Три особливості навчання у Польщі для українських студентів, про які ви не знали*

Три особливості навчання у Польщі для українських студентів, про які ви не знали*
Учні 10-11 класів українських шкіл активно розглядають польські виші, де можна здобути цікаву спеціальність. Тут мова не лише про легальний переїзд до Європи, а й про вищу якість навчального процесу. Попри схожий менталітет українців та поляків, територіальну близькість країн, освітні процеси країн-сусідів різняться.

Експерти Центру польської освіти UP-STUDY розповіли нам про три особливості навчання у Польщі для українських студентів, про які ви, можливо, ще навіть не замислювалися.

Немає вступних іспитів

Так, щоб потрапити до престижного польського ВНЗ не потрібно складати іспит чи відповідати на мільйон тестових запитань з різних предметів. Зарахування відбувається на підставі поданих документів (з повним списком можна ознайомитися на сайті Центру польської освіти up-study.ua).

До того ж, ніхто у приймальній комісії не поцікавиться результатами ЗНО. Для багатьох абітурієнтів, які “провалили” зовнішнє незалежне оцінювання, польський виш може стати чи не єдиноюможливістю навчатися далі.

ВАЖЛИВО: для вступу неповнолітніх абітурієнтів потрібно надати паспорти обох батьків.

Навчання польською

Щоб навчатися у Польщі, необхідно знати польську мову. Саме тому українські школярі починають вчити польську заздалегідь. Для вступу вистачить початкового рівня, що підтверджений сертифікатом після проходження курсів. За кілька років навчання в університеті студенти опановують польську на високому рівні: дискутують з одногрупниками та викладачами, пишуть реферати та наукові роботи.

Деякі спеціальності можна опанувати англійською - