«Справа не буде закрита однозначно», ‒ очільник СБУ Волині про провадження щодо «Варти порадку»

«Справа не буде закрита однозначно», ‒ очільник СБУ Волині про провадження щодо «Варти порадку»
Цього місяця управління Служби безпеки України у Волинській області затримало голову громадського формування «Варта порядку» Олександра Тиводара. Обшуки відбулися в офісах організації, п’ятьом її членам закидають порушення за низкою статтей. Тим часом у Луцьку таку активність СБУ щодо «Варти порядку» подекуди називають політично вмотивованою, простіше кажучи, розбірками.

Журналісти «Четвертої влади» Юрій Горбач та Аріна Крапка поспілкувалися з начальником управління СБУ Волині Юрієм Фелонюком щодо провадження.

Юрій Фелонюк розповів, що розслідування справи тривало не менше трьох місяців. У результаті проведення негласних слідчих дій, збору інформації, затримали керівника ГФ «Варта порядку» Олександра Тиводара та ще чотирьох осіб, членів формування.

– На початку серпня відбулося затримання голови ГФ «Варта порядку» Олександра Тиводара, а також ряд обшуків в офісах формування. Чому його затримали? Що інкримінують цим людям? – запитує журналістка.

– СБУ у Волинській області під процесуальним керівництвом прокуратури було викрито групу осіб, які займались незаконним спостереженням за особами, мешканцями Волинської області. При такому спостереженні вони використовували спеціальні технічні засоби знімання інформації. І під час досудового розслідування було встановлено, що ці спецзасоби контрабандним шляхом доставлялися на територію України, – розповідає Юрій Фелонюк.

Фігурантів кримінального провадження було затримано при отриманні спеціально-технічних засобів. Стосовно двох фігурантів обрано міру запобіжного заходу.

ЧИТАТИ БІЛЬШЕ ПРО СПРАВУ «ВАРТИ ПОРЯДКУ»


В ході досудового розслідування було встановлено, що незаконне спостереження здійснювалося за громадськими активістами та посадовими особами державних органів та органів місцевого самоврядування. Зокрема, представниці судової гілки влади та органів місцевого самоврядування. В рамках кримінального провадження отримано заяви від вказаних осіб про незаконне стеження за ними.

Двом фігурантам повідомлено про підозру у вчиненні злочину, передбаченого ст. 201 ККУ (Контрабанда), ст. 359 ККУ (Незаконне придбання, застосування спеціальних технічних засобів), ст. 182 ККУ (Порушення недоторканності приватного життя) та одному із фігурантів за ст.125 (Нанесення легких тілесних ушкоджень).

Ще трьом фігурантам найближчим часом буде оголошено про підозру, передбачену ст. 182 ККУ.

– А які саме спеціально-технічні засоби вилучили? І в якій кількості?

– Це предмети, стосовно яких сьогодні проводиться експертиза. Це ручки, маленькі приховані камери. За попередніми висновками, це спеціально-технічні засоби. Фігуранти провадження використовували поштовий канал для контрабанди вказаних спеціальних технічних засобів.

Однак сьогодні проводиться експертиза і доти, поки не буде рішення експерта про те, що вони відносяться до спецзасобів, то ми не можемо коментувати. Ці спецзасоби вмонтовували приховано у приміщеннях, знімали, фотографували осіб, їх приміщення для того, щоб використовувати у своїх комерційних та інших цілях.

Спеціально-технічних засобів було декілька, не сто. І ми зможемо сказати згодом, скільки – три, п’ять, сім чи дванадцять. Але для кваліфікації статті неважлива кількість. Важлива їх наявність і використання. Тому що зберігання спеціально-технічних засобів не є кримінально-карним діянням. А його використання або незаконне переміщення на територію України – це вже кримінально-карне діяння. Зберігання – це адміністративна відповідальність.

– Де були знайдені ці спеціальні технічні засоби? В Олександра Тиводара вдома? В офісах громадського формування?


‒ Ні, в Тиводара вдома знайшли бойові незареєстровані боєприпаси. Ми ще не досліджували, для чого він їх використовував. І це все буде в рамках досудового розслідування. Та хочу сказати, що частина цих спецзасобів була отримана одним із фігурантів на пошті і там вилучена, які з приховуванням доставлялися з іншої країни.

– А які мотиви були цих дій? Чим займалося це громадське формування?


– Ми говоримо про групу злочинців, які займалися протиправною діяльністю, які були в тому числі в складі громадського формування. Наразі не встановлено, чи використовувало саме громадське формування ці спецзасоби, чи ні. Ми це встановимо в ході досудового розслідування. Так, я можу заявити, що частина фігурантів провадження є членами «Варти порядку». Але чи використовувалось воно в цілях «Варти порядку», політичних чи неполітичних цілях, цією інформацією наразі я не володію.

Також в офісі громадського формування вилучені зброя та боєприпаси і експерти встановить, чи відносяться вони до бойової чи навчальної.

– В нанесенні тілесних ушкоджень Андрію Д’яченку теж підозрюють Олександра Тиводара? Він був організатором нападу на активіста? Чи замовником?

– Один з потерпілих заявив, що його побиття організував керівник «Варти порядку».

– А окрім заяви є ще якісь докази?

– Так, є. Коли буде суд, тоді ми зможемо все розповісти.

– Є чимало фактів, які стосуються побиття активістів під час переатестації поліції. Постраждалі говорять про те, що до цих подій теж причетні члени «Варти порядку». І в поліції є відповідна інформація. Чи долучали Ви ці справи до провадження?

