що ніхто такі прибирання не фінансує, усе відбувається на волонтерських засадах.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.