Помічники нардепів обходяться українцям в 100 млн грн щорічно. ФОТО

Помічники нардепів обходяться українцям в 100 млн грн щорічно. ФОТО
Кожен народний депутат щомісячно отримує 20 тисяч гривень (240 тисяч гривень на рік) на оплату праці помічників-консультантів.

Про це повідомляє Громадянська мережа "ОПОРА" з посиланням на дані, отримані в Верховній Раді, пише Українська Правда.

Загальна стаття витрат на кожен місяць становить 8 мільйонів 880 тисяч гривень, а в межах року – близько 107 мільйонів гривень. Ще близько 178 тисяч кожного місяця йде на їх відрядження (норма на одного депутата – 400 гривень/місяць, йдеться в повідомленні.

Загалом помічниками у 450 народних депутатів працює 4 тисячі 194 людей, з них робота 1 тисячі 269 оплачується з державного бюджету, а 2 тисячі 925 працюють на громадських засадах.

Тож у середньому, на одного нардепа припадає 3 оплачуваних помічника (середня зарплата 6 тисяч 660 гривень) та 7 "волонтерів".

"Найбільшу загальну кількість помічників має депутат фракції КПУ Микола Дзарданов – 31. Андрія Шипко (Партія регіонів) має 30 помічників, а Віктор Бутьківський (ПР) – найбільшу кількість помічників на громадських засадах – 28 осіб. Найбільшу кількість оплачуваних помічників (по 10 осіб) мають депутати Сергій Міщенко (позафракційний), Василь Кравчук, Олександр Абдуллін (ВО "Батьківщина")", - відзначили в "ОПОРІ".

Також по 29 помічників-консультантів мають регіонали Сергій Гриневецький, Олександр Пресман, Іван Ступак. По 28 помічників є у Володимира Бондаренка (ВО "Батьківщина"), Едуарда Леонова (ВО "Свобода"), Леоніда Литвинова (Партія регіонів). По 27 консультантів – у Григорія Заболотного (позафракційний), Івана Кириленка, Віталія Німілостівого, Володимира Шульги (ВО "Батьківщина"). Разом з тим в Громадській мережі відзначають, що попри те, що ЗМІ, громадські організації та виборці традиційно проявляють інтерес до персоналій помічників-консультантів, Апарат Верховної Ради засекречує інформацію щодо них.

Посилаючись на закон "Про захист персональних даних" у ВР відмовляються надати інформацію про імена, прізвища, по-батькові, засади працевлаштування помічників-консультантів депутатів.

ОПОРА відзначає, що в умовах відсутності прозорих механізмів підбору кадрів для депутатів, існують "суттєві загрози неефективного використання державних ресурсів".

Тому Громадянська мережа закликає народних депутатів самостійно оприлюднити перелік своїх помічників-консультантів та зазначити засади їх працевлаштування.

Як відомо, згідно з законом народний депутат може мати до 31 помічника-консультанта, які працюють за строковим договором, сумісництвом або на громадських засадах.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.