У православних і греко-католиків починається Великий піст

У православних і греко-католиків починається Великий піст
Православні та греко-католики вступають у період Великого посту.

18 березня розпочинається Великий піст ‒ головний тривалий піст в багатьох християнських конфесіях (православʼї, греко-католицизмі та інших), мета якого полягає у приготуванні до святкування Великодня. Встановлений на знак наслідування Ісуса Христа, який постився у пустелі сорок днів, ‒ пише газета День.

Тривалість Великого посту так чи інакше повʼязана з числом 40, однак, фактично залежить від правил обчислення, прийнятих в конкретній конфесії.

Дотримуватися суворого посту католицька церква вимагає лише в Попільну середу, Страсну п’ятницю та Велику суботу. В інші дні посту забороняється їсти м’ясо, але дозволені молочні продукти, яйця. У православних вимоги до посту є суворішими.

У період Великого посту не влаштовуються весілля та інші гучні урочистості. Для християн цей час повинен стати подвигом душі та тіла, належною підготовкою до Свят Воскресіння Господнього.

Увесь зміст і ціль Великого посту чітко висловлює молитва св. Єфрема Сирійського: «Господи і Владико життя мого, віджени від мене дух лінивства, недбалості, властолюбства та пустослів’я. Даруй мені, недостойному рабові Твоєму, дух чистоти, покори, терпеливості та любові. О, Господи Царю, дозволь мені бачити мої провини та не осуджувати брата мого, бо Ти є благословенний на віки вічні. Амінь».

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Теги: церква
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
У Луцьку знову буде КВН
18 березень, 2013, 10:47
У православних і греко-католиків починається Великий піст
18 березень, 2013, 10:34