Націоналізм і шовінізм отруюють розум і серце, – президент Польщі у Луцьку

Націоналізм і шовінізм отруюють розум і серце, – президент Польщі у Луцьку
Президент Польщі Броніслав Коморовський назвав націоналізм отрутою.

Про це він сказав 14 липня під час свого звернення до вірян опісля завершення жалобної меси у луцькому кафедральному костелі святих апостолів Петра і Павла.

Нагадаємо, польський президент прибув до Луцька, аби взяти участь у богослужінні з нагоди 70-ої річниці Волинської трагедії. До слова, у Луцьку з ним трапився інцидент – хлопець із Запоріжжя обляпав Коморовського яйцем.

«Ми разом віддаємо шану всім закатованим, разом перепрошуємо в Бога за злочини і кривди. Ми тут разом – це відповідь на заклик до християнського примирення, адресований всім полякам та всім українцям», – сказав Броніслав Коморовський.

Польський президент нагадав: нещодавно архіпастирі чотирьох церков – польські римо-католики та греко-католики і українські римо-католики та греко-католики підписали документ про християнське порозуміння.

«Ця спільна декларація про польсько-українське примирення на основі церков є особливо важливою подією. Подією, яка може бути переломною, якщо це звернення буде розповсюджено у широких колах мирян в Польщі та Україні, якщо воно буде глибоко обдумане та пережите», – зауважив він.

«Ця декларація відверто і правдиво говорить про злочини на Волині… Жертвами злочинів і етнічних чисток стали десятки тисяч безвинних людей, серед них – жінки, діти і старі. Передусім – поляки, але також і українці, а також ті, хто рятували від загрози сусідів і родичів», – наголосив Коморовський.

«Такі слова не отримають підтримки в тих, хто хоче і намагається зменшити або виправдати злочин, що був скоєний на Волині. Такі слова не будуть сприйматися тими, хто хоче підтримати взаємну польсько-українську ворожнечу. Однак власне ці слова можуть бути стимулом для добрих думок і добрих дій решти людей, які прагнуть польсько-українського примирення на фундаменті правди, цієї болючої, однак ефективної, дієвої правди», – висловився польський президент.

«Немає виправдання цим злочинам. Братовбивча боротьба є завжди злом. Прагнення свободи і суверенітету не виправдовує ні етнічних чисток, ні масових злочинів… Крайній націоналізм і шовінізм не служать народам, оскільки вони отруюють розум і серце... Слід пам’ятати, що націоналізм знищив польсько-українські взаємини у найбільш складний період ХХ століття. Власне тоді нашим народам була найбільш потрібна взаємна підтримка», – заявив він.

«У спільній молитві ми повинні пам’ятати також і тих українців, які у рамках колективної відповідальності за злочини, скоєні іншими, стали жертвами воєнного правила відплати з польських рук на всій території протистояння», – додав Коморовський.

Нагадаємо, нардепа від ВО «Свобода» Анатолія Вітіва розчарував виступ польського президента у Луцьку.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 9
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
http://books.google.com.ua/books?id=S9NPT1wrIYkC&pg=PA104&lpg=PA104&dq=%D0%BF%D0%BE%D0%BB%D1%8C%D1%81%D1%8C%D0%BA%D0%B0+%D1%81%D0%B0%D0%BC%D0%BE%D0%BE%D0%B1%D0%BE%D1%80%D0%BE%D0%BD%D0%B0&source=bl&ots=22Es9cFVXl&sig=THcD7jDLrIBW925L3KkZF5l8-Wc&hl=uk&sa=X&ei=WdDiUcwehvGyBorggaAB&ved=0CDcQ6AEwATgK#v=onepage&q=%D0%BF%D0%BE%D0%BB%D1%8C%D1%81%D1%8C%D0%BA%D0%B0%20%D1%81%D0%B0%D0%BC%D0%BE%D0%BE%D0%B1%D0%BE%D1%80%D0%BE%D0%BD%D0%B0&f=false
Відповісти
http://www.istpravda.com.ua/articles/2013/07/10/129988/
Відповісти
"У спільній молитві ми повинні пам’ятати також і тих поляків, які у рамках колективної відповідальності за злочини, скоєні Армією крайовою, стали жертвами воєнного правила відплати з українських рук на всій території протистояння». Текст непрочитаної українським Президентом промови, бо президенту українським ще треба стати, але цей не стане, обираймо нового !!!
Відповісти
У спільній молитві ми повинні пам’ятати також і тих поляків, які у рамках колективної відповідальності за злочини, скоєні Армією крайовою, стали жертвами воєнного правила відплати з українських рук на всій території протистояння
Відповісти
Був 1943 рік. Була ІІ світова війна. В цей час фашисти знищили тисячі поляків.
Був 1944 рік. Була ІІ світова війна. В цей час червона армія знищила тисячі вояків АК.
А вони досі про Волинську трагедію.
А ЩО КРІМ УКРАЇНЦІВ ПОЛЯКІВ БІЛЬШЕ НІХТО НЕ ВБИВАВ??????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????
Їдьте до Німечини помоліться, визнайте ганоцид німців щодо поляків.
Їдьте в москву помоліться, визнайте геноцид росіян щодо поляків.
СКІЛЬКИ ВЖЕ МОЖНА. ВОЛИНЬ ЩО ВАМ ПОЛЬСЬКА ТЕРИТОРІЯ? ЯКЩО УКРАЇНЦІ І ВБИВАЛИ ПОЛЯКІВ - ТО НА СВОЇЙ ЗЕМЛІ, А СКІЛЬКИ УКРАЇНЦІВ УБИТО ПОЛЯКАМИ У ВЛАСНИХ ДОМІВКАЗ НА ХОЛМЩИНІ, ГРУБЕШІВЩИНІ, Я ВЖЕ НЕ КАЖУ ПРО ВОЛИНЬ...
ХВАТИТЬ ВЖЕ ГЕНОЦИДИТИ....
МОСКАЛІ ВСЕ ЖИТТЯ ДУШАТЬ ІЗ СХОДУ , А ПОЛЯКИ ІЗ ЗАХОДУ. ТА СКІЛЬКИ ВЖЕ МОЖНА.
Відповісти
Підтримую.Інші коментарі зайві.Цікаво проти якого націоналізму Коморовський. Всі поляки-націоналісти,нічого в цьому поганого не бачу! Ще якби українці набралися самоповаги ,то й на націю стали б схожими,а так-просто "населення"
Відповісти
Може автор згадає, за яких обставин загинув президент Польщі і куди він летів.
Відповісти
? каким боком сюда относится Качинский?
Відповісти
Кожен народ любить і хвалить свою націю - значить вони і Є НАЦІОНАЛІСТИ!!! Французські,італійські,польскі,російські... НАЦІОНАЛІСТИ!!!!
Відповісти
Останні новини
Націоналізм і шовінізм отруюють розум і серце, – президент Польщі у Луцьку
14 липень, 2013, 19:25