Покупці і охорона супермаркетів: у кого які права?

Покупці і охорона супермаркетів: у кого які права?
Свідком конфлікту між охороною супермаркетів та кимось з покупців ставав чи не кожен, хто регулярно купує речі у таких магазинах. Підозри у тому, що «щось вкрав», проблеми з речами, які покупець лишає в камері схову, чи й просто некоректна поведінка охоронців з відвідувачами знайомі багатьом.

Де межа прав одних і обов’язків інших?

На «Гарячу лінію» ВолиньPost» звернулася лучанка Юлія Куманська, яка попросила редакцію розібратися у проблемі.

З її слів, до цього її підштовхнув випадок, побачений в одному з луцьких супермаркетів. «Якось в магазині бачила, як охоронець поводився з двома хлопцями-покупцями. Це були підлітки, 12-14. Хлопці взяли дволітрову пепсі, стояли в черзі біля каси, щось гиготали собі, але, в цілому, вели себе пристойно. Один з них присів біля каси.

Вийшов дядько, у сірому светрі, років 50-ти, з адміністраторської «каптьорки», без будь-яких позначок на одязі, що він - охоронець. Хлопчину, який присів, шарпнув, підняв: мовляв, не пенсіонер. Іншого, прямо від каси взяв за руку і повів у «каптьорку». Тримав, правда, не довше хвилини-двох.

З малим поривався йти його друг, дрібонький хлопчина, але «охоронець» його відштовхнув-тріпнув, так, добряче, той аж відскочив чи відхитнувся».

«Чи не перевищення це повноважень? Взагалі, як повинні себе вести охоронці супермаркетів і на що вони мають право? Гадаю, багатьом було б цікаво дізнатися», - написала у своєму зверненні на «Гарячу лінію ВолиньPost» лучанка.

ПРОБЛЕМА Є

Проблема справді поширена. Так лучанка Анна Ростова каже, що намагається без потреби не залишати у камерах схову своїх речей. Каже, що була свідком ситуацій, коли споживачі скаржилися охороні, що їхні речі зникли.

Охорона при цьому розводила руками і кивала на вивіску: «Адміністрація за збереження цінних речей відповідальності не несе». А на зауваження, що, мовляв, у торговий зал з сумками не завжди пускають …ще раз розводила руками

Крім цього, багатьом доводиться ставати свідком того, як охорона починає присікуватися до людини, підозрювати її у крадіжці. «А як же ж презумпція невинуватості? Це ж не аеропорт, де під законним приводом підозри у тероризмі можуть обшукати будь-кого! Людину, яку чомусь починають підозрювати, це неабияк принижує», - каже Анна Ростова.

КОМЕНТУЄ ЮРИСТ

Луцький адвокат Олександр Давидов пояснює: охоронець кожного супермаркету – штатний працівник установи, і у своїй роботі керується посадовою інструкцією. У її типовій формі йдеться: охоронник повинен попереджати і припиняти правопорушення на об’єктах, які охороняє, затримувати осіб, які намагаються незаконно вивезти (винести) матеріальні цінності з об’єкта або підозрюваних у здійсненні правопорушень.

«У випадку, описаному лучанкою Юлією Куманською, скоріш за все, охоронець, спостерігаючи за торговим залом через камеру стеження зі свого робочого місця, запідозрив одного з хлопців у вчиненні крадіжки. Тому затримав його. Не знайшовши нічого у хлопця, охоронник його відпустив. При цьому варто наголосити: охоронець мав право на огляд, а не обшук речей», - коментує Давидов.

«Якщо при такому затриманні неповнолітньому не було заподіяно тілесних ушкоджень, моральних образ, притягнути охоронника до кримінальної чи адміністративної відповідальності нереально», - вважає юрист.

«Якщо охоронник порушив вимоги посадової інструкції, порядок проведення огляду речей, тощо, покупець має право звернутися зі скаргою на його дії до адміністрації супермаркету. У скарзі можна просити притягнути охоронника до дисциплінарної відповідальності. У будь якому випадку потрібно витребувати посадову інструкцію охоронника саме з цього підприємства. Втім, як свідчить практика, підприємства мають типову форму інструкції і згадані вище пункти можуть бути по-різному сформульовані, маючи при цьому однакову суть», - каже юрист.

РОБИТИ ОБШУК МАЄ ПРАВО ЛИШЕ МІЛІЦІЯ

Начальник Інспекції з питань захисту прав споживачів у Волинській області Іван Смоленг розповів, що на супермаркет, який згадала у повідомленні лучанка, зі скаргою на дії охоронців у 2012 році поступила лише одна заява.

