«Ми з боржниками – як родичі», - «Волиньгаз»

«Ми з боржниками – як родичі», - «Волиньгаз»
З настанням холодної пори газ у домівках людей бере на себе ще одну важливу "місію": тепер він не лише гріє воду і варить їжу, а й обігріває оселі.

Додається клопоту й у газовиків: борги за газ зростають, а відтак з’являються і непорозуміння зі споживачами, і нові питання, на як люди шукають відповідей.

Що робити, якщо за газ не вдалося розрахуватися вчасно? Яка відповідальність за несплату чи махінації із лічильниками? Як встановити лічильник і хто може робити його повірку? Про ці та інші проблеми розповів заступник голови правління ПАТ «Волиньгаз» з обліку і контролю за використанням газу Андрій Карпомиз.

– Скільки боргують волиняни за газ?

– На Волині заборгованість серед приватних споживачів становить 48 мільйонів гривень. У Луцьку ця сума сягає 15 мільйонів, левову частку у якій не сплатили мешканці багатоповерхівок.

Із 230 тисяч споживачів Волині боргують близько 40%. Найкраще платять у Горохові, Ратному і Камені-Каширському. Там маленькі райони і люди справно платять за газ.

Крім того у з населенням у сільській місцевості набагато простіше було працювати. Найгірша ситуація з платою за газ нині у Нововолинську, де заборгованість 5 мільйонів.

Зважаючи на кількість населення в місті шахтарів, це дуже багато. Така тенденція там склалася через те, що багато людей працюють за кордоном і квартири закриті, але від централізованого опалення не відключені. Названі цифри боргів не враховують субсидій і пільг, які нам повертає держава.

Найбільше боржників серед мешканців приватного сектору, а найпунктуальніші платники – пенсіонери. Цьогоріч у Луцьку рекордний борг мешканця багатоповерхівки склав 5 тисяч гривень, а у приватному секторі – 12 тисяч. Такі великі суми люди накопичують роками.

– Як працюєте з боржниками?

– Є два способи боротьби з недобросовісними споживачами: суд і відключення. Оскільки виконавча служба не завжди дієва, доводиться вдаватися до другого методу.

Якщо споживач протягом 2 місяців не заплатив за газ і виникає заборгованість, ми даємо попередження. Часто воно стимулює людину заплатити. Та якщо протягом 10 днів клієнт не зреагував, то газовики мають право відключити боржника від газопостачання.

Спочатку пломбуємо, але буває, що споживачі зривають пломби. Тоді доводиться відключати від комунікацій уже за територією будинку. В цьому році уже відключили 3,5 тисячі боржників.

– Яким чином «відключаєте» неплатників у багатоповерхівках?

– Старі радянські будинки зводили так, що труба проходить тільки через квартири, а не в під’їзді. І нам доводиться вигадувати різні способи, щоб обмежити користування газом у квартирах неплатників. Найчастіше домовляємося із сусідами зверху або знизу.

Коли у квартирі нестає газу, то боржник поспішає заплатити. Зазвичай, люди, які не платять за газ, не дружать і з сусідами. Тож останні охоче допомагають газовикам, за що ми їм щиро вдячні. А ми з боржниками, як родичі, знаємо про них усе. Особливо про тих, які не платять систематично.

– Що робити людям, у яких немає фінансової можливості заплатити за спожитий газ?

– ПАТ «Волиньгаз» завжди йде на зустріч клієнтам, якщо у них є складна фінансова ситуація. У таких випадках можна укласти угоду про реструктуризацію боргу. Тоді споживач отримує можливість сплатити заборгованість частинами протягом півріччя.

– Як люди реагують, коли працівники «Волиньгазу» розпочинають роботи з відключення?

– Зазвичай, коли газовики з’являються у дворі, споживачі поспішають погасити борги, адже потім доведеться витратитися ще й на повторне підключення. Хто вміє рахувати гроші, розуміє, що це невигідно.

Трапляється, що споживачі чинять опір нашим працівникам і допускають їх на свою територію для повірки лічильників чи для проведення відключення. Але хочу нагадати, що споживачі зобов’язані допускати газовиків до систем газопостачання згідно Правил надання послуг населенню з газопостачання. Закликаємо волинян не погрожувати нашим працівникам, а сприяти їм.

У випадках, коли є загроза життю і здоров’ю працівників, залучаємо правоохоронні органи і службу безпеки Товариства.

– Чому люди боргують?

З початком опалювального сезону, коли збільшується споживання газу, «боргова» цифра завжди зростає. Також чомусь не сформована культура вчасно платити за компослуги.

