Собачий притулок у Луцьку пережив важку зиму. ФОТО

Собачий притулок у Луцьку пережив важку зиму. ФОТО
Нинішня зима видалася напрочуд складною для собачого притулку, що на вулиці Мамсурова в Луцьку.

Холод, заметілі та й просто зима, яка не відступає донині, стали складним випробуванням і для тварин, і для працівників комунального підприємства «Ласка», яке власне й опікується притулком.

За словами керівника підприємства Дани Новарчук, під час сильних снігопадів до притулку не курсував громадський транспорт, бо навіть дороги від снігу не чистили. Тому працівники мусили діставатися сюди пішки по снігових заметах. Зауважимо, притулок знаходиться на малолюдній околиці Луцька.

Зараз тут утримується трохи більше трьох сотень псів. У притулку є спеціальне приміщення для цуценят, блок для стерилізації, «літня кухня» для працівників, майданчик для вигулу, кухня, закриті й відкриті вольєри тощо. Територія притулку – трохи більше гектара. Щотижня тут стерилізують близько 10-15 тварин.

Нині, каже керівник «Ласки», уже розроблений проект на будівництво повноцінного притулку. Триває робота для отримання коштів з Мінекології на будівництво притулку. Адже нині умови тут – не найкращі.

Щодня у собачому притулку задіяні п’ятеро людей, загалом підприємство має 14 працівників. Але цього не вистачає, каже Дана Новарчук. Тому залучають ще двох людей, так би мовити позаштатно. Крім того, час від часу допомагають волонтери.

«Тварини у нас не голодні. Але й не перегодовані. Від додаткової їжі вони ніколи не відмовляються. Звісно, їм хочеться якихось ласощів. Хто вгодованіший – той довго у нас, якщо пес худий – значить потрапив у притулок нещодавно», – пояснює Дана Новарчук.

Усіх собак тут стерилізують, лікують, виводять паразитів. Часто сюди привозять навіть котів, хоча працівники притулку ледь встигають поратися із собаками. Але усім безпритульним тваринам шукають власників, тому раді будь-якій допомозі небайдужих.

Як і раніше, одні з найбільших проблем – відсутність транспорту та стара огорожа, яка постійно руйнується. Але у мерії пообіцяли, що машина у притулку невдовзі буде. Нині ж працівники притулку двічі у тиждень для планового відлову бездомних собак позичають транспорт у комунального підприємства «Луцькспецкомунтранс». Але це планові виїзди, а ледь не щодня бувають ситуації, коли без машини не обійтися.

«Огорожу треба зробити, бо сітка стара. Ми її ладнаємо, але вона все одно іноді сиплеться. Тому звернулися в обласну раду, щоб виділили кошти на паркан. Проектанти порахували, що на бетонну огорожу треба 400 тисяч гривень», – каже директор підприємства.

Фінансування з міського бюджету бракує, каже Дана Новарчук. Тому на потреби притулку використовують кошти громадської організації «Волинське товариство захисту тварин», яке у свою чергу збирає добровільні пожертви та працює зі спонсорами. Але міська влада дуже допомагає притулку, наголошує Дана Новарчук.

«Сесія міської ради затвердила 500 тисяч гривень на 2013 рік, але передбачили на перші три місяці 100 тисяч. Ці гроші вже витрачені: 83 тисячі – на зарплату, 17 тисяч – на комунальні послуги, харчування, медикаменти, будматеріали тощо. І навіть цього було недостатньо. Ми залучали кошти «Волинського товариства захисту тварин». Та й без спонсорів було б геть скрутно. От, скажімо, з харчуванням нам дуже допомагають», – розповідає вона.

За словами Дани Новарчук, нині ситуація з безпритульними псами у Луцьку покращується. Якщо ще рік тому у Луцьку було близько 3 тисяч безхатченків, то нині – близько 2 300 особин. При цьому стерилізована приблизно половина сучок. А це, каже захисниця тварин, дуже хороший результат. Наступний етап – каструвати кобелів.

