Путіну подарували Луцьке Євангеліє

Путіну подарували Луцьке Євангеліє
Президент Російської Федерації Володимир Путін отримав від волинських священнослужителів копію унікального Луцького Євангелія XIV століття.

Такий подарунок високопосадовцю зробив митрополит Луцький і Волинський УПЦ Ніфонт на знак вдячності за допомогу в будівництві храму, повідомили у прес-службі єпархії.

Процедура передачі відбулася в Російській державній бібліотеці. «Волинська єпархія отримала в 2004 році частину коштів на фінансування спорудження кафедрального собору Усіх Святих у Луцьку. Дякую за надану фінансову допомогу та прошу на знак вдячності прийняти Луцьке Євангеліє», - зазначається в листі від імені митрополита Волинського Ніфонта.

Унікальну книгу отримала для передачі представник бібліотеки Адміністрації президента РФ Наталія Гавриленко. Ще два екземпляри книги передано до Російської державної бібліотеки.

Крім того, напередодні презентація Луцького Євангелія відбулась у духовних навчальних закладах Москви.

За словами керівника прес-служби Волинської єпархії Валентина Марчука, надалі готується ознайомлення з унікальним виданням і європейської громадськості. Так, у березні заплановано захід в Італії (Флоренція, Рим, Барі, Венеція), а потім і в інших країнах. Наклад Євангелія становив 1000 екземплярів.

Довідка


Луцьке Євангеліє вважається однією з найдавніших східнослов'янських богослужебних книг - воно майже на два століття старше за Пересопницьке Євангеліє, на якому президент України складає присягу.

Оригінал манускрипту зберігається в Російській державній бібліотеці. Час створення рукопису - XIV століття - безпомилково вгадується за зображеннями літер. У тексті пам'ятника відображено низку фонетичних особливостей української мови, що, поза сумнівом, цікаво для фахівців-мовознавців, філологів, славістів та інших дослідників. Луцьке Євангеліє становить велику цінність не лише як витвір книжкового мистецтва, але і як джерело пізнання історії писемності, мови, літератури і духовної спадщини.

Копію виготовлено на папері, що імітує пергамент, майстерно відтворено оправу. Сторінки передано в оригінальному вигляді, кольорі та без ретушування.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 10
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
А чого Марчук не згадує Онуфрія, як головного організатора і виконавця видання.
Відповісти
Тепер слід чекати на благородний жест з боку ВВП. Якщо він джентельмен то мавби віддячити свому лакузі, повернути йому оригінал.
Відповісти
Ну чим не контрабанда, ще й публічне зізнання є))))
Так по трошки і все культурне надбання України вивезуть...
Відповісти
А храм так і недобудували. Хе-хе. :)
Відповісти
Мо` то нашi попи зробили натяк Путiну?

- Дякуемо за грошi, ми Вам копiю, а Ви нам - оригiнал.
Відповісти
не моду второпати,а чому саме путіну дарувати,а не кирилу,що путін із власної кишені гроші діставав??? а потім доказують, що МП -то не політика.хто сліпий-ця стаття якраз це і доводить!!!
і ще цікаво,а чому така реліквія і в Росі???? %%%%%%%%%
Відповісти
а нафіга?
Відповісти
А чи взагалі добре вкрадені в народа гроші на церкву приймати?! Адже в простих росіян яких Москалі - олігархі без жалко і совісті оббирають як знаємо часом і хліба нема! Кращеб подав бідним православним в себе, а в нас в Україні і без його подачок своїх святинь хватає! Хай Кращеб повернув вмісто своїх крадених грошей і копії наш Луцький оригінал! Добро зробив він?! А скільки зла з тогож 2004 го?! Дякуйте йому за те що газ вам православним зимою відключав, зневажав суверенність, мову і державність Вашу! Ну просто новоявленний Святий Путін! До речі в Інтернеті давно вже крутиться така ікона " Путін з німфом полумя газової плитки над головою, може Кращеб як вдячність такуб іконку В тому його храмі пристроїти та освятити

Відповісти
пописька на поклоні у царя! картина Рєпіна!
Відповісти
ото - то бідолаха, митрополит, вляпався...
Відповісти