Проведу аналогію: всі розуміють, що у магазині ніхто хліба не дасть, коли не заплатиш. Натомість ніхто не хоче розуміти, що газу може просто не стати, коли за нього не заплатити.

Також борги у споживачів виникають, коли використовують більше газу, ніж зазвичай. Через це потрапляють в іншу цінову категорію.

А згідно з чинним законодавством є 4 цінових категорії: до 2,5 тисяч, від 2,5 до 6 тисяч, від 6 до 12 і більше 12 тисяч кубометрів газу. І у всіх – різна ціна на газ.

В кінці року фахівці кожному споживачеві роблять перерахунок і через різницю в тарифах може виникнути борг. Через перевитрачання ціна може зрости в діапазоні від 0,725 до 1,098 гривні за куб. Споживачі мають погасити цю заборгованість до травня наступного року. Утім, попри випадки зміни цінової категорії, основною причиною заборгованості є недобросовісність клієнтів. Тому існують бригади, які відключають боржників.

Та найкращий спосіб уникнути заборгованості – просто економити. У цьому допоможе лічильник.

– Відомо, що є державна програма щодо встановлення лічильників. Як просувається її реалізація на Волині?

– Згідно із Законом України «Про забезпечення комерційного обліку природного газу» до 2016-ого року ми маємо безкоштовно встановити лічильники всюди, де газ використовують для підігрівання води і приготування їжі (тобто там, де є газові колонка і плитка). А до 2018-ого лічильниками мають бути забезпечені всі споживачі, які мають тільки газову плиту. Я запевняю, що ми впораємося до 2016-ого року. Але є багато споживачів, які з різних причин не хочуть встановлювати лічильники. Їм закон вимагає припинити газопостачання.

– Як платять за газ споживачі, якщо у них немає лічильника?

– За нормою споживання. Для газової плити з централізованим гарячим водопостачанням – 9,8 кубометрів, а без централізованого газопостачання – 18,3 на одного споживача газу. Тобто плата прямо залежить від кількості осіб, прописаних у помешканні. Якщо багато людей прописано, то краще таки встановити лічильник.

– Оскільки люди намагаються «зекономити», то, певно, є й випадки втручання у систему газопостачання і махінацій з лічильниками?

– На Волині тільки цього року ми виявили 370 випадків різноманітних втручань в роботу облікових приладів. . Та приховати їх не можливо, адже під час планових і позачергових повірок лічильників усі «мудрування» легко виявити. Цьогоріч ми перевірили 22 тисячі лічильників у луцькій і ковельській (відкрили цього року) лабораторіях. У 2014-му плануємо відкрити ще у Нововолинську, щоб пришвидшити процес повірки мешканцям районів, який і так триває недовго – 3-4 дні.

– Як саме волиняни крадуть газ?

– Найчастіше втручаються в прилади обліку газу. Зокрема, вмонтовують різні сторонні предмети в лічильний механізм, порушують пломби, встановлені газорозподільчим підприємством та пломби, які встановлює Держспожистандарт. Та все це дуже легко виявити. Тоді недобросовісному споживачеві загрожує штраф: здійснюють нарахування за нормою споживання. Суми «набігають», повірте, великі: якщо будинок великої площі, то штрафи можуть сягати 10 тисяч гривень і більше.

Крім того, в нас є цілий відділ, який аналізує споживання газу. Якщо, кількість спаленого газу різко зменшилася - це привід проаналізувати ситуацію, а не підозрювати споживача у крадіжці газу: можливо, він поміняв вікна на енергозберігаючі, чи встановив сучасний котел.

Ми спочатку перевіряємо, дивимося, аналізуємо, лише після цього приймаємо рішення, чи вдаватися до позачергової повірки лічильника. Якщо втручання у роботу приладу таки було, то споживач оплатить і штраф, і повірку, хоча ця послуга з чергової повірки лічильника безкоштовна.

Ми закликаємо волинян звертатися до «Волиньгазу», якщо помітили збої у роботі лічильника. Адже часто буває, що прилад сам зупиняється. Так ви уникнете неприємностей.

– У якому випадку показники з газового лічильника знімають користувачі, а в якому – працівники «Волиньгазу»?

– Контролери з 20-ого по 1-е число щомісяця ходять і звіряють показники лічильника. Окрім того, споживач може сам передзвонити до «Волиньгазу» і подати показники і вказати показники в квитанції про оплату.

– А до якого числа місяця потрібно сплатити послуги «Волиньгазу» за попередній місяць?

