Президенту України поскаржилися на головного лісника Волині. ДОКУМЕНТ

Президенту України поскаржилися на головного лісника Волині. ДОКУМЕНТ
Волинські природоохоронці надіслали Президенту України Віктору Януковичу (на фото ліворуч) листа з проханням втрутитися в ситуацію, яка склалася у волинських лісах із популяцією зубрів, на думку авторів листа, зокрема з вини начальника Волинського обласного управління лісового та мисливського господарства Богдана Колісника (на фото праворуч).

Нагадаємо, Українське товариство охорони природи ще наприкінці грудня минулого року заявило, що на Волині меншає зубрів. Тоді природоохоронці поставили вимогу провести позачерговий облік зубрів.

Зубрів порахувати. Виявилося, що заяви лісників щодо того, що зубрів на Волині – не менше 20, були занадто оптимістичні: під час обліку нарахували всього 12 цих червонокнижних тварин.

Після цього в Українському товаристві охорони природи звернулися з листом до президента України.

«Звертаємося до Вас із великою стурбованістю про стан лісів та тваринного світу Волинської області, що супроводжується посиленням негативних тенденцій у сфері охорони довкілля рeгіону, повідомляємо відомі нам факти та просимо Вaшого реагування», ‒ йдеться в листі президенту за підписом Голови Президії Волинської обласної ради Українського товариства охорони природи Віктора Комарова.

Так, автори листа зазначають, що протягом останніх 13 років Волинським обласним управлінням лісового та мисливського господарство беззмінно керує Богдан Колісник.

«Очолювaна ним відомча команда орієнтується на максимaльну експлуатацію лісових ресурсів, а не на їх збереження i примноження, що суперечить частині 2 статті З Лісового кодексу України», ‒ зазначають вони.

Ситуацію, яка склалася з популяцією волинського зубра природоохоронці називають «катастрофічною». Мовляв, якщо у 2000 році, коли Колісник очолив управління, зубрів в області нараховувалось 56 голів, а зараз, станом на початок 201З, ‒ лише 12 особин. Тобто, зменшення відбулося у понад чотири з половиною рази, ‒ роблять висновок вони.

«За 2011-2012 роки поголівʼя зубра впaло аж на 15 голів. Тому, складається враження, що керівництво лісівників Волині не зацікавлене у збереженні та відтворенні поголівʼя зубра, а робить все для його якнайскорішого зникнення. При цьому, виконання peгioнальної програми збереження поголівʼя зубрів, прийнятої Волинською обласною радою від 24 грудня 2009 року № 37/14, не виконується», ‒ йдеться в листі.

Окрім того, за твердженням авторів, також Волинським обласним управлінням лісового i мисливського господарства не виконується розпорядження Адміністрації Президента України № 03-01/1573 від 05.06.2012 про забезпечення збільшення площі природно-заповідного фонду в області відповідно до положень Зaкону України «Про основні засади (стратегію) державної екологічної політики України на період до 2020 року».

«Одним із фактів спротиву лісівників Волині розширенню природно-заповідного фонду в області є невиконання Указу Президента України від 22 лютого 2010 року № 203 «Про створення Ківерцівського націонaльного природного парку «Цуманська пуща», одним з головних завдань якого i було збереження волинської популяції зубрів», ‒ стверджують природоохоронці.

Так, як ідеться в листі, всупереч цьому Указу i Плану opгaнiзaції підготовки проектів актів та здійснення інших заходів, необхідних для забезпечення реалізації Укaзу, досі не створена адміністрація згаданого парку, не проводяться землевпорядні роботи з отримання державних актів на постійне користування земельними ділянками даною установою, не зроблено внесення змін до поділу лiciв на даних територіях у відповідності до їх природоохоронного статусу, та не зроблено перерахунок лісосіки головного користування, а, отже, проводиться вирубування особливо цінних сироростучих лісових насаджень у попередніх обсягах.

Також, за твердженням авторів листа, порушується частина 5 статті 53 Зaкону України «Про природно-заповідний фонд України»: дотепер не взято під охорону та не підписуються oxopoннi зобовʼязання на лicoвi насадження такими лісокористувачами як ДП «Ківерцівське лісове господарство», ДП «Цуманське лісове господарство», Луцьке військове лісництво (ДП «Львівський військовий лісокомбінат»), що ввійшли до складу національного природного парку i складають найціннішy його основу.

«Kожен день зволікання з цим питанням призводить до непоправних втрат природної цінності унікальних природних комплексів та їx окремих компонентів», ‒ нарікають природоохоронці.



Окрім того, за інформацією, викладеною в листі, при погодженні меж національного парку, ймовірно, за прямою вказівкою Богдaна Колісника, адміністрацією ДП «Ківерцівське лісове господарство» не погоджено включення до території парку Звірівського i Муравищенського лісництв місць, де якраз мешкають залишки волинської популяції зубрів.

