«Брудні» тендери повертаються? Дітей-чорнобильців годуватиме фірма групи «єнакіївських»

«Брудні» тендери повертаються? Дітей-чорнобильців годуватиме фірма групи «єнакіївських»
Майже у 35 мільйонів гривень обійдеться харчування дітей, які потерпіли внаслідок Чорнобильської катастрофи, у школах Волині, розташованих на територіях радіоактивного забруднення.

Так, згідно з «Вісником державних закупівель», Департамент соціального захисту населення Волинської облдержадміністрації уклав угоду ТзОВ «Транс Логістік Центр» про надання послуг з харчування дітей, які потерпіли внаслідок Чорнобильської катастрофи, у навчальних закладах, розташованих на територіях Камінь-Каширського, Любешівського та Маневицього районів. Загальна вартість послуг складає 34,5 млн грн.

Все ніби й добре. Бо ж закупівля проведена за конкурентною процедурою на відкритих торгах. Та й конкурентів достатньо – сім підприємств-учасників. Якби не одне але…

Пропозиції п'яти фірм із семи, зокрема й двох волинських підприємств, були відхилені членами комітету з конкурсних торгів через виявлені порушення в оформленні документів. Разом з тим ці фірми пропонували на кілька мільйонів менші суми за обіди дітей-чорнобильців, аніж київська компанія.

Так, згідно з протоколом розгляду та відхилення, єдина компанія, яка подала на конкурс правильно оформлені документи та в повному обсязі - ТЗоВ «Транс Логістік Центр».

Натомість інше підприємство - ТЗоВ «Час мрій», яке склало конкуренцію ТЗоВ «Транс Логістік Центр», було допущено до участі в тендері попри фінансову неспроможність. До слова, «Час мрій», – єдине підприємство, яке запропонувало більшу ціну за організацію харчування волинських школярів, аніж переможець торгів.

Як бачимо, правильно пронумеровані сторінки документів, поданих на конкурс, для організаторів тендеру стали більш пріоритетними, аніж економія бюджетних коштів. Хоча у конкурсній документації й зазначалося, що «оцінка пропозицій конкурсних торгів здійснюватиметься на основі тільки одного критерію – ЦІНА».


ТРИ ЛОТИ – ОДИН ПЕРЕМОЖЕЦЬ

Отож, по-порядку. Очікувана вартість закупівель складала 35,6 млн грн. Замовлення були розподілені за трьома лотами: Камінь-Каширський, Любешівський та Маневицький райони.

Відповідно до оголошення про проведення процедури відкритих торгів від 17 червня 2015 участь, у торгах взяли сім учасників, подавши 18 пропозицій: по шість за кожним лотом.

Але єдиним переможцем по всіх лотах стала київська фірма «Транс Логістік Центр», з якою й укладено угоди про надання послуг з харчування дітей-чорнобильців на 15,67 млн грн. у Камінь-Каширському, 9,29 млн грн. у Любешівському та 9,59 млн грн. Маневицькому районах.

Чому так та хто складав йому конкуренцію ми й спробували розібратися.

У ГРІ - ГРУПА "ЄНАКІЄВСЬКИХ"

Отож, частину компаній, що взяли участь у тендерних торгах, відносять до так званої групи «єнакієвських» – бізнес-групи, пов’язаної з екс-нардепом «регіоналом» Юрієм Іванющенком («Юрою Єнакієвським»).

«Транс Логістік Центр». Не виключення і фірма, що харчуватиме волинських дітей-чорнобильців. Так, заснована у червні 2013 року фірма «Транс Логістік Центр» веде свій початок від скандального підприємства групи «єнакіївських» ТОВ «Укпродакорд ОР», яке засвітилося на непрозорих тендерах з харчування армії України, дітей-чорнобильців та харчів для ВВ МВС, Дежспецтрансслужби, прикордонників та тюремників.

Так от, нинішній керівник ТОВ «Транс логістик центр» Олександр Горбенко раніше очолював згаданий «Укпродакорд ОР». Окрім того, він керував іншою фірмою із згаданої групи «єнакієвських» – ТОВ «Адмет-груп», де розписував із «Укпродакордом» харчові тендери.

Інший екс-керівник «Укрпродакорду» Олександр Савченко раніше був директором на ТОВ «Ректан» – підприємстві, яке також брало участь у тендері з харчування волинських дітей-чорнобильців. Пропозиція цієї компанії була меншою від пропозиції «Транс логістик центру» майже на 7 млн грн. та складала 27,6 млн грн. Однак «Ректан» програло торги, оскільки, згідно з протоколом розгляду та відхилення, подало на конкурс документи з рядом порушень.


До слова, «Ректан» не новачок на ринку держзакупівель. Зареєстроване у 2007 році підприємство вперше заявилося на тендер у 2012 році, де виграло майже 100 мільйонів гривень.