Дана Новарчук переконана: якщо мерія і далі буде фінансово підтримувати притулок, то невдовзі агресивних безпритульних собак на вулицях міста стане значно менше й лучани перестануть так часто скаржитися на бездомних псів.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 77
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Ех,навчились би люди не викидати тварин..., тоді б таких бід поменшало!!!
Це твоя країна-почни з себе!!!
Допомагай, будь милосердний, це ж наші друзі..., вони не зрадять, це, навіть не кошенята..., коти не такі, а собаки вірні,до останнього!!!
Їх головне любити та виховувати...
Люди мають можливість хоч якусь копійчину заробити,а вони ні...,тому і дичавіють, нажаль...
Відповісти
Спасибо за материал. Предпоследнее фото жесть!!!На ту доску фотки питомцев надо поместить.
Відповісти
Які ж мужні люди тут працюють! За копійки йти по снігу до нікому не потрібних, чужих, хворих собак! Благородна справа.
Відповісти
ну не зовсім за копійки...
Відповісти
Нах такі притулки. Гуманно приспати всіх їх і в місті теж!
Ми не в Європі...
Відповісти
себе приспи!
Відповісти
Віриш, тебе вже давно в психічну клініку пора!!! Там тобі місце!!! Серед людей-ні!!! Ти якесь неадекватне та не адаптоване до життя створіння!!!
Вже таке пишеш,що людина зі здоровий глуздом ніколи б такого не написала!!!
Відповісти
Хвора, ви для нас самий цікавий пацієнт, а Exaboto хай ще погуляє.
Відповісти
Вірю? Ні! Я що, наївний? Чи дитина?

Віриш, ти тормоз!!! ?
Відповісти
Да ти тормоз
Відповісти
Знаїшо себе луче приспи собак не треба ти даже нічо не знаєш про
Них і все заткнись
Відповісти
Зайвий клопіт і витрати для бюджету міста. Треба відкинути цю гуманність, здати собак в бари на пельмені, а в подальшому тварин усипляти і здавати на Ковельський ветсанзавод.
Відповісти
зайві кошти тратяться на ттаких як ви!вбити треба таких людей як ви!а собаки не винні!
Відповісти
зайві кошти витрачаються на тебе, недоумку!
як таке написати тільки можна?
і як після цього тебе ще людиною вважати?фу, бридко, навіть, таке писати не те що робити!!!
Відповісти
Хвора, а як вас цікаво читати, дуже-дуже весело)))
Відповісти
фуфуфу :))))
Відповісти
Себе луче здай на мясокомбінат
Відповісти
Ще би приспати всіх під ніком "Exaboto".
Відповісти
Це точно :)
Відповісти
ви б вбили людину?
Відповісти
таку як Exaboto не тільки б "вбили", перед тим би ще й...
Відповісти
то вас в армії гвалтували? мої співчуття....
Відповісти
тебе гвалтували, при народженні,шкода твою маму, більше нічого не можу сказати, виховала не відомо кого!!!
таке пишеш, знаєш або реально до психіатра пряма дорога тобі,або дешевий жовтий піар творищ сам собі!!!
Відповісти
А я вже тут, хвора вам теж не завадить.
Відповісти
то вже пиши під якимось одним ніком :)))
Відповісти
Замовчи ти
Відповісти
На тобі факт з історії коли в 80-х в Москві була олімпіада Москву очистили варварським методом від собак та котів так от до кінця олімпіади мишей та щурів розвилось стільки, що посьогоднішній день позбавитись не можуть... Вчи історію
Відповісти
А ви собаку вбили б?
Відповісти
я і людину вбив би (при крайній необхідності :))))
Відповісти
хочеш змынимти світ ,зміни себе!
Відповісти
Згідний 100%
Відповісти
Чуєш пасть свою заткни і все
Відповісти
ой то звичайно хороша справа ті притулки, але то тільки замилювання очей людям "типу гляньте люди держава навіть турбуєтся за бездомних собачок", а ну журналісти пройдітся оп підвалах бомжів пофоткайте, і на сайт закиньте, скільки їх по місту є, так то люди! так і собак в тому притулку мало, помоему по місту їх на багато більше бігає) так що трошки поганенько з роботою справляются. а от написали притулок пережив зиму. потім напишуть весну, а потім літо))))
Відповісти
Легко писати і всіх паскудити. Тут не вихваляють чи ганять владу.Мова взагалі не про неї.
Цей собачий притулок ледь виживає. І статтю написали, щоб привернути увагу небайдужих людей! Проблема бездомних собак-це величезна проблема нашої країни. одна із!!!!! І писати, що вони погано справляються з роботою безглуздо, бо цей притулок засновано на добровільних началах пані Дани, а ніяк не міської влади. І величезне їй СПАСИБІ за це!!! А щодо безьхатченків.... ну знаєте, людина може подбати про себе, хоча б певною мірою, а тварина-ні! І тварини не винні, що люди настільки жорстокі створіння,які викидають їх на вулицю бо вони їм набридли!!!
Відповісти
цікаво як би Ви написали про собачок коли вони покусали би Вас (не дай Бог) чи дітей. не раз в центрі бачив як то на літніх людей накидаются собаки дворові, чи на дівчинку 11 років, яка йшла зі школи. так що безумовно з собачками потрібно працюваи, створювати притулки. але ж таким чином через рік чи два той притулок заповнится тваринами, і що далі?
Відповісти
ти кажеш притулок ледь виживає, і що влада не допомагає, то www.volynpost.com/news/13166-sobachyj-prytulok-u-lucku-perezhyv-vazhku-zymu-foto читай статтю цитата "Як повідомив луцький міський голова Микола Романюк, міністерство екології України виділить близько 3 мільйонів гривень на створення підприємства. Але міська рада має дофінансувати 500 тисяч гривень на статутний фонд підприємства."

