Сесія Луцької міської ради. Он-лайн-трансляція (текст). ПРОДОВЖЕННЯ

Сесія Луцької міської ради. Он-лайн-трансляція (текст). ПРОДОВЖЕННЯ
9 вересня, у понеділок, продовжилося пленарне засідання 44-ої сесії Луцької міської ради.

За півгодини до початку сесії під стінами міськради зібралися мешканці Малоомелянівського масиву. Вони вже не вперше вимагають у міської влади звернути увагу на їхню проблему - підтоплення будинків.

15:01 У сесійному залі метушня. Депутати збираються, але, здається, не дуже поспішають.

15:08 Сесія поки не розпочалася. Але кворум, схоже, таки буде.

Із початком сесії затягують, бо міського голову Миколу Романюка у холі сесійного залу зупинили мітингувальники. До слова, мер щойно вийшов із відпустки.

Розмова із людьми вийшла емоційною. Міський голова запевнив мешканців, що каналізацію у проблемному масиві збудують. Вже, зазначив він, розробляють проект.

Також мер каже, що не проти створення квартального комітету, але проти політики. Люди дивуються, мовляв, яка ж тут політика. "Поживемо - побачимо", - відповідає мер, натякаючи на те, що на темі підтоплення Малоомелянівського масиву піариться депутат Андрій Осіпов.

Сесійний зал охороняють не лише муніципали, а й працівники міліції. Люди направду обурені. Можуть і сесію зірвати. Щоправда, частину мітингувальників впустили до сесійної зали, решта чекає у холі.

15:14 Мер розпочав сесію. Зареєстрували 31 депутата. Сесія повноважна. Одразу зачитав повідомлення про створення нової депутатської групи "Право і справедливість". До неї увійшли Роман Бондарук, Андрій Осіпов, Рустам Дячук, Антон Сосновський, Тарас Бас. Групу утворили шляхом перейменування групи «Патріоти Волині»

15:16 До трибуни вийшов депутат Андрій Осіпов. Говорить про важливість внесення змін у Статут Луцька, щоб поліпшити вплив мешканців міста на муніципалітет. Свою думку з цього приводу висловлюють й інші обранці. Так, ініціативу Осіпова підтримує депутат Богдан Шиба (ВО "Батьківщина"). Решта виступаючих депутатів Осіпова так чи інакше критикують.

15:45 Мітингувальники уважно слухають депутатів, але чекають саме свого питання. А от депутат Володимир Никитюк (ВО "Батьківщина") примостився не на своєму депутатському кріслі, а на місці для запрошених. Слухає Осіпова, спостерігає. Голосувати, мабуть, не збирається.

15:51 Рішення не прийнято. За проголосувало лише 15 депутатів.

Андрій Осіпов просить поставити на повторне голосування проект рішення про надання дозволу на створення квартального комітету "Малоомелянівський". Із залу лунають прохання мітингувальників проголосувати позитивно.

15:57 І знову рішення не прийнято. За - тільки 20. Люди кажуть ледь чутно "Ганьба". Залу люди не полишають. Сподіваються, що депутати ще можуть передумати.

16:03 Депутати не підтримали черговий проект рішення Осіпова. Цього разу він пропонував внести технічні зміни у регламент міськради. Вони стосувалися архіву відеотрансляцій сесій міськради, рекомендацій постійних депутатських комісій.

16:06 Осіпов знову за трибуною. Сьогодні він - головний дійовий персонаж на сесії. Багато говорить, і так само багато отримує критики від колег.

Після слів Осіпова, що комусь із депутатів, мовляв, заважає розібратися у юридичних тонкощах акторська освіта, мер зробив йому зауваження. "Ви ображаєте депутатів!" - обурився мер.

Вже вдруге пропонує створити спеціальну комісію із подолання наслідків підтоплення Малоомелянівського масиву. На сесії 13 серпня цю пропозицію колеги Осіпова не схвалили. Осіпов говорить про окремі заходи попередження несприятливої екологічної ситуації в житловому масиві "Львівський". Пояснює, що необхідно звернутись до органів санітарно-епідеміологічного контролю про необхідність термінового проведення досліджень рівня екологічної та санітарно-епідеміологічної безпеки в житловому масиві Львівський (вулиці Сєченова, Малоомелянівська, Тарасова, Лисенка, Степова та інших прилеглих вулиць та провулків) та оприлюднення отриманих результатів в найкоротші строки.

"Ми скільки будемо сюди ходити, щоб щось добитися? Плювала я на цю сесійну залу!" - лунає жіночий голос із залу.

