Приватизацію «Волиньвугілля» відклали

Приватизацію «Волиньвугілля» відклали
Кабінет міністрів України відмовився від початку корпоратизації вугледобувних держпідприємств в 2013 році, перенісши його на 2014 рік.

Відповідне рішення закріплене розпорядженням Кабміну № 198 від 1 квітня 2013 року, ‒ пише Дзеркало тижня.

Документом вносяться зміни до розпорядження № 728 від 19 вересня 2012 року, яким передбачалося розпочати до 2014 року корпоратизацію десяти вугільних підприємств.

У їх числі «Артемвугілля», «Орджонікідзевугілля», «Сніжнеантрацит», «Макіїввугілля», «Донецька вугільна енергетична компанія», «Красноармійськвугілля», «Дзержинськвугілля» (усі ‒ Донецька область), «Донбасантрацит» і «Луганськвугілля» (обидва ‒ Луганська область), а також «Волиньвугілля».

Початок корпоратизації ще семи вугільних підприємств ще у вересні минулого року було заплановано на 2014 рік, цей строк збережений і в оновленому розпорядженні. Ця сімка складається з держпідприємств «Вугільна компанія «Краснолиманська», «Шахтоуправління «Південнодонбаське №1», «Торезантрацит», «Шахтарськантрацит», «Селидіввугілля» (усі ‒ Донецька область), «Первомайськвугілля» (всі ‒ Луганська область) і «Львіввугілля».

Як повідомлялося, в травні 2012 року президент України підписав закон про особливості приватизації державного майна вугледобувних підприємств. Згідно з ним, приватизації підлягають цілісні майнові комплекси вугледобувних підприємств, шахт, шахтоуправлінь та вугільних розрізів, а також частка держави у статутних капіталах вугледобувних товариств.

Приватизація вуглевидобувних підприємств здійснюватиметься шляхом продажу на аукціонах або інвестиційних конкурсах, а також іншими способами, передбаченими приватизаційним законодавством.

Кабмін у лютому 2012 року затвердив перелік вугільних шахт, які можуть надаватися в концесію, внісши в нього понад 95% перебувають у держвласності обʼєктів вуглевидобутку (більше 85 шахт і шахтоуправлінь).

Вуглевидобувні підприємства України в 2012 році збільшили видобуток рядового вугілля на 4,8% ‒ до 85760000 тонн, однак серед держпідприємств, що входять до сфери управління Міненерговугілля, видобуток впав на 35,3% ‒ до 24880000 тонн. Настільки значне падіння видобутку вугілля держшахтами обумовлено, в першу чергу, передачею в концесію приватному енергохолдингу «ДТЕК» в кінці 2011 року цілісних майнових комплексів державних підприємств «Ровеньки» і «Свердловантрацит».

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
Приватизацію «Волиньвугілля» відклали
03 квітень, 2013, 15:54