За встановлення газових котлів без дозволу каратимуть штрафами у 800 грн

За встановлення газових котлів без дозволу каратимуть штрафами у 800 грн
За самовільне встановлення газових котлів у квартирах багатоповерхівок піднімуть штрафи.

Це передбачає законопроект Національної комісії регулювання у сфері комунальних послуг, пише Gazeta.ua.

За незаконне підключення котлів штрафуватимуть від 50 до 150 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, це 1700 - 2500 гривень. Зараз за це передбачений штраф 380 - 425 гривень. Законопроект також вводить штраф 425 - 850 гривень для тих хто, не відчиняє тепловикам двері й не пускає до лічильника чи теплоустановки.

"До того ж у законопроекті йдеться, що власник квартири з нелегальним котлом, має за свої гроші відновити систему централізованого опалення до початкового вигляду після демонтажу газового котла", – зазначає аналітик Міжнародного центру перспективних досліджень Максим Борода.

Якщо цей законопроект приймуть, це буде правильно. У більшості міст України опалення централізоване. А власники квартир, що самовільно встановлюють котли, порушують роботу всієї системи опалення - у деяких квартирах знижується температура, у батареї потрапляє повітря. Гаряча вода розподіляється нерівномірно по поверхах, десь її стає більше ніж потрібно. Дим від спалення газу потрапляє у вентиляцію будинку та у відчинені кватирки. Сусіди починають труїтися ним".

У багатьох районних центрах України та деяких районах Вінниці запровадили автономне опалення у багатоповерхівках.

"Можливо, це і вигідніше для мешканців, але у багатьох випадках це невиправдано. Бо щоб автономне опалення добре працювало, треба міняти всю систему будинку. Адже цього року був не один випадок, коли у таких підвалах будинків замерзала вода у трубах. І їх розривало. Усе через те, що підвали не опалювали", - зазначив експерт.

Найефективнішою системою для України є перехід від великих котелень до дрібних, районних, вважає Максим Борода.

"Так само роблять у Німеччині, Франції, Швейцарії. Тоді відпадає потреба тягнути довгі теплотраси, гріти воду до більшої температури. А поки цього немає, власникам квартир краще утеплювати житло, ставити металопластикові вікна та сучасні батареї", - вважає аналітик.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Теги: гроші
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 2
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
підараси !!!
Відповісти
А як же конституційне право недоторканості житла? Яким чином буде визначатись, чи захотів я когось пускати до себе додому, чи можливо я взагалі фізично не був в помешканні? І взагалі скільки може народ оплачувати безгосподарність ЖКГ? Дійсно гандони.
Відповісти
Останні новини
За встановлення газових котлів без дозволу каратимуть штрафами у 800 грн
18 лютий, 2013, 16:40