Волинський «УДАР» розпочав акцію на підтримку української мови*

Волинський  «УДАР» розпочав акцію на підтримку української мови*
Волинська обласна організація політичної партії «УДАР Віталія Кличка» розпочала громадянську акцію на підтримку української мови «Західна Україна – Криму!», оголосивши про збір видань українською мовою для шкільних і міських публічних бібліотек Криму та Севастополя.

Про це заявив 21 лютого, у Міжнародний День рідної мовина прес-конференції у Луцьку голова виконкому, заступник голови Волинського осередку партії «УДАР Віталія Кличка» Ігор Алєксєєв.

«Від сьогодні, ми розпочинаємо громадянську акцію на підтримку української мови «Західна Україна – Криму!» і оголошуємо про збір видань українською мовою для шкільних і міських публічних бібліотек Криму та Севастополя», - повідомив Ігор Алєксєєв.

Він додав, що взяти участь в акції та долучитися до захисту української мови УДАР запрошує не тільки партійців, громадських активістів, а й всіх небайдужих громадян.

«Долучитись до акції дуже просто: варто лише принести книгу, видану українською мовою до нас, в офісне приміщення ВОО ПП «УДАР Віталія Кличка», яке знаходиться на вулиці Коперника, 8а, на 2-ому поверсі. Звичайно, найкраще – нові видання, якісна сучасна література», - пояснив політик.

«Проте, дуже потрібна також класична література, яка вивчається за шкільною програмою. Ці книги можуть бути і вживані, але головне - у доброму стані», - додав Алєксєєв.

«На жаль, в Криму дуже важко знайти українські книги в книжкових магазинах, а в бібліотеках їх майже немає. Тому діти, які хочуть навчитися української мови, не мають вільного доступу до друкованого українського слова», - пояснив ударівець.

«Дорослі люди, які хочуть читати твори сучасних українських письменників та поетів, але не мають змоги придбати їх через інтернет, також позбавлені можливості, яка є в будь-якій цивілізованій країні – взяти потрібну книгу в бібліотеці. Просто тому, що її там немає», - сказав Ігор Алєксєєв.

«Ми хочемо, щоби українська книжка єднала людей, щоби завдяки книжці люди могли познайомитися, щоб вони більше розуміли один одного», - додав політик.

«Тому ми хочемо не лише передати книжки до бібліотек. «УДАР» пропонує кожному, хто дарує книгу, залишити на ній своє ім’я, поштову чи електронну адресу, номер телефону чи лінк на свою сторінку у соціальній мережі», - повідомив він.

Ігор Алєксєєв наголосив, що партія «УДАР Віталія Кличка» як патріотична політична сила захищає права українського народу.

«Наразі, ми стоїмо на захисті 10 статті Конституції, в якій говориться, що «державною мовою в Україні є українська мова. Держава забезпечує всебічний розвиток і функціонування української мови в усіх сферах суспільного життя на всій території України» і всіма можливими способами будемо відстоювати рідну мову!», - запевнив застуник голови партії «УДАР» на Волині.

Книги приймаються за адресою: Луцьк, вул. Коперника, 8а, 2-ий поверх, Волинська обласна організація Політичної партії «УДАР Віталія Кличка».

За телефоном +38 (050)43 85 285 можна дізнатися про інші місця збору книг на Волині.

Акція триватиме до 21 березня 2013 року. Наприкінці березня зібрані книги будуть передані до бібліотек міст Криму та Севастополя. Волинська область передаватиме зібрані книжки до бібліотек міста Ялта.



Довідка

Українську мову називають рідною більшість (дві третини) громадян України, а 53% спілкуються переважно українською. В той час, коли російською мовою в Україні видається понад 60% сумарного тиражу газет, 83% – журналів, продається близько 87% книг (переважна частина яких – імпорт з Росії). Уперше за багато років сумарний тираж книг, виданих українською мовою, становить менше половини всіх книг, надрукованих в Україні.

