Як літаки безпечно приземляються у густому тумані*

Як літаки безпечно приземляються у густому тумані*
Літати наосліп легко. Туман на землі – це інша справа. Неможливість побачити, куди ви летите, хочете вірте, хочете ні абсолютно безпечна. Літаки мають радари, щоб «бачити» авіапростір, у той час як рухи контролюються у цифровому вигляді авіадиспетчерами, щоб тримати літаки на безпечній висоті та відстані один від одного. Але це на висоті – посадка у тумані – це трохи інша справа.

«На землі це менш просто», – каже капітан Джеймс Тойє, пілот Boeing 777. – «Більшість наземного управління з вежі є візуальною, і важко направляти літаки, що кермують навколо, якщо ви їх не бачите».
Туман уповільнює все, включаючи швидкість прибуття (або «потоку») літаків.

«У Гонконгу в ясний день або ніч ми можемо згорнути зі злітно-посадкової смуги зі швидкістю 50 вузлів (90 кілометрів на годину)», - додає Тойє. - «В умовах поганої видимості йдеться не тільки про те, щоб швидко залишити злітно-посадкову смугу, а й про те, щоб знайти повороти на стежках. Я був в умовах, коли ви можете бачити тільки кілька вогнів перед вами, і вони розташовані з інтервалом 20-30 метрів. Пошук однієї точки відліку може дезорієнтувати, і це має бути зроблено повільно. Зазвичай ми кермуємо зі швидкістю до 30 вузлів (55 кілометрів на годину), при низькій видимості, яка знижується до 10 вузлів або повільніше (20 кілометрів на годину)».

Політика компанії диктує, що при посадках з низькою видимістю повинні використовуватися автоматизовані системи літака, які взаємодіють із системою посадки приладами аеропорту. Це масив металевих стовпів наприкінці злітно-посадкової смуги, що генерують радіопромінь для літаків. Аеропорт також передаватиме показання з трансмісометрів, які вимірюють світло кожні 15 секунд, щоб допомогти пілотам вирішити, чи достатньо у них візуальних посилань (тобто вони можуть бачити злітно-посадкову смугу та вогні злітно-посадкової смуги) для посадки.


У той час як більшість аеропортів обладнані для безпечної посадки в тумані, деякі з них є більш ефективними, ніж інші. Міжнародний аеропорт Таоюань у Тайбеї має виділені руліжні доріжки з низькою видимістю з меншою кількістю поворотів. Але навіть для такого аеропорту, як лондонський Хітроу, який добре звик до туману, обсяг посадок означає, що зниження швидкості прибуття не займе багато часу, щоб спричинити збої.

Міжнародний аеропорт Гонконгу не часто страждає від туману, але може стати свідком густих, локалізованих ділянок, внаслідок чого рейси переправляються до Макао, розташованого за 40 кілометрів. Але могло бути й гірше.

«Наприклад, в Аделаїді немає підтримки низької видимості», - говорить Тойє. - «Там туман, і ви можете відхилитися у Мельбурн...».

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.