До 10-ого числа наступного місяця клієнт зобов’язаний заплатити за газ.

– Знаю, що «Волиньгазі» створив Пункт прийому платежів на проспекті Волі у Луцьку. Які послуги можуть там отримати клієнти?

Для зручності клієнтів ми вирішили зробити цей відділ у центрі Луцька. Адже наше підприємство знаходиться на вулиці Івана Франка, якою не їздить громадський транспорт.

У Пункті прийому платежів, який розташований прямо біля зупинки громадського транспорту, можна оплатити за газ без комісії, заключити договір на різні послуги, перевірити особовий рахунок, звірити показники лічильника тощо.

Також за спожитий газ можна заплатити в інтернеті.

– Чи може наступити кримінальна відповідальність за несплату за газ?

– За несплату не може. А от за крадіжку газу – так. Якщо клієнта не влаштовує висновок, який зробила комісія з повірки лічильників, ми залучаємо міліцію, яка зробить свій висновок. При МВС працює Науково-дослідниий експертно-криміналістичний центр, з яким у нас заключений договір. Якщо факти крадіжки підтвердяться, то споживача можуть притягнути до кримінальної відповідальності.

– У «Волиньгазу» раніше була «Гаряча лінія», на яку громадяни могли заявити про відомі їм крадіжки газу. Вона ще діє?

– Так, такий собі телефон довіри постійно працює. За номером телефону (0332) 77 69 27 можна не тільки повідомити, що сусід краде газ, а й отримати консультацію, що стосується обліку. Споживачам, які допоможуть виявити крадіїв, «Волиньгаз» обіцяє місяць безкоштовного користування газом. Якщо допоможе викрити недобросовісні підприємства, організації та інші юридичні особи, то отримаєте велику грошову винагороду.

– Чи користуються волиняни «телефоном довіри»?

– Так, буває, що телефонують. Був випадок, коли подзвонили з одного із сіл Луцького району. Там господар підключився до газової труби і смалив кабана, використовуючи газ поза лічильником. За таке порушення він заплатив 6 тисяч гривень штрафу.

Але питання не в тому, що за ці гроші можна три таких кабани купити, а в тому, що він наразив смертельні небезпеці себе і своїх рідних. Ми закликаємо наших споживачів дбати насамперед про безпеку.

Розмовляла Юлія ШРАМКО (ВолиньPost)

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Twitter та Instagram.
Теги: Волиньгаз
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 11
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Волиньгаз за спожитий газ платить після постачання, а з підприємст вимагає аванс на місяць вперед.
Крутять мільйоними коштами без відсотків.
Антимонопольники давно мають "потрусити" Волиньгаз.
Відповісти
На скільки знаю волиньгаз також сплачує аванс наперед
Відповісти
Неправда. Нафтогаз у боргах якраз через таких, як Волиньгаз.
Відповісти
Оце так красавець.Не розумію для чого стільки фото однієї і тієї ж людини.Можливо це кондидат на пост губернатора.
Відповісти
Волиньгаз куплявся не для збитків.
Показуючи заборгованість ,Волиньгаз приховує виручку.
Прокуратура сліпа.
Відповісти
Та хай краще розповiсть за скiльки були закупленi газовi лiчильники у БТК центр? Та скiльки вкрали на матерiалах для iнвестпрограми? А ще краще чому грошi Нафтогазу в офшори переводять?
Відповісти
ну от зараз побіг Карпомиз реєструватись на сайті і розказувати куди Фірташ ховає гроші. А прокуратура кинулась уважно за ним записувати. Як діти малі...
Відповісти
між інших в Європі плата за компослуги більша чим в Україні. І в Європі не платити не можна!
Відповісти
Справді, фотографій - як в сексуальному журналі. Навіщо це? Що тут показується? Проблема "Волиньгазу" разом з боржниками, чи рекламується штучна посмішка Карпомиза?
Відповісти
Нехай Він краще розкаже як його працівники з потолка беруть показник лічильника , а потім борг виставляють споживачам. А при звертанні за поясненням , все списують на компютер.
А при звертанні до них по ел. пошті- відповідь з сервера російського- "господарь відсутьний".Фото - супермена. Гобернатором може буде на пару днів, а там попросять....
Відповісти
скажіть скільки стоіть заварити газову трубу біля стояна і за 3 метри труби 25 на підпору
Відповісти
Останні статті
«Ми з боржниками – як родичі», - «Волиньгаз»
26 листопад, 2013, 09:49
Довоєнний футбол в Луцьку
21 листопад, 2013, 09:42