Ігор Палиця, Австрія і курортний бізнес

Ігор Палиця, Австрія і курортний бізнес
Восени минулого року стало відомо про чергові «закордонні інтереси» керівників українського уряду. Зокрема, власниками деяких австрійських компаній, які мають бізнес в Україні і яким виділяє гроші український бюджет, виявилися брати Клюєви і навіть син прем’єр-міністра Азарова.

Схоже, Австрія стає усе більш привабливим місцем для легалізації коштів, «чесно зароблених» українськими політиками. Нам вдалося дізнатися про ще одного такого «патріота», який хоч і відповідальний за прийняття законів в Україні, проте свій бізнес (який приховує від українського виборця) воліє вести за кордоном.

Мова – про народного депутата від Луцька Ігоря Палицю.

Ігор Палиця
Ігор Палиця
Його прізвище вже двічі потрапляло на шпальти австрійських газет та інтернет-видань. Вперше – у грудні 2012 року, коли компанія, співвласником якої є Палиця, купила найбільший готель на лижному курорті Земмеринг – Panhans Grandhotel. Вдруге – навесні 2013 року, коли ця ж компанія купила в Земмерингу інший видний готель – ARTIS Hotel.

АВСТРІЙСЬКИЙ БУКОВЕЛЬ

Австрійське містечко Земмеринг розташоване в Альпах й вважається одним з найкращих гірськолижних курортів Австрії. Зокрема тут час від часу проводяться етапи Кубка світу з гірськолижного спорту. Також у 20-30-х роках ХХ сторіччя в цьому місці проводилося декілька визначних шахових турнірів.

Курорт Земмеринг
Курорт Земмеринг


На початок 2013 року в Земмерингу налічувалося лише трохи більше півтисячі чоловік постійного населення, при тому, щороку це містечко відвідує близько 100 тисяч туристів. Й кожен другий із них зупинявся у Панханс Грандготелі, який й купила фірма, близька до Ігоря Палиці.

Панханс Грандготель
Панханс Грандготель


Продати Панханс Грандготель старих власників змусили численні борги перед кредиторами. Так, австрійська преса повідомляє, що 92% цього готелю було продано наприкінці 2012 року за 5 мільйонів євро: 3,3 млн. пішло на погашення боргів, ще 1,7 млн. євро отримали старі власники.

Новим володарем готелю з давніми традиціями на Земмерингу стала компанія «ІБС Умвельт- унд Феркерстехнік Гембх» (IBS Umwelt- und Verkehrstechnik GmbH).

До речі, в українському інтернеті можна знайти принаймні одну цікаву згадку про компанію «ІБС Умвельт- унд Феркерстехнік Гембх» та Томаса Шелленбахера. Виявляється, що наприкінці 2010 року австрійці навідувалися на Тернопільщину та обговорювали спорудження малих гідроелектростанцій в області.

Я НЕ Я І ХАТА НЕ МОЯ

Власниками «ІБС Умвельт-унд Феркерстехнік Гембх» є австрієць Томас Шелленбахер (75%) та українець Ігор Палиця (25%). Як зазначає австрійська преса, свою частку він придбав у 2011 році. При цьому Палицю видання «Віденський час» (Vienna Times) називає «управляючим директором» компанії.



Але цей факт він заперечує. Зокрема, коли телеканал ТВІ у квітні 2013 року запитував його про придбані в Австрії готелі, Палиця заявив, що ця інформація не відповідає дійсності.

«Я бізнесом не займаюсь. Я читав ці публікації, але не купляв ніякі готелі, це – дезінформація», - заявив Ігор Палиця.

Варто зауважити, що на цей момент формально Палиця вже не був власником акцій, адже 8 березня 2013 року компанія ІБС, яка купила Панханс готель,передала всю свою частку у цьому активі новоствореній фірмі - Панханс Холдинг Груп Гмбх (Panhans Holding Group GmbH). Усі частки у ній має Віктор Бабущак, родом з України,який проживає у Ст. Леонхарді та Відні.

На запит австрійських журналістів адвокат Домінік Баурехт, який представляє інтереси ІБС, відповів, що Бабущак є штатним працівником у компанії ІБС і уповноваженим представником акціонерів є лише Ігор Палиця. Бабущак не є економічним учасником у Панханс-Холдингу.



Отож, бачимо, що Ігор Палиця таки активно займається бізнесом, попри його заперечення українським журналістам.

Якщо подивитися, хто такий цей Віктор Бабущак, то в інтернеті можна знайти згадки про те, що цей достатньо молодий чоловік (1980 р.н.) вже встиг попрацювати радником голови Івано-Франківської держадміністрації, а на минулих місцевих виборах 2010 року балотувався до Івано-Франківської облради за списками ВО «Батьківщини».