«Цим напряму порушується стаття 11 Зaкону України «Про Червону книгу України». Припускаємо, що це зроблено в звʼязку з наміром пана Колісника передати половину території державного підприємства «Мисливське господарство 3вірівське» приватному мисливському господарству ТзОВ «Майдан мисливський», а також для отримання в приватну власність двох майнових комплексів в урочищі «Лопатень» та на території ДП «МГ «Звірівське», ‒ зазначають природоохоронці.

Варто зауважити, що останні дві площі були виведені зі складу природно-заповідного фонду області, з порушенням cтaтті 54 Закону України «Про природно-заповідний фонд України», рішенням Волинської обласної ради №12/35 від 21.06.2012 року, ‒ йдеться в листі.

Також, за інформацією захисників природи, зараз за державні кошти без дозвільних документів ведеться будівництво вольєру невідомого призначення на території, наданій національному парку в постійне користування (в урочищі «Балярка» Дернівської сільської ради), площею понад 400 гектарів.

«На наш погляд, цей вольєр може бути переданий тому ж приватному мисливському господарству. Всупереч Положенню про загальнозоологічний заказник місцевого значення «Зубр» у 2011-12 роках на частині квартальних просік заказника було збудовано мисливські вежі, альтанки для opгaнiзaції полювань. Хоча у заказнику дозволене лише індивідуальне полювання», ‒ переконують автори звернення у листі.

Тож, оскільки ніякої реакції на багаточисельні звернення природоохоронців ні від керівництва області, ні від природоохоронних органів, ні від правоохоронних не було, активісти переконані, що Богдан Koлiсник за час роботи фактично підпорядкував coбi Державне управління охорони навколишнього природного середовища та Державну екологічну інспекцію в області, розмістивши на ключові посади у них ряд своїх колишніх підлеглих. А Ківерцівська районна держадміністрація, очолювана сином Богдана Колісника — Зіновієм Колісником, не сприяє виконанню наведеного вище Указу Президента України та oxopoнi зубрів.

А, отже, в області сьогодні в галузі охорони природи icнує, на переконання авторів листа, кругова порука.

«Тому, пане Президенте, вимушені звернутися до Вас з проханням надіслати у найближчий час до Волинської області перевірку у складі представників Генеральної Прокуратури України, Держекоінспекції України (м Київ) та Міністерства eкології та природних ресурсів України задля обʼєктивної перевірки фактів, викладених вище», ‒ резюмують природоохоронці.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 22
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Шуліпець, Азу, вовчик з Доф - арбайтен. Чекайте новинок.
Відповісти
Зубри зубрами, але напевно "хтось" забажав собі крісло Колісника.
Відповісти
Звичайно вам зубри десь... А те що Колісники ведуть себе як князі, землі під ногами не чують це не цікаво... За все колись приходить розплата, от здається і для Колісників час "Ч" настає...
Відповісти
Це все добре, скажіть тільки,як "головний лісник" Волині,будчи держслужбовцем, може їздити на Позашляховику вартістю у понад 50 000 у.о. Побудувати собі будинок,який не кожен бізнесмен може собі дозволити. Бідні зубри, волинські ліси. Таких пенсіонерів давно потрібно "карати" і то жорстоко,адже з такими успіхами,скоро Волинські ліси перетворяться на Волинські поля. :(
Відповісти
жаряним запахло, головний лісник вже давно не дотримується головного правила чинушок такого рангу, а головне їх правило "дешовый костюмчик носиш-пользу отечеству приносиш". А й спавді за які такі зарплати можна купляти такі автомобілі, хіба що тільки те й робити що зарплату відкладати і нінащо більше не тратити (хоча ті машини точно не за останні гроші куплені ну і явно не в кредит:)))), але зараз скаже то не моє то рідні чи ще щось в такому плані... Живем один раз!!!!
Відповісти
Ще треба почекати чим усе закінчиться.
Відповісти
Чим закінчиться? Фінансовими втратами для Волинського лісу і не більше. ( пакети на Київ і облдерЖорганізацію збільшаться в два рази + ударний чемодан ) і порядок. Хай вже буде цей дядько , що ви його всі чіпаєте. Повірте Волинь такого заслужила. А він заслужив таких дітей і таке жахливе життя.
Відповісти
Жоден чиновник так не збагатився на держслужбі, як Колісник. Його матеріальні статки сьогодні, як і життєві стандарти, вищі за статки бізнесмена середнього порядку.
Відповісти
Є одна життєва історія стосовно зубриків,називається "Зубр на полюванні"
Жило-було два бізнесмени. Полюбляли вони ходити на полювання.
Одного разу,коли кабанчик став нецікавою здобиччю, заможні мужі вирішили вполювати зубра. Алеж як,ця тварина занесена до червоної книги. Є один вихід. Жив був в лісі дідусь, який охороняє ліси полісся.От заможні мужі прийшли одного разу до дідуся, поспілкувавшись з ним, подарували йому кілька старовииииннних монет. Після чого, шлях до зубрів став відкритим.
Мораль байки така: за "кілька монет",можна навіть придбати шикарний автомобіль, подумаєш якихось 47 зубриків не стало...:))
Відповісти
А ще не враховано дачі, які у власності дружини і дітей.
Відповісти
Де прокурор?
Відповісти
прокурор відпочиває.
Відповісти
Богдін вчісно плітить нім корупціонєрім бібло! Колі це біло, щоб мі своїх хлопців звільнялі за таку фігню " якісі ті тім Зубрі і Дібільне кірування Зубрятаміі" . Ніфг їх ніфіг їх! Бікі в стійло! Богдіну меділь і хій кірує ділі!!!
Відповісти
Ой. Я вас прошу! Та сама пісня Григоренка і Комарова. Один не може подарувати, що його лісники "образили". А другий грає під його дудку. Про таких можна оди писати, не те що Президентові на стіл. От цікаво, яка наступна тема. Може звіт про те, що ці двоє зробили для людей і тварин. Так, - докладно, без високопарних фраз, шукання винних і таке подібне. Бо ж один як депутат так дбає про людей, що аж халяви завертаються. А другий - "знаний" еколог - і зубрів "береже", і білочок і ведмедів, і "дбає" аби зоопарк у Луцьку "найкращим" був. Постівці, може цю тему підніміть! А то все Колісник і Колісник. Ото вже вас зациклило. Може щось про своїх грошових магнатів скажіть. Нехай люди знають звідки гроші беруться і теми також.
Відповісти
Странная публикация. Во-первых, сразу насторожило то, что редактор решил уточнить для читателя, что Президент на фото - слева, а Начальник Волынского ОУЛМГ - справа, а также нашел необходимым доходчивей изложить содержание письма Комарова. Впрочем наверное он лучше знает свою аудторию, -без него она видимо не разберется...