– Побиття і злочини в цій сфері відносяться до компетенції Національної поліції. СБУ не має права розслідувати ці факти. Це компетенція Нацполіції. Просто в ході розслідування, яке перебуває в підслідності СБУ (ст.201, контрабанда), ми встановили і один потерпілий заявив, що фігурант кримінального провадження організував його побиття.

– Просто, можливо, варто брати до уваги і ситуацію, в якій якась група здійснює серію побиттів…

– В рамках кримінального провадження, якщо такі факти будуть встановлені, то будемо реагувати і притягувати винних до відповідальності.

– В нас є інформація, що люди які перебувають у ГФ «Варта порядку», працюють не на громадських засадах, а отримують за це непрозору заробітну плату...

– В ході розслідування було встановлено, що фігуранти кримінального провадження, які здійснювали незаконне спостереження, отримували заробітну плату готівкою. Це було встановлено.

– Чи перевіряється інформація, що Фонд Ігоря Палиці «Тільки разом» фінансував цих людей?


– Перевіряється дуже багато версій стосовно фінансування діяльності цих людей.

– А голова Волинської облради Ігор Палиця якось звертався до Вас, коли затримали Тиводара? Можливо, його люди, партнери, наприклад очільник його фонду Олександр Товстенюк?

– До мене під час маніфестації під стінами СБУ підходила ініціативна група, в складі якої був Товстенюк і два народних депутати, заступник голови обласної ради… в них було три вимоги, які вони озвучили, але про закриття кримінального провадження на користь якихось осіб не зверталися. Ігор Палиця до мене не звертався і я до нього теж. Наскільки мені відомо, його наразі немає в місті. Тому щоб звернутися і розпитати його, чи він знав про це чи ні, наразі немає можливості.

– Чи перевіряється, можливо, інформація про зв’язок ГФ «Варта порядку» з Фондом Палиці «Тільки разом» та особисто з Ігорем Палицею?


– На сьогоднішній день проводиться комплекс заходів, про які я не можу розповісти, тому що це таємниця досудового розслідування.

– Багато лучан цікавить ще й те, чи затримання Тиводара – це не замовленням від бізнес-групи «Континіум» та Адміністрації Президента через складну політичну ситуацію в Луцькій міській раді? Як Ви це прокоментуєте?

– Я хочу наголосити, що СБУ діє лише в рамках закону, а не підтримки тієї чи іншої політичної сили. Тому я вкотре наголошую, що це група осіб, причетна до протиправної діяльності, а не все громадське формування займалося протиправною діяльністю. Я впевнений, що серед них є дуже багато патріотично налаштованих осіб.

Керівник УСБУ – не політик. Він організовує роботу правоохоронного органу в регіоні. Відповідно до тієї інформації, яка до мене надходить, відповідно до кваліфікації тих протиправних дій, які вчиняють ті чи інші особи. І якщо в громадського формування є незареєстрована зброя, якщо ми підтвердимо причетність громадського формування, а також те, що вони там вчиняли якісь дії на замовлення керівника громадського формування, то ми обов’язково про це зробимо заяву.

Наразі є досудове розслідування. От будуть зараз підозри. Ми опублікуємо матеріали відносно підозри іншим членам формування, фігурантам цього кримінального провадження.

– Волинь – прикордонний регіон, Луцьк – велике місто. І тут діє громадське формування, члени якого займаються такими діями, фігурують у побиттях… Як на вашу особисту думку, це взагалі безпечно?

– Однозначно, що це небезпечно. І якщо буде доведено, що члени громадського формування організовують побиття, то мабуть такому громадському формуванні не місце на території Волинської області. І треба позбуватись таких громадських формувань, які б’ють людей чи вчиняють інші злочини. Але ми зараз говоримо про групу, в склад якої входили члени громадського формування, а не все формування.

– Є у ГФ «Варта порядку» така особа як Валерій Зиза. Чи допитували його? Чи перевіряється його причетність до інцидентів, пов’язаних з побиттям Андрія Д’яченка? А також, зокрема, пов’язаних із стеженням за людьми? За нашою інформацією, він може бути причетним до побиття та інших протиправних дій.

– Ні, не допитували. Наразі перевіряється інформація щодо причетності фігурантів цього кримінального провадження до інших фактів протиправних дій.

– Чи вилучалися транспортні засоби в рамках цього провадження? Чи були проведені обшуки в білому та сірому автомобілях «Шкода», яких помітили у стеженні за Юлією Вусенко і Андрієм Д’яченком?

– Вказані транспортні засоби, за допомогою яких велося стеження, заарештовані. Власник одного із авто, Рубан, заступник Тиводара, наразі не є фігурантом кримінального провадження. Але його та інших осіб допитають з метою встановлення їх причетності до незаконного стеження.

– Коли можуть справу передати до суду? Коли завершиться розслідування?


– Тільки можу зі стовідсотковою впевненістю сказати, що провадження буде передано до суду. Я впевнений, що вказані особи будуть покарані. Справа не буде закрита однозначно! Ви ж зрозумійте, що слідство ще триває. Було проведено багато негласних слідчих дій. Тепер проводяться гласні, – зазначає Юрій Фелонюк не беручись прогнозувати про терміни завершення провадження.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Twitter та Instagram.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 5
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Давно пора цю банду палиці прикрити
Відповісти
за все прийдеться відповідати
Відповісти
А Палиця ще живий?
Відповісти
Кришує СБУ банду
Відповісти
Які розумні запитання у журналіста, що і відповіді не потрібні. Нічого конкретного, а складається враження, що Тиводар вже винен . Це війна за владу в Луцьку, а не щось інше. Брудно і огидно.
Відповісти
Останні статті
«Справа не буде закрита однозначно», ‒ очільник СБУ Волині про провадження щодо «Варти порадку»
28 серпень, 2017, 17:04