16:16 Слово взяв секретар міськради Григорій Пустовіт (ВО "Батьківщина"). Каже, що не планував виступати, але не стримався і вирішив прокоментувати те, що сьогодні відбувається у сесій що зливову каналізацію і господарсько-побутову каналізацію треба будувати в комплексі.

16:30 Начальник управління капітального будівництва міськради Леонід Карабан пояснює, що зливову каналізацію і господарсько-побутову каналізацію треба будувати в комплексі. А думку про те, що проблеми зніме лише господарсько-побутова він аргументовано заперечує.

Карабан каже, що проект зливової каналізації буде готовий до початку грудня, а проект господарсько-побутової - до кінця вересня. Мер запевняє: так і буде.

16:35 Осіпов бере слово і вибачається перед Пустовітом. Визнає, що іноді дійсно надто різкро висловлюється. Але одразу дорікає: коли негативно висловлюються про Осіпова, Пустовіт на це не реагує.

16:40 "Я дякую всім, хто називає мою роботу піаром. Запрошую у свою депутатську приймальню займатися таким же піаром", - каже Осіпов, а у залі лунають оплески мітингувальників.

16:41 Проект рішення підтримали 14 депутатів. Знову рішення не пройшло. Осіпов просить поставити питання на повторне голосування у поіменному режимі. Переголосували, але цього разу за проголосувало 13 обранців.

16:43 "Результати голосувань, хто не знає, сьогодні розміщені на сайті міської ради по кожному депутату", - наголосив мер.

16:46 Взялися розглядати питання "Про Програму сприяння діяльності та розвитку органів самоорганізації населення міста Луцька на 2013-2016 роки". Проект подав на сесію Роман Бондарук, але на сьогоднішню сесію не прибув. Це стало причиною того, що питання зняли з порядку денного.

16:52 Взялися за проект Богдана Шиби щодо скасування рішення міської ради від 24.06.1998 «Про делегування повноважень міської ради міському виконавчому комітету».

"Воно незаконне завідома і його належить скасувати", - сказав Шиба.

17:00 Спершу за проголосувало 15, у повторному голосуванні - 19. Але для прийняття рішення цього замало.

17:02 Мова йде про безпритульних собак. Директор КП "Ласка" Дана Новарчук пропонує удосконалити питання регулювання чисельності безпритульних тварин. Зокрема, пропонується, аби всі підприємства звітували про кількість псів, які живуть на їхніх територіях.

Розповідає, що потрібна допомога муніципалів. У Луцьку був випадок, каже вона, коли в людину, яка приїхала відловлювати собак, поцілили горщиком.

17:13 Юрій Корольчук (ВО "Батьківщина") каже, що за цей проект рішення голосувати не буде, бо вважає його дурним. Та ще й дорікає, що підприємству виділили машину, а Дана, мовляв, спалює надто багато бензину.

Директорка КП "Ласка" пояснює: трапляється так, що мешканці скаржаться на безпритульних собак, що живуть на території деяких підприємств. А коли приїздять їх відловлювати, то керівництво і працівники підприємств не йдуть на контакт.

Собача тема викликала жваву дискусію. Говорять і про фінансування, і про вигул домашніх улюбленців, і про роботу Дани Новарчук.

17:29 Андрій Козюра подякував Дані Новарчук, що вона "горить" цією темою. Але одразу ж зробив зауваження, що вона перекладає свої повноваження на "кого не лінь". Як і Корольчук заявив, що проект рішення "м'яко кажучи нерозумний".

17:38 Микола Романюк після дискусії вирішив заспокоїти депутатів. Подякував Дані за величезну роботу, похвалив її.

Говорить про те, що до безпритульних собак треба ставитися гуманно, якщо українці, лучани зокрема, хочуть у європейську спільноту.

«Але що казати молодій лучанці, якій собака обгриз вуха?» - міркує мер.

Також міський голова переповів слова мера Бухареста, де безпритульних псів знищили шляхом відстрілу. "Мене обирали люди, а не собаки", - процитував Микола Романюк мера столиці Румунії.

17:45 Завдяки роботі Дани Новарчук і Святослава Кравчука, який взявся за собачу проблему, лучани скаржаться менше.

17:50 За проголосувало 24 депутати. Рішення не прийняте.

"Якщо ви проголосуєте, я буду гавкати!" - виголосив депутат Анатолій Бірюков.

17:51 Повторне голосування дало 25 голосів. А цього для прийняття рішення мало.

17:56 Мер оголосив про закриття сесії і повідомив, що наступна сесія відбудеться 25 вересня. Лунає гімн.

17:59 Депутати розходяться. Вклалися у робочий день!

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
Сесія Луцької міської ради. Он-лайн-трансляція (текст). ПРОДОВЖЕННЯ
09 вересень, 2013, 15:05