При цьому на момент виборів працював Бабущак начальником відділу ВАТ «Укрнафта».

Якщо хтось забув, то Ігор Палиця до 2007 року був головою правління «Укрнафти», а потім офіційно став народним депутатом.

Проте повернімося до австрійських готелів Палиці. Отож, весною 2013 року, вже інша компанія, власником якої значиться Віктор Бабущак – Панханс Спорт Готель Гмбх (Panhans Sport Hotel Gmbh) – купила ще ARTIS Hotel в Земмерингу. Проте він менший за попередній (96 готельних місць), теж має 4 зірки.

Про суму угоди не повідомляється.

ARTIS Hotel
ARTIS Hotel


До речі, разом із придбанням Панханс Грандготелю, компанії «ІБС Умвельт-унд Феркерстехнік Гембх» дісталася й 20% в компанії, яка займається гірськими підйомниками в Земмерингу. Й австрійські медіа припускають, що незабаром група Панханс контролюватимуть й гірські підйомники в Земмерингу.

Отож скидається на те, що нові австрійсько-українські інвестори хочуть приватизувати гірськолижний курорт за прикладом українського Буковелю, одним із власників якого є Ігор Палиця.

ДЕРЖАВНИЙ КОРУПЦІОНЕР

Проте з цієї історії знову постає риторичне запитання: чи може народний депутат, який покликаний представляти у Верховній Раді інтереси свого виборця, займатися бізнесом?

І судячи із 60% прогуляних пленарних засідань парламенту VII скликання, Ігор Палиця вже дав собі відповідь на це запитання: може!

Проте це суперечить українському антикорупційному законодавству, згідно з яким особи, що перебувають на держслужбі (в тому числі й народні депутати), НЕ можуть займатися підприємницькою діяльністю.

Тепер стає ще цікавіше побачити декларацію Ігоря Палиці, яку він щороку зобов’язаний оприлюднювати згідно із законом «Про засади запобігання й протидії корупції». Чи вписав він туди свої закордонні статки? Закрадаються великі сумніви, якщо згадати його декларацію, подану до ЦВК.

Нагадаємо, у 2011 році він задекларував лише 231 тисячу гривень доходів (в т.ч. 35 тис. матеріальної допомоги). Проте витратив у 14 разів більшу суму: придбав квартиру за 2,5 млн гривень та автомобіль Lexus за 750 тис гривень. При цьому грошей на рахунках у банку, як і власної сім’ї, він не мав. Звісно, ані слова про свої закордонні активи.

Зрештою, за Ігоря Петровича можна тільки порадіти. Адже вдало реалізований інвестиційний проект в австрійському Земмерингу вселить надію в серця луцьких бюджетників. Адже тепер вони будуть сподіватися,що відпочиватимуть за кошти благодійника вже не в Буковелі, а в Австрії.

Андрій ЛУЧИК (для ВолиньPost)

