Вчені шукатимуть сліди прибульців на дивному астероїді

Вчені шукатимуть сліди прибульців на дивному астероїді
Проект, який займається пошуками розумних форм життя у космосі, перевірить перший астероїд, що прилетів з міжзоряного простору, на предмет позаземної технології.

Об'єкт під назвою 'Oumuamua є одним з найбільш продовгастих космічних тіл, відомих науці. Його виявили на шляху до Сонця 19 жовтня, - повідомляє ВВС Україна.

Швидкість і траєкторія астероїда вказували на те, що він виник у планетній системі навколо іншої зірки. Це робить його першим таким тілом, виявленим людством у недалекому космосі.

Ініціатива, яку підтримує російський мільярдер Юрій Мільнер, використає радіотелескоп, аби вслухатися у сигнали із 'Oumuamua.

Команда візьметься до справи сьогодні - астрономи спостерігатимуть за тілом, яке наразі віддаляється від Сонячної системи, на чотирьох різних діапазонах радіочастот.

Попередні спостереження вказують на те, що об'єкт у 10 разів довший за свою ширину.

Це співвідношення є найнезвичнішим у порівнянні з усіма іншими астероїдами чи кометами, які будь-коли спостерігали у Сонячній системі.

Дивна форма астероїда робить його схожим на величезну сигару.

«Дослідники, які працюють над дальніми космічними подорожами, раніше дійшли висновку, що форма сигари або голки є найбільш бажаною будовою міжзоряного космічного корабля, оскільки це дозволить мінімізувати тертя і пошкодження від міжзоряного газу та пилу», - ідеться у заяві представників програми Юрія Мільнера Breakthrough Listen.

Там кажуть, що об'єкт у будь-якому випадку - штучний він, чи природний - є гарною ціллю для вивчення.

Використовуючи спостереження з дуже великого телескопа (VLT) в Чилі, Карен Міх з Інституту астрономії в Гонолулу, Гаваї, та її колеги раніше визначили, що об'єкт - приблизно 400 метрів завдовжки.

Астероїд швидко обертався, що спричиняло різку зміну його яскравості. Саме завдяки цьому вчені змогли визначити співвідношення довжини та ширини небесного об'єкта.

«Ми також виявили, що 'Oumuamua має червонуватий колір, як у деяких інших об'єктів Сонячної системи, і підтвердили, що він абсолютно інертний, без найменшого натяку на пил навколо себе», - сказала Міх.

Ці властивості вказують на те, що 'Oumuamua є суцільним шматком каменю, можливо, з домішками металу, не містить води чи льоду, а його поверхня почервоніла через опромінення з космосу впродовж тривалого часу.

З огляду на те, що 'Oumuamua утворився навколо іншої зірки, науковці припускають, що він міг би блукати Чумацьким шляхом без прив'язки до жодної зіркової системи сотні мільйонів років аж до того як зустрітися з Сонячною системою.

Якщо планети навколо інших зірок утворюються так само, як це відбувається в Сонячній системі, багато об'єктів розміру 'Oumuamua можуть вилітати в космос. Космічний об'єкт може дати перші докази цього процесу.

Назва астероїда 'Oumuamua у перекладі з гавайської означає «посланець здалеку прилітає першим».


Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Теги: цікаво
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
Вчені шукатимуть сліди прибульців на дивному астероїді
13 грудень, 2017, 04:51