Вчені вперше перетворили світлові хвилі на звукові

Вчені вперше перетворили світлові хвилі на звукові
Дослідники з університету Сіднея вперше перетворили цифрову інформацію у вигляді світлових хвиль на звукові хвилі та записали їх на мікрочіп.

Про це повідомляє Еспресо.

Світло зручно використовувати для передачі інформації на велику відстань, зокрема, в космос і назад. Проте висока швидкість світла ускладнює обробку інформації комп'ютерами та телекомунікаційними системами.

Конвертація світлових хвиль в звукові дозволяє обробити інформацію, а потім знову перетворити її на світло для подальшої відправки мережею. Дані передаються не за допомогою електронів, як в звичайних електроланцюгах, а за допомогою світла.

Традиційні електронні пристрої, що використовуються в телекомунікаційних і оптоволоконних мережах, уразливі до перешкод, перегріваються і споживають занадто багато енергії. Дослідники Моріц Мерклейн і Біргіт Стіллер створили у Центрі лазерної фізики Австралійського національного університету фотонний мікрочіп для запису конвертованих даних.

«Інформація на нашому чіпі в акустичній формі переміщається на 5 порядків повільніше, ніж в оптичній. Це як різниця між громом і блискавкою», - розповіла Біргіт Стіллер про особливості роботи мікрочіпу.

Розвиток фотонних чіпів вже привернув увагу таких корпорацій, як IBM і Intel. Успішні випробування показують, що в майбутньому подібне шифрування може бути використане для безпечного зв'язку між наземними мережами і супутниками у космосі.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Теги: вчені, наука
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
Вчені вперше перетворили світлові хвилі на звукові
20 вересень, 2017, 06:17