не погана сума як для притулку, і раз уже почали ту справу то потрібно було Дані задуматися що собак багато. і що потрібні грощі на стерелізацію. на харчування, так скажіть 2 тисячи собак роздадуть людям..? скільки років будуть там жити тварини, мабуть в середньому 10 років собачки живуть, то що на протязі цього часу скільки коштів витратится, а я впевнений що собак з кожним роком буде та сама кількість на вулиці. і куда, куда ви їх всіх діните?? тому притулок то благородна справа, але кошти тратимутся величезні !!!
Відповісти
Не бачила, як на людей кидаються дворові собаки, зате бачила як діточки (явно менше 11 років)на собак замахуються палками, а ті просто тікають. Не в собаках причина, а в людях.
Відповісти
Не викидати на вулицю, стерилізувати і тоді проблем з собаками поменшає.
Відповісти
Їх не викидають на вулицю, "бо набридли". Цуценятами привозять із села машиною, підкидають на ринки або викидають уже в місті просто на узбіччя - блохастих, з кліщами та глистами...

На Старому ринку вже кілька років живе пес, такий собі "кабанчик" - низенький, чорний, вгодований - ширший, ніж довший, напрочуд доброї вдачі. Старенька бабуся, його хазяйка, померла... От і перебивається старенький пес на ринку.
Відповісти
шановні "Exaboto",та "порада" ви не маєте ні душі ні серця,як їх можна приспати,собаки не винні що їх викидають на двір!вони хочуть жити теж!!!
Відповісти
зато скільки коштів крутится навколо цього
Відповісти
ну те,що кошти крутяться-це точно, в нас в країні не можуть нічого,нажаль, зробити щиро...,але таке як тутпишуть-це теж дивує!Я диву даюся як можна таку жорстокість писати? Я б за таке 5 суток,мінімум дала б! Тоді б навчилися як себе поводити та тварин не викидати, не лише в нашому місті, а в селах,там ще гірше з культурою, нажаль, це поняття для більшості селян не є відомим!!!
Відповісти
О, тут хвора згадала свою улюблену назву.
Відповісти
ага, а уявіть які європейці бездушні. Ні одної собаки на вулицях міст. От падли кровожадні...
А в чому для вас приспати собаку така велика проблема?
Щодня сотні свиней колють в серце, курам рубають голови, телятам молотком по голові. Вам цих тварин не шкода? Ах ніі, виж курочку любите, салко з цибулькою, кроличка тушеного.
А те що в місті собак як людей для вас норма? І приспати їх ви рахуєте бездушним поступком? Чи для вас норма як ці пси живуть на грані голодної смерті? Тоді ви мясоїди-лицеміри...
PS. Я люблю собак. Попереднього ми усипили щоб не мучився...

PPS ВП !! Чому я в мене не працює кнопка "Відповісти"? Це у вас глюки чи у мене???
Відповісти
ага, а уявіть які європейці бездушні. Ні одної собаки на вулицях міст. От падли кровожадні...