Тоді на обшук охоронцями поскаржилася молода пара. Втім, як з’ясувалося, охорона через відеокамери помітила, що молоді люди спочатку відламати креветкам голови у рибному відділі, а потім почали їх важити. Вочевидь, аби товар обійшовся дешевше. Тому охорона і попросила доплатити за зіпсований товар.

«Окрім цієї справи, у телефонному режимі жінка попросила дати роз’яснення, чи має право охорона обшукувати і перевіряти сумку. Охорона не має права робити обшук, тим більше заглядати у сумки споживачам. Якщо навіть охорона з допомогою відеоспостереження помітила, що покупець ніби-то щось вкрав, треба викликати міліцію. Охоронець може підійти і попросити у кімнату охорони з міліцією», - коментує Смоленг.

«Охоронник не здійснює обшук, він проводить огляд. Така дія полягає в тому, що охоронник просить особу викласти усі речі з кишень, сумки на стіл з ціллю виявлення викраденого», - наголошує адвокат Олександр Давидов.

Огляд проводиться за добровільної згоди покупця і у присутності двох понятих. Ці ж вимоги застосовуються і щодо неповнолітнього.

Йти у кімнату охорони особа повинна лише з добровільної згоди. Якщо покупець відмовляється «вивернути кишені», то перевірити її речі може лише міліція.

Таке ж виключно «міліцейське право» - затримувати. Охоронці можуть це робити лише у тому випадку, якщо бачили безпосередньо факт крадіжки. Якщо ж покупець впевнений у своїй невинуватості, а охоронець наполягає на огляді і «усамітнені» у кімнаті, тоді покупець може сам викликати міліцію і поскаржитися на дії охорони.

На дії охоронців, які споживачі вважають незаконними, можна писати заяву до інспекції у справах захисту прав споживачів, або ж звернутися до прокуратури.

Начальник інспекції Іван Смоленг радить як охороні, так і споживачам бути більш толерантними.Наприклад, супермаркету для власного позитивного іміджу ставити рамки при виході з магазину, а споживачам – попереджувати про те, що у його сумці є товар, який може бути в асортименті магазину, куди той заходить.

ХОЧЕТЕ ЗБЕРЕГТИ РЕЧІ – НОСІТЬ ЇХ З СОБОЮ

Аби не ставати заручником неприємної ситуації з оглядом речей, охоронці радять залишати свої сумки у камерах схову. Проте, як зазначає юрист Олександр Давидов, ні Законом України «Про захист прав споживачів», ні Порядком заняття торговельною діяльністю і правилами торговельного обслуговування населення, затвердженими постановою Кабінету Міністрів України від 8 лютого 1995 р. № 108, не передбачена обов’язкова здача своїх речей покупцями у камери схову. Це регулюється цивільним законодавством України.

«Якщо внутрішніми документами магазину передбачена заборона пересування покупця разом із своїми речами (сумки, чемодани, пакети та ін.) та передбачений обов’язок здачі свої речі у камери зберігання цього магазину, то магазин приймає на себе обов’язок щодо схоронності ваших речей. Це підтверджується видачею поклажодавцеві номерного жетона, іншого знака, що посвідчує прийняття речі на зберігання, якщо це встановлено законом, іншими актами цивільного законодавства або є звичним для цього виду зберігання (ст. 937 Цивільного кодексу України)», - пояснює юрист.

Він зазначає, що якщо зберігання здійснюється безоплатно, то магазин зобов’язаний піклуватися про річ як про свою власну. Окрім цього статтями 950-951 ЦКУ передбачена відповідальність зберігача (магазину) у разі втрати або пошкодження речі.

ДЛЯ КОГО ВХІД У СУПЕРМАРКЕТ – ПІД ЗАБОРОНОЮ

Відмовити у вході до супермаркету або вивести людину з магазину охоронці можуть лише у випадку, коли покупець перебуває у стані алкогольного, наркотичного сп’яніння, порушує громадський порядок, права інших покупців. Але у таких випадках зі слів Давидова, найчастіше всього охоронники викликають наряд міліції для адміністративного затримання порушника.

Закон «Про охоронну діяльність» дозволяє охоронцям приватних фірм застосовувати фізичну силу, спеціальні засоби і службових собак проти правопорушників, але лише у особливих випадках.