До того ж, як пишуть «Наші гроші», до 2014 року «Ректан» є постійним постачальником ДСП «Чорнобильский спецкомбінат», де група «єнакіївських» постійно отримує договори на постачання харчів. Також «Ректан» постійно підтримує інші «єнакіївські» фірми на тендерах.


Тому виникає питання: чи могла ця фірма допустити помилки в оформленні документів через некомпетентність?

Єдина компанія, яка де-юре склала конкуренцію «Транс логістик центр» на харчовому тендері, – «Час мрій». Її пропозиція виявилася дорожчою майже на мільйон гривень загалом та складала трохи більше 35,6 млн. грн.

Молода київська фірма «Час мрій», створена у грудні 2014 року, сягає «корінням» ТОВ «Оптукрпром-ВР». А її засновник, він же керівник та кінцевий бенефіціар, Тарас Єсик – виходець з ТОВ «Дари морів». Останнє – суто технічне підприємство групи «єнакіївських».

Як пишуть «Наші гроші», раніше Тарас Єсик працював в Центральному територіальному департаменті Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку (07.2012 – 01.2013), Управлінні з матеріально-технічного забезпечення спортивних заходів Міністерства у справах сім’ї, молоді та спорту України (03.2011 – 05.2011), Державному комітеті України з державного матеріального резерву (03.2007 – 09.2010). В останньому він був відповідальним за проведення тендерів та закуповував паливо у «єнакіївських» фірм.

«Геус-Груп» одеського бізнесмена Аркадія Генкіна була зареєстрована у Києві у вересні 2014 року. Її статутний капітал – 10 тисяч гривень.

Як пишуть «Наші гроші», «Геус-груп» має прямий стосунок до групи фірм, підконтрольних екс-нардепу Юрію Іванющенку. Самі ж фірми «Геус», «Ректан» і «Транс Логістик Центр» пов’язані через менеджерів.

Пропозиція «Геус-груп» за організацію харчування волинських школярів-чорнобильців складала трохи більше 24 млн. грн.

ГРК «РІКО» - теж далеко не новачок на ринку організації дитячого харчування. Це підприємство виконувало замовлення з організації харчування дітей-чорнобильців у Чернігівській, Вінницькій та Черкаській областях упродовж 2014 р.

Власником «Готельно-ресторанного комплексу «Ріко», за даними держреєстру, є «Інвестмент Кампейн РДЖ ЛП» з Кіпру, а раніше був власником чернігівець Ігор Романенко, який був уповноваженим від партії Наталії Королевської «Україна-Вперед» на парламентських виборах 2012 року. Королевська була міністром соцполітики до кінця лютого 2014 року.

Керівником фірми «Ріко» є чернігівчанка Наталія Назимко, котра була місцевим представником Наталі Королевської на президентських виборах 2014 року.

Не новачки у тендерних закупівлях і підприємства з Волині, які поруч з київськими взяли участь у конкурсі з організації харчування дітей-чорнобильців. Суми пропозицій «Маневицької районної спілки споживчих товариств» та «Хлібокомбінату любешівської РСС» були на кілька мільйонів гривень нижчими, аніж у "Транс Логістік Груп". От тільки відсутність кількох копій довідок стала і для них «вироком»
Оксана ДОЛЖКО (ВолиньPost)

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Twitter та Instagram.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 3
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
в мене волосся дибки стало, як таке може бути?
Відповісти
Цікаво, а де СБУ. Прокуратура та антикорупційний комітет
І це все після революції гідності
Відповісти
Почитайте, будь ласка, Закон України "Про здійснення державних закупівель" та низку інших нормативно-правових актів з питань держзакупівель. Кожен з цих документів підтверджує, що однією із підстав для відмови учаснику (навіть якщо його ціна є найнижчою) є невідповідність ДКТ (документації з конкурсних торгів). І повірте мені, і голова, і секретар і інші члени комітету з конкурсних торгів будуть нести чималу відповідальність по КпАП України в разі допуску цих пропозицій до оцінки. З боку звичайних спостерігачів- це дивно, а з боку замовника- це звичайна річ, адже відповідальності за порушення у сфері державних закупівель ніхто нести не хоче. Я можу підкріпити, як доказ своїх слів, безліч рішень АКУ, судів і т.д. Один-єдиний варіант позбутись такого "правосуддя" - це внесення змін до чинного законодавства. Тому, враховуючи можливість написання петицій безпосередньо Президенту України, пропоную не писати статті, а вирішувати такі пробоеми конструктивно. Я буду друга за тим, хто створить таку петицію, оскільки, як замовнику, дуже не приємно постійно доказувати перевіряючим та правоохоронним органам, що законодавство носить імперативний характер.
Відповісти
Останні статті
«Брудні» тендери повертаються? Дітей-чорнобильців годуватиме фірма групи «єнакіївських»
17 вересень, 2015, 16:25