http://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=IHcho4zBB_s#t=168s
Відповісти
Дещо є в твоїй так званій "логіці",але ти мені уточни де в Європі нема собак? В столицях? Ти кругом бував,що атке пишеш???
Ненавиджу я якраз таки лицемірів!!! Такщо не треба тра ля ля тут про Європу і там є, просто де нема-культура є, співчуття, тактовність, вихованість і такі речі,як чесність, совісність!
А в нас, нажаль, лише обдерти, знищити, обікрасти, згвалтувати, викинути,спалити, вбити, хабарі, бабло, голі дівчата, хлопці, не повага..., на кого ми перетворюємоя??? Це норма сучю життя,нажаль.
Якраз таки європейці і не бездушні...І кого ти маєш на увазі, під цим поняттям??? Для мене пшеки-не європейці, угорці-так само, к-ни Балтії-тим більше, що залишається: цигани (Півд. Європа) та Півн. Європа-чурки...,проте там є в людей душа, лагідність, а тут...бидло!!!
Ось і чому ця проблема виникла...в нас,а не там...
Відповісти
Як цікаво спостерігати за змінами психічного стану однієї особи. бачити, тут вона вже "лямпа аладіна".
Відповісти
Так. На фоні західної Європи ляхи не європейці. А на фоні ляхів ми не люди взагалі...
Відповісти
БОТУ
не тупи. Я ж не кажу усипити собак і там же їх кинути на вулиці. Чомусь в Амстердамі немає бродячих ні котів ні собак ні щурів. З розумом треба підходити до всього а не так як ви привикли, діти комунізму. ...иний стид.....
Відповісти
Там немає бродячих котів чи собак, тому що там навіть хворих тварин забирають люди до себе жити, лікують за потреби. Там на кожній вулиці стільки ветеринарних аптек і клінік, скільки у нас барів.
А якщо собак з вулиць Луцька вилучити, то наступним кроком має стати обгородження міста парканом, тому що до Луцька одразу ж набіжать собаки з навколишніх сіл, серед них трапляться і скажені... Подібний гіркий досвід мала Одеса.
Відповісти
Це означає що хай краще скажені собаки бігають? Чи може ви вже забрали собі додому пса? Може навіть хворого? Саме тому це пусті слова. Є Проблема. ЇЇ треба вирішити. Немає грошей на стерилізацію чи утримання десятків тисяч собак чи людей що готові забрати тварину? - приспати !!!!
Відповісти
Я в шоці, був в Амстердамі?:) Умнічка!!! Але це Амстердам...,це не вся Європа..., розумієш? Переважно в столицях нема собак, ти де був в центрі? В Києві в центрі бачив бродячих тварин часто??? Не пиши дурниць! Не пиши того чого 100% не знаєш!
Та що за манера побачивши 1 столицю в Євро турі=) казати,що ти був в Європі))), н да...
Відповісти
Хвора, ви так полюбляєте на вікіпедію посилатись, то хоч гляньте як правильно пишеться слово Аладдін.
Відповісти
Лампа ти :))))
Я в Амстері був не по євротуру. І розумію цілком що таке Європа. Щойно повернувся з Польщі, навіть блін куртку не зняв :))))). Не бачив жодної собаки. Спитав дружину, сказала що так, бачила, на митниці, і одного мужичка з псінкою на поводку. Зате коли добирався до польського кордону ледь не збив двох псів...

В Києві собак так само як і у нас дурнику, на вокзалі глянь, чим тобі не центр??? Ворота в Київ :)))))
Не суди по собі. Виїдь за межі луцького району лампа :)))

