На Волині найчастіше вербують в рабство через інтернет. ФОТО

На Волині найчастіше вербують в рабство через інтернет. ФОТО
Жертвами торгівлі людьми стають як чоловіки ‒ переважно трудове рабство, так і жінки ‒ сексуальне і трудове рабство.

Лише в 2013 році працівники УМВС України у Волинській області зафіксували 14 кримінальних правопорушень у сфері суспільної моралі, з яких 5 справ перебувають у суді, ‒ повідомляють у Волинському прес-клубі.

Найбільш поширеними схемами є: вербування молоді через інтернет (зокрема – соціальні мережі «ВКонтакте», «Однокласники»), через друзів і знайомих, модельні і туристичні агенції та агенції з працевлаштування.

І не обов’язково, аби в людини забирали документи на місці працевлаштування. Дуже поширеним методом є психологічний тиск.

«Можна зґвалтувати, записати на відео і шантажувати, аби людина і далі працювала, можна шантажувати сім’єю, підробити міграційну карту і не виплатити заробітну плату. Методів є багато», ‒ зазначив оперуповноважений в особливо важливих справах УМВС України у Волинській області Віктор Кравчук.

Основною причиною існування проблеми торгівлі людьми є необізнаність громадян з правами людини і повна переконаність, що «конкретно мене це ніяк не стосується».

Аби змінити ситуацію, в Україні й на Волині зокрема громадські організації, правоохоронні органи та відповідні управління державних органів проводять превентивну роботу.

«Попередити злочин і є нашим основним завданням», – наголосила асистент з превентивної роботи Кампанії «А21» Алла Зоренко.

Днями вона зі своїми колегами провела дискусійні зустрічі з молоддю в 10 освітніх закладах Волині.

«У молоді існує ряд міфів. Основний із них ‒ «мене це не торкнеться». Однак, як свідчать статистичні дані, будь-яка людина, навіть із трьома вищими освітами, може потрапити в рабство. Треба, щоб молодь зрозуміла: сучасне рабство стосується кожного з нас і воно є не десь далеко, а тут, у Волинській області. Не достатньо простого розуміння проблематики, має бути сформоване усвідомлення», – резюмувала Алла Зоренко.

Аби достукатися до людини, яка прагне потрапити за кордон, громадські діячі з ВОГО «Волинські перспективи» запланували фотовиставку (автор ідеї ‒ волонтерка і журналістка Тетяна Зубрик), спектакль «7 історій» за участю жертв торгівлі, а також навчання 400 сільських голів і працівників центрів зайнятості, котрі не обізнані з цією проблемою і не знають, як реагувати і спілкуватися з жертвами рабства.

Фахівці з питань протидії торгівлі людьми зауважують: якщо ви все ж вирішили їхати за кордон, поцікавтеся в правоохоронних органах, чи має посередник ліцензію на діяльність, зробіть скан-копії своїх паспортів і договору, повідомте всім родичам і близьким, куди їдете, і обов’язково запасіться контактами тих структур, куди ви можете звернутися за допомогою (телефони й адреси посольств, представництв міжнародних організацій, тощо).


Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 1
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
афигэть просто. це ужас
Відповісти
Останні новини
На Волині найчастіше вербують в рабство через інтернет. ФОТО
24 травень, 2013, 17:54