«Такі дії можливі, коли є необхідність захисту себе або іншої особи від нападу, що становить загрозу життю та здоров'ю або майну, запобігання незаконній спробі насильницьким шляхом заволодіти спеціальними засобами, необхідності затримати правопорушника, який незаконно проник на об'єкт, що охороняється, або який вчиняє інші протиправні дії та чинить опір, знешкодження тварини, що загрожує життю та здоров'ю персоналу охорони або інших осіб». – каже юрист.

Застосувати фізичний вплив чи спецзасоби без попередження охоронники можуть у випадку раптового нападу, чи нападу або опору з використанням зброї або предметів, що становлять загрозу життю та здоров'ю особи.

Проти вагітних жінок, малолітніх, інвалідів, осіб похилого віку та осіб з недоторканністю застосовувати заходи фізичного впливу та спеціальні засоби заборонено. Виняток – коли ці категорії осіб нападають, загрожуючти життю та здоров'ю фізичних осіб, персоналу охорони, або ж нападають зі зброєю.

Персоналу охорони забороняється застосовувати спеціальні засоби в місцях значного скупчення людей, якщо це може призвести до заподіяння шкоди життю та здоров'ю сторонніх осіб, крім випадків самооборони (самозахисту).

Підготувала Тетяна ГРІШИНА
(ВолиньPost)

* * *

Нагадаємо, що на ВолиньPost діє «Гаряча лінія», куди ви зможете звернутися для того, аби повідомити редакції те, що, на вашу думку, варте висвітлення на сторінках видання. Для цього необхідно заповнити аплікаційну форму .

