Газовики заспокоюють: ніхто на Волині газ за «дикими» цінами не купує

Газовики заспокоюють: ніхто на Волині газ за «дикими» цінами не купує
Ціна газу для бюджетних установ і організацій становить 4 тисячі 704,096 гривні за 1 тисячу кубометрів, і ніхто її не купує за вищими цінами, запевняють у у ПАТ «Волиньгаз».

Таку інфомрацію «Волиньгаз» надав у відповідь на публікацію про те, що низка державних та комунальних установ Волинської області уклали угоди на постачання газу у 2013 році за цінами, які значно перевищують граничний рівень.

У ПАТ «Волиньгаз» повідомили, що ціна газу для бюджетних установ і організацій становить 4704,096 грн.

Держава в особі Національної Комісії Регулювання Енергетики (НКРЕ) жорстко регулює ціну газу, який постачається для бюджетних установ та організацій. Таким організаціям газ постачає обласне газопостачальне підприємство (облгаз) за регульованим тарифом, який визначений НКРЕ.

Так, ПАТ «Волиньгаз» постачає газ для бюджетних організацій за регульованим тарифом, який встановлюється Національною комісію регулювання електроенергетики. На 2013 рік Комісія затвердила вартість газу на рівні 3,509 тис. грн. за тисячу кубометрів.

Окрім того, до установленої вартості природного газу нараховуються виробничі витрати і податки:

цільова надбавка у розмірі 2%,відповідно до Податкового Кодексу;
тариф на транспортування газу, затверджений НКРЕ;
тариф на постачання газу, затверджений НКРЕ;
також нараховується ПДВ.

Відтак, кінцева ціна 1 тисячі кубометрів газу для бюджетних споживачів становить 4 704,096 грн. Вона вже враховує податки, вартість транспортування і поставки газу, затверджені НКРЕ.

Саме ця ціна вказана у кожному договорі, який ПАТ «Волиньгаз» укладає із установами та організаціями, що фінансуються з державного і місцевих бюджетів.

Звідки ж у «Віснику державних закупівель» взялися завищені ціни, вказані у радніших публікаціях. Зокрема, стверджувалося, що Ковельське професійно-технічне училище №5 замовило у ПАТ «Волиньгаз» за ціною 4 990 гривень за тисячу кубометрів. З цього приводу нардеп Анатолій Вітів навіть збирався подавати звернення до прокурора.

Насправді ж, як пояснюють у прес-службі ПАТ «Волиньгаз», вартість газу, яку зазначає бюджетна організація у «Віснику держзакупівель» є очікуваною вартістю предмета закупівлі на бюджетний рік.

Ціна газу, яка озвучена в намірах покупця, і ціна реально проданого газу – часто зовсім різні речі.

Наприклад, навчальний заклад декларує намір купити певний обсяг газу, а його очікувану вартість протягом 2013 року на рівні 4990 грн. за тисячу кубометрів публікує у «Віснику державних закупівель». Вказавши ціну «із запасом», навчальний заклад убезпечив себе від того, що коштів не вистачить, коли державні ціни на газ протягом року зростуть, пояснили у «Волиньгазі».

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Теги: газ, гроші
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 1
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
відмазка. убезпечені гроші підуть у чиїсь кишені напевно...
Відповісти
Останні новини
Газовики заспокоюють: ніхто на Волині газ за «дикими» цінами не купує
16 січень, 2013, 17:04