Во-вторых, удивил уровень авторского обращения, - минуя Губернатора, Премьера, Министров и разных мелких Председателей прямо к Президенту. Наверное, автор убежден, что все остальные уже давно "куплены" Богданом Ивановичем и к ним обращаться бесполезно?... В-третьих, настораживает степень персонификации ответственности, - во всем виноват Колесник. Как оказывается все просто, а я то думал, кто опустил Украину на 144 место по уровню коррупции? Автор забыл, что начальник ОУЛМГ - это представитель исполнительной власти среднего уровня, он сам практически ничего не решает, а выполняет распоряжения тех, кто поставлен над ним... и, кстати, поставлен лично тем,... кто изображен на заглавной фотографии, причем и слева, и справа ... Может из-за Богдана Ивановича и Днепровско-Тетервский НПП не создали?... и кусок Ялтинского горно-лесного отхватили?... В четвертых, не понятно: то ли автор чего-то добивается? то ли пытается Колесника укусить? то ли ему просто хочется "позудеть" и "крови попить"...? На мой взгляд, давно пора понять, что в этой стране везде всё одинаково и менять надо не людей, а СИСТЕМУ...
Відповісти
Ви не Анонім Ви адвокат пана Колісника
Правда Вам треба з ним познайомитися особливо коли ВОНО вип'є
Відповісти
Я не анонім то мене чогось так назвали. Моє імя Михайло Попков. Я редактор інтернетвидання "Український лісовод", керівник Науково-інформаційного центру лісоуправління. І Богдана Івановича Колісника я добре знаю і поважаю. А ваше, Васильку як прізвище? Бо ж зараз популярно бути безликим писакою.
Відповісти
Моє прізвище Бендер
В мене немає сумніву що Ви знаєте і поважаєте Колісника
Скажу більше напевно їсте з його рук А пишуть люди тут анонімно тому що мафіозний Колісник має цілу армію головорізів які так само як Ви їдять з його рук
Відповісти
Ваську респект. Чітко і зрозуміло. Скоро так обкладемо даниною, що вже ніхто лишній з тих рук не лизне.
Відповісти
не так все гладко в Колісника інакше б давно вмостив би на своє містечко "старшенького"Зеника.бо бабла на це там давно вистачає та й зрештою волинський ліс все витримає
Відповісти
Головний лісівник волині сам незнае,що робиться в зеленій хаті. Внього є пупси які пхають на два кармана,причому йому плачуться ципляючи зірки на пагони
Відповісти
Янукович ЛОХ....!!!!
Відповісти
Останні новини
Президенту України поскаржилися на головного лісника Волині. ДОКУМЕНТ
11 березень, 2013, 12:20