Українська мова навчання домінує у більшості регіонів України. Винятками залишаються Донбас і Крим, причому в Криму навчаються українською мовою менше 8% дітей.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 8
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Вот только вопрос -зачем?
Это не риторика, это вопрос по существу.
Современная украинская литература практически отсутствует.
Ваш волынский писатель Бортников издает свои книги на русском языке. Есть еще пару человек у Вас которые пишут и печатаются на украинском языке-но их тиражи смехотворные.
Издатель-козак из "Инициала" угробил книгопечатание на Волыни как явление. Я интересовался цифрами-издательство "Таврида"(Крым) печатает литературы на укрмове в 18 раз больше, чем на Волыни.
Осмелюсь предположить , что жители Вашего региона принесут для "несчастных Крымчан", что-то из классики украинской литературы-Шевченко, Украинку, Франка.
Может быть не очень корректное сравнение, но с Шевченковским "Кобзарем" получилось то же, что и с книгами Брежнева "Целина", Сталинским "Кратким курсом ВКПБ", Мао Цзе Дуновскими "Цитатами"-библиотеки завалены печатной продукцией. Напомню для молодежи-Шевченко был поднят "на щит" еще сталинской идеологией. При "отце всех народов" в СССР было издано более 70 млн. екземпляров Т.Шевченко(его произведения входили в обязательную программу по литературе). Печатался и при Хрущеве, Брежневе. Печатается и сейчас. В Крыму, как и везде по Украине, этими книгами завалены библиотеки, особенно школьные.
Один красноречивый пример-в школьной библиотеки с.Курцы Симферопольского р-на 386 экз.Шевченковских произведени. В школе учится 138 учеников, работает 19 учителей.
Вы им еще хотите привезти?
Партия "Удар" по списках провела одного депутата в ВС Украины от Крыма-Куницына. Слава богу он от нас убрался в Киев. Неприятный типус. Теперь он Ваш. А Ваша акция только добавит антипатий в Крыму к спортивно-идеологической организации в силу очевидной глупости. Ваше обьявление направил во все редакции Крымских СМИ. Жду реакции.
Відповісти
в цьому щось є. погоджуюсь!
Відповісти
С кем именно?
Відповісти
кримський клоун озвався, а він хоч якісь книги сучасної українскьої літератури читав?
Відповісти
Для себе не можуть видати нормальних книжок-так зібралися дарувати Криму де вони на фік не потрібні.
Відповісти
позиція "..на тобі боже, що мені не гоже" вже почала дратувати кримчан...ого..
Відповісти
Едину книгу з якою електрик-філософ іде по життю, з філософськими роздумами автора яку він сам прчитав і - ця книга "Капітошка",тільки нею він керуєття в політичній боротьбі! Він урочисто передасть цей святий для нього рукопис Кримчанам!
Відповісти
В новостном тексте есть абзац, которы вызывает недоумение:"Звичайно, найкраще – нові видання, якісна сучасна література», - пояснив політик". Странно.
К нам часто приезжает в отпуск зауч одной из Луцких школ Валентина Николаевна Садовская, по спец укрфилолог. Так она постоянно жалуется на отсутствие современной укрлит. Зачем собирать литературу в регионе где есть нужда в укр книгах и вести в регион в котором этой проблеммы нет.
Скажите пожалуйста-куда Вы хотите передать эту литературу?
Я не поленюсь узнать какая там ситуация и сообщу Вам.
Привезти и спихнуть куда небудь-жалко.Это книги.
Ребята, я хочу, что бы Вы меня правильно поняли. В литературе, которую Вы собираете, у Вас самих есть проблемма-ее мало. Зачем вести ее в регион в котором этой проблеммы нет.
Я уже писал Вам -В Крыму издается украиномовной литературы только в из-ве "Таврида" в 18 раз больше чем на Волыни. Осовные заказчики из Киева(минобр), Львова(универы). Много Хмельницкий заказывает. Я работаю в этой сфере поэтому знаю.
По моему ради политрекламмы собрать книги и ... Это варварство.

Відповісти
Останні новини
Волинський «УДАР» розпочав акцію на підтримку української мови*
22 лютий, 2013, 11:27