Школі на Волині ‒ 100 років

Школі на Волині ‒ 100 років
Школі в селі Піща Шацького району виповнилося 100 років.

Щоб привітати навчальний заклад з величною датою, в рідне село звідусіль з’їхались випускники школи, з Луганська, Херсона, Одеси, Охтирки, а також з Росії і Білорусі – всього 189 чоловік, - пише Слово Волині.

Саме століття тому з’явилися перші записи в літописі тоді ще церковно-приходської школи села Піща.

«За царя», тобто в перші роки ХХ ст., її збудували за церковні гроші поруч із храмом ікони Казанської Божої Матері. Навчально-виховним процесом школи, в якій було 4 класи, керував не педагог, а священик; всі учні навчалися в одному класі. В 1910-1911 роках земство почало зводити стіни нової школи (саме вона збереглася донині), завершивши будівництво в 1913-му. Для учнів викладали Закон Божий, вчили читати, писати, рахувати, співати.

З 1930 року в школі стало 6 класів, з’явилися нові предмети: географія, історія, праця, фізкультура. Їх викладання, крім українського читання і письма, велося польською мовою. Документи про освіту видавалися лише польським учням, які, на відміну від українських, мали можливість іти вчитися далі. Атестат про середню освіту випускникам Піщанської школи вперше було вручено в 1954 році.

Зараз у школі навчається 143 учні. В освітньому закладі працює 20 учителів, з них 14 з вищою категорією, 1 учитель-методист, 5 старших учителів.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 1
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Текст есть, а где же фото?
Відповісти