P.S. Авторові не вдалося взяти коментар в Ігоря Палиці, проте редакція ВолиньPost готова оприлюднити позицію народного депутата з цього питання.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Twitter та Instagram.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 34
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Шановні луцькі виборці! Не голосуйте більше за цього жида-лицеміра!!!! Ви ж бачите, як він наживається на вашій глупості!!! Ну от виводив би він далі гроші за кордон, якби не був народним депутатом???? та ні! відбивався б від контролюючих органів!
Відповісти
не смішіть:"чи може народний депутат, який покликаний представляти у Верховній Раді інтереси свого виборця, займатися бізнесом?" Ви ще наївно думаєте, що у ВР всі займаються законотворенням та переймаються інтересами народу?там усі поголовно ведуть бізнес, та ще й в яких масштабах, прикриваючись підставними особами або членами сім'ї.
Відповісти
полішук який дорвався до влади!
Відповісти
Жаба дусить. От і все. І вся принциповість ваша. А текст, звісно, оплачений. Інакше не буває.
Відповісти
запхни собі в дупу палицю і бігай!
Відповісти
та порадійте ви за людину - ще 40 не має, а вже у австріяків село прикупив! і добре знає, що нас, полішуків, можна купити за білборд і шоколадку - і правильно! так нам і треба! з бидлом - по бидлячому!
Відповісти
Нє, мав би бути Палиця - як ви: ждати, доки хтось шоколадку дасть. Будьте такі хитрі і мудрі, і майте собі австрійські готелі.
Відповісти
Good work Andry!
Відповісти
Орієнтовна ціна кожного готелю 30 000 000 - 40 000 000 €
Відповісти
Звідки цифри?
Австрійці писали, що 5 млн євро - дуже гарна ціна для продавця.
Відповісти
Від покупця ;)
Відповісти
а ціна за землю?
Відповісти
Якісно підготовлений матеріал. Приємно здивувалась, коли побачила прізвище автора.
Відповісти
Схоже, уже зовсім скоро на іншому місцевому інтернет виданні або ж навіть декількох - з"явиться інформація про те, як, скажімо, пан Пащенко вивозить деяких своїх співробітниць до лісу і змушує до статевого акту.... Але це й цікавіше... А щодо Палиці, слухайте що ви всі хотіли від жидо-масона.. Ганьба кожному лучанину, який віддав свої голоси цьому бездарю...
Відповісти
Одразу вкажу- з Палицею не знайома, але зате знайома з Лучиком. Попри публічне роздирання сорочки і волання про принциповість та справедливість за пару гривень напише усе що кому треба, а ви читайте і вірте. Тому певна, що тут нема і краплі правди, хоча навіть якщо Палиця і причетний до придбання цих готелів як "наваяв" Лучик, то у чому власне злочин. Хіба Палиця так обкрадає країну як ті хто замовили у Лучика це "дослідження"?
Відповісти
Ну написали перші австрійці, а Андрій взяв їх матеріал і зробив свій
Звідки у цигана гроші?
Відповісти
1. Палиця - народний депутат і не має права займатися бізнесом. Хоче займатися бізнесом - мусить здати мандат.
2. Про методи заробляння капіталу бізнесменом Палицею можна прочитати, наприклад, тут - http://www.volynpost.com/blogs/271-dlia-chogo-kolyshnomu-biznesmenovi-igoryu-palyci-deputatstvo
Відповісти
усі депутати займаються бізнесом. Впевнена, якби сам автор цього матеріалу став народним обранцем - в першу чергу відкрив фірму і накопичував свої мільйони! такий шанс ще жоден не оминув!
Відповісти
А дайте відповідь самі собі. Якби Ви був депутатом, Ви б не займалися бізнесом? Ви б не лобіювали свої інтереси? Не той у нас менталітет. І ще повинно пройти не одне десятиліття, щоб змінити принцип політики в нашій країні. Єдине, там є бидло, а є ті, хто має хоча б якесь почуття гідності. Палиця хоч щось, нехай це мізер, але робить для Луцька. невже Ви думаєте, що наприклад, Алєксєєв, який ішов на вибори від Партії "УДАР", який, до речі, не має нічого, не продався б та був би гідним депутатом ВР?????
Відповісти
Алєксєєв був технічним кандидатом Палиці. Йшов тільки тому, щоб відібрати відсотки від кандидата з Об.єднаної опозиції "Батьківщини". Свою місію він успішно виконав.
Відповісти
він страдає.батькі його поганяли полішукамиі вожи йому в рукі передали.хай через дніпропетровських але трохи щось рулить.а ви до субордінації привичні-хто начальник той що хоче може собі дозволити..такі правила..а да ще є "підприємництво".."вона"."він"...холопська віра в "економіку" яку якось там можна підняти...мозамбік в головах..це саме страшно..це надовго..
Відповісти
Та порадійти ви вже нарешті за вашого земляка. Він ваше село хоч трохи прикрасив. Є такі міста, які б мріяли мати такого спонсора, магната. Шо за люди? Все б гнобити, гнобити. Європа, мля!
Відповісти
Ви дійсно вважаєте завданням народного депутата, ПАРЛАМЕНТАРЯ, практично, спонсорство? Я б казала, що він має бути насамперед ЗАКОНОДАВЦЕМ - тобто займатися системотворчою діяльністю. А так і система виходить відповідна...
Відповісти
Коли декларація про доходи не співпадає зі статками - пряма корупція. На це повинні реагувати правоохоронні органи. За такі речі службових осіб на довго саджають за грати, навіть особисті якості не беруться до уваги
Відповісти
скоро лучику яйця відірвуть,лізе куди не треба
Відповісти
то немає сенсу, писати все рівно хтось інший буде.
он машин скільки поспалювали одне одному, і що?
Відповісти
ну і шо.
так його на наступних виборах знову виберуть депутатом, як би тут не дерли горло.
полішуки вони і в африці полішуки
Відповісти
ВолиньПост дедалі більше стає схожим на помийну яму.
Відповісти
Тільки це ти і вмієшь
Думати ти не навчився
Відповісти
поцьомайте його самі знаєте куда. какати він хотів на вашу статью
Відповісти
Волиняки ( лучани)обравши Палицю до парламенту черговий раз довели що бидло продається за безцінь!!!
Відповісти
палкін-маталкін
Відповісти
Та пофіг на ту Австрію, хай купляє шо хоче. Це їхні проблеми. Кращого кандидата від Луцька не було ("Батьківщині" привіт!). Хоча б в Буковель учні і студенти їздять.
Відповісти
Підлизнув Палиці :)))
А за які купляє? В нього бізнесу немає
Статків в декларації теж
Відповісти