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Теги: споживач
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 26
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Актуальна тема.
Відповісти
Дякую, Волинь-Пост
Відповісти
Адвокат конечно очень мудрый, только он забыл один нюансик, в супермаркетах функции охраны, как правило, выполняют штатные работники. Они оформлены администраторами, сторожами и кем угодно. Значит они не имеют никаких прав трогать вас пальцем и что-то требовать. Вот если маркет наймет охранную фирму и в зале будут стоять охранники, тогда да, у этих есть определенные правы в соответствии с действующим законодательством. Так что смело посылайте всех подряд, никто не имеет права проверять ваш чек и товар после момента оплаты в кассе. В случае конфликта вызывайте милицию и сразу жалуйтесь в прокуратуру. Кто-кто, а прокурорские очень радуются, когда им дают законный повод ободрать жирный супермаркет. Был опыт общения и с "типа" охраной крупнейшего супермаркета и с прокуратурой по этому поводу. Прокуратура осталась очень довольна. )))))
Відповісти
Актуальна тема, клас, дякуємо за статтю....і щк затроньте таке питання як продажа тютюнових і алкогольних продукцій неповнолітнім. і якщо хто може знає, то яким керуются законом (статею) про заборону продажі алкогольних напоїв і сигарет людям не досягнувших 18-ти ліття, які документи крім паспорта можна показувати як в підтвердження того що ти повнолітній??? тому що саміж працівники як на касі, як охорона не знають чому і яким саме законом то керуєтся...одне точно знають що їх оштрафують....) дякую
Відповісти
А цім хлопчикам треба було розказати про таке поводження "охоронця" батькам, а ті щоб пришли і... Я б за свого сина того 50-річного охоронця... поскубав би добряче!!! Бидлота не вихована!!!
Відповісти
эх,очень много воруют в супермаркетах.потом всю недостачу выщитывают с простых рабочих(кассиров,продавцов,охраны)при зарплате в 1500грн,платить недостачу в размере 300-400грн очень накладно.воруют все,от детей до солидных богатых слоёв населения.так что не воруйте,не будет проблем с охраной!!!
Відповісти
всі оті крадіжки прогнозуються під час ціноутворення та закладаються у ту ціну!доречі,навіть якщо людина необережно розбила пляшку вина-вона не зобов"язана за неї розраховуватись.якщо справді НЕОБЕРЕЖНО та НЕНАВМИСНО.
Відповісти
А як "пищить" коли купуєш щось, проплатив,а всеодно воно "пищить" при виході??????
Чому не можна розмагнтити??? Це приємно людині, по Вашому чи як, Ви думаєте???
Хто цим питанням займеться?
А коли касири хами??? Не виховані???
Доречі, це все відбувається в "найновішому" центральному супермаркеті міста і такому популярному..., там треба міняти і керівника підбору персоналу, бо не може знайти вже доволі довгий період нікого - бачиш но всі їй не такі, а вона одна така, але штат ще гірший, систематичний потік кадрів...
Тому може вищому керівництву варто задуматися????
Відповісти
То не кради, не буде піщати.
Відповісти
Н да, а хто краде?
Ти про таку річ як розмагнітення чуло, чудо?)
ЧИТАТИ НАВЧИСЯ!
Відповісти
То ж ти крадеш, бо звикла вже до цього.
Відповісти
Прома, ти ж розберися шо воно таке, чи "розмагнтити", чи "розмагнітення". Що ти чудо то всім зрозуміло, а то що ти чуло, то вже цікаво. ПИСАТИ НАВЧИСЯ!
Відповісти
...бо там зарплата 1100 грн.тому й беруть тих хто йде.
Відповісти
"вищому керівництву варто задуматися????"
Вище керівництво - стреже капусту з доходів!:)))
Відповісти
Треба задуматися, якщо вже свого працівника "садити" при вході в супермаркет, то вибачте,що нема достойних,що стільки часу знайти не можна??? Чит просто в даної жаби комплексів повна чаша,а?:)
Відповісти
Да, хлопцям дійсно треба було поскаржитись батькам і щоб ті реально розібралися з так званою охороною - по перше заяву написати адміністратору магазину, або якщо це якась мережа то вийти на головний офіс, потім в захист прав споживачів, написати в місцеві інтернет видання і формуми щоб знали своїх героїв, так само нагрузити того охоронця тільки культурно щоб потім батька ще винним не зробили.
Відповісти
А ти мені скажи зараз,де в м. Луцьк та служба захисту прав споживачів є?:)
А адміністратор що?:) Їх набирають з сіл, не вихованих, безграмотних, норм., достонйих вони не набирають, бо бояться,що їх полішуків ті обійдуть...,а ті за "гуси-качки" досягли якоїсь посади і думають,що вони хтось!
Якраз таки в перші чергу треба з відділом підбору кадрів спілкуватися!!! Який набирає не відомо кого,а норм. людей не бере, пора той відділ розігнати в м. Луцьк!
Відповісти
Тебе точно не візьмуть, бо в тебе нема розуму, тобі і гуси-качки не допоможуть. Бо спитають на старому місці роботи, а там скажуть що ти злодійка, от і сиди вдома на пенсії.
Відповісти
офіційна служба захисту прав споживачів на Ковельській 2,а громадська організація на чолі з Геннадієм Кожевніковим-на Винниченка (вхід з двору,поблизу пивзаводу).
Відповісти
законодавчо вони нічого не вирішують, такщо їх там,рахуй,нема...
Відповісти
не правда. Колись вони дуже допомогли вирішити конфлікт із підприємцем який поставив меблі в запакованому вигляді (не зібрані), а коли стали збирати виявилось що деякі доски були битими, так ось в цій ситуації вони дуже допомогли коли ми написали заяву на його в захист прав споживачів, оскільки він просто після того як гроші отримав не бажав спілкуватися.
Відповісти
"Присів біля каси")А постояти було несила?..))
Відповісти
Та це, ніби, не заборонено?..
Відповісти
Промо, для того, щоб, набрати на роботу,як ви кажете, нормальних і освічених людей - їм треба ПЛАТИТИ. Ні одна така людина не буде працювати за 1 - 1.5 тисячі.Такі люди знають собі ціну! Набрати дешевого бидла - ось це по нашому. В нашій країні відповідальності ж ніякої і ніхто нести не буде.
Ви подивіться на ту охорону. Після вихідних перегар такий, стояти неможливо. Але цей дурень згоден працювати за мізер, тому і тримають. Запахне смаленим, викинуть як непотріб...
Відповісти
дякую за корисну інформацію.
Відповісти
Доброго дня! Обрала товар,прийшла на касу,пробивають товар і прошу перевірить лампочку на справність,її перевіряє продавець все норм і тут як закричить на весь магазин охоронець,що я підмінила коробки,дорогу лампочку вклала в коробку з дешевшої лампочки. Я в шоці,кажу покажіть відео де я роблю таке,він сказав- дивіться його на офісі. Брєд. Якби підмінила то я б не просила перевіряти її на касі і якщо я злодій то чому не затримують,не беруть понятих і не передивляємся разом відео?Вийшла на вулицю,охоронець який мене привселюдно ором образив стояв курив на перекурі і почав до мене чіпатись,матом обзивати,принижувати,я до нього знов звернулася,кажу покажіть відео,він посилає мене,матюкає,я кажу голосно не кричіть,він каже,що я на нього кричу,погрожує охороною,що попало. Принизливо,образливо,ще й сусіди були в магазині і чули як мене звинувачували. Що я можу зробити в цьому випадку? Дуже дякую!
Відповісти
Останні новини
Покупці і охорона супермаркетів: у кого які права?
11 березень, 2013, 08:45