Волинянин у Франції здолав на велосипеді 1000 км менше як за три доби

Волинянин у Франції здолав на велосипеді 1000 км менше як за три доби
Велолюбитель із Луцька, 26-річний Сергій Ройко, подолав тисячу кілометрів на бреветі (марафоні) у Франції.

Як розповів хлопець, бревет – це тривала велосипедна поїздка, вироблена за особливими правилами. Після подолання дистанцій різної довжини велосипедист отримує певну кваліфікацію. Учасників бревету називають рандоннерами.

Сергій Ройко каже: бревет тривав впродовж 4-7 вересня на півдні Франції, у Провансі. У подорожі взяли участь близько ста учасників. Тут були велолюбителі із Франції, Німеччини, Італії, Китаю тощо. Серед українців Сергій був єдиним велосипедистом.

Волинянин дистанцію подолав за 65 годин, хоча норма для такої відстані – 75 годин (за цей час треба встигнути).

«Спав загалом шість годин, по дві кожного дня. Їхав три доби. Було важко не так фізично, як морально. Здружився із велосипедистом із Південно-Африканської Республіки, ми разом їхали», – розповів він.

«Стартували у містечку Каркес і за годинниковою стрілкою поїхали до Гренобля. І знову за часовою стрілкою назад. Це дуже важка дистанція. Особливо гірські перевали, які досягали 2,5 кілометра. Температура вдень була в межах 35 градусів, а вночі було лише вісім тепла. Тому такі складні перевали ми долали вночі, бо вдень було надто спекотно. Спав у спальнику. До речі, у хлопця з ПАР, з яким ми разом їхали, не було спальника, довелося ділитися», – каже Сергій.

Попри всі труднощі на шляху, Сергій Ройко після бревету почуває себе добре і дуже радий з того, що подолав таку нелегку дистанцію й має тепер кваліфікацію суперрандоннера, такого собі супер-туриста.

До слова, минулоріч він успішно проїхав дистанції на 200, 300, 400 і 600 кілометрів.

«Вершиною в бреветному русі вважається бревет Париж-Брест-Париж завдовжки трохи більше 1200 кілометрів, що відбувається на півночі Франції. Його організовують раз у чотири роки. Планую у 2015 році підкорити ще й цю дистанцію. Для любительського спорту такі відзнаки – це дуже круто», – зауважив Сергій Ройко.

Довідка

Правила проведення бреветів сформульовані паризьким клубом ACP (Audax Club Parisien ), назву якого зазвичай перекладають як «Паризький клуб відчайдушних».

Стандартними дистанціями бреветів є 200, 300, 400, 600, 1000 і 1200 км. Бувають і нестандартні бревети. Для заліку пройденого бревета потрібно укластися в норматив часу, встановлений Audax Club Parisien: 200 км - 13 год. 30 хв., 300 км - 20 год., 400 км - 27 год., 600 км - 40 год., 1000 км - 75 год., 1200 км - 90 год.

Існують і більш тривалі дистанції, максимальний час проходження яких розраховується із загальної середньої швидкості велосипедиста (з урахуванням сну, харчування і відпочинку) приблизно 15 км/г.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 4
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
дуже гарна стаття. Сергій молодець!!!
Відповісти
супер! я сам гоняю на длинные дистанции...но до таких результатов еще не добрался...пока
Відповісти
Мій одногрупник!!! Сіроник красавец!!!!
Відповісти
Останні новини
Волинянин у Франції здолав на велосипеді 1000 км менше як за три доби
13 вересень, 2013, 15:00