Відповісти
ще раз прочитав твій брєд... :))). "Не пиши того чого 100% не знаєш!" - ніхто,.. ніхто Лампо, нічого не знає на 100%. Але це більше філософьке питання,.. не задумуйся над цим :))))
Відповісти
Саме гуманне-поселити в Луцьку кілька родин корейців...а для них собака-друг,охоронець і закусь...
Відповісти
дивлюсь на фото, і сльози набігають в очі. шкода собачок, вони дійсно беззахисні,в них у всіх добрі очі.мені здається, що такий притулок-це дуже благородна справа. хтось писав,якщо кожен позабирає собак, то хто там залишиться,а кошти, то будуть надходити.Невже ви думаєте, що от так кожен день тих собачат хтось забирає???да,вони там місяцями перебувають.
єдине мене стурбувало:"100 тисяч. Ці гроші вже витрачені: 83 тисячі – на зарплату, 17 тисяч – на комунальні послуги, харчування, медикаменти, будматеріали тощо".На 5 працівників 83 тисячі.круто..не знаю,може в мене щось з математикою не так.
але то таке, не треба чужі гроші рахувати. головне -це справа. і Дана-молодець!
Відповісти
так , щось у вас не так, недочитали ви, 5 працівників знаходиться на притулку щодня, а всього штат має 14 чоловік,і 83 тис це їхня зарплата за 3 місяці, так що рахуйте, які вони там отримують "міліони", а ще плюс всякі там відрахування, остаються "копійки", а робота важка, просто важелезна
Відповісти
83000 це приблизно по 1 тисячі в місяць на чоловіка, як повідраховувати всі податки і внески. не дуже багато, як для такої роботи!Все дуже залежить від людей, менталітет у нас такий, вдмінний від європи і т.д. а тварини ні в чому не винні.
Відповісти
І вони ж не розуміють що це "просто чергове щеплення",.. вони просто заснуть :)).
Відповісти
тут звучали сомнения по поводу того, есть ли в эвропейских городах бездомные животные. побывал в 15 странах мира, в том числе и европейских (географически). нет проблемы бездомных животных там! почему? потому что бездомные животные (то есть те, у которых нет хозяина) должны жить в приютах - но в приютах должны быть нормальные условия! а ваша новарчук пиарится на том, что ведется отлов животных, но мало кто знает о том, что она каждую неделю втихушку вместе с теми же гицелями разбрасывает тех же собак (но уже больных после пребывания в приюте) на окраины города. и как вы думаете - куда тянутся потом те все выброшенные из приюта собаки ? конечно, туда, где больше людей и еды соответственно. вот вам и вся работа по уменьшению количества собак на улицах)))
Відповісти
znaischla y mischky zyzenjat bylu xolodni golodni.wukunylu lüdu z sela pruwezlu na maschuni,za take ryku treba powuruwatu.potim idyt spokiino w zerkwy grixu zamolüwatu.dana molodez xot xtos piklyetsja do zögo chasy wsim bylo pobarabany,jak naschomy mery tak i ostalnum.dana odna sobak bagato wona na wsix ne rozirwetsja, w ewropi bagato takux organizazii,jaki razom ze wse robljat
Відповісти
дана відробляє свою зарпрату і цсі льготі які вона має у кріслі комунальщиці - оренда легкового авто з власним водієм, ремонт руками працівників КП Ц"Лакас" у власній квартирі, гроші спонсорів і наївних жіночок які кидають гроші в її скриньки осідають у неї в кармані)))) от і вся "робота". її руками сотні собак отруєно - отакі в неї методи боротьби з безпритульними. а дякуючи таким дурненькимх, наївним і жалісливимх, яким в неї виходить очі замилювати піаром власної персони - сотні собак гинуть у муках за парканом притулку. в тих країнах де собак немає на вулицях - не значить, що собак не існує взагалі. вони є - але живуть у притулках а не на вулицях, при чому живуть в нормальних умовах, дякуючи керівникам притулків, а не таким іудам як новарчук, в якої руки по локті в крові
Відповісти
я також так думаю, але де факти? де?
Відповісти
вже в прокуратурі
Відповісти
вже в прокуратурі
Відповісти
из-за таких зоо фанатиков - которые неадекватные и имеют проблемы в собственных семьях и в отношениях с чужими людьми- бездомные собаки у нас считается нормой. а чем бы эти фанатики занимались, если не нужно будет бегать по городу и собак ловить? и почему они так ненавидят породистых собак, и также им нет дела до других животных? из-за таких собирателей собак на улицах их меньше никогда не станет.
Відповісти
згоден. хочуть взятись в луцьку за господарів собак - самі в притулку лад навести не можуть. чи просто не хочуть? чи шукають звідки ще грошей потягнути? що там було про реєстрацію собак в луцьку? а як же з реєстрацією безпритульних? особисто я відмовляюсь платити той податок кожен місяць за свого собаку - бо я не знаю куди підуть кошти тисячі лучан. хто підтримує?
Відповісти
http://volynvisti.org.ua/misto/luchani-stverdzhuyut-shho-tvarini-u-kp-laska-poyidayut-odne-odnogo/

Відповісти
Привіт! Дуже хочу маленького цуцика(хлопчика), хто може подарувати пишіть або дзвоніть 0961906526, буду дуже вдячний!!!
Відповісти
Можна і безплатно попрацювати!Якби я жила в Луцьку то б безплатно там працювала))Допоможи потребуючому і тобі колись допоможуть!
Відповісти
будь ласка напишіть телефон притулку куди можна здати 3 цуценяток і мамочку боюсь якщо нічього не знайдеться ці собачки які я знайшла можуть не пебежити зиму
Відповісти
При першій нагоді навідаюсь до вашого притулку...якщо є цуценя то заберу до себе.Місце є...
Відповісти
Дуже добрі люди і гідні поваги!!!!
Відповісти
Вкажіть ваші банківські реквізити на які можна було б перерахувати кошти
Відповісти
мені дуже шкода цих бідолашних тваринок. люди допожіть їм!!!!!!!.
Відповісти
Я дуже поважаю власників цього притулку,ви робите добру справу,хоча переживаєте скрутні часи! Дякую вам що ви насправді любите тварин)))
Відповісти
Останні новини
Собачий притулок у Луцьку пережив важку зиму. ФОТО
03 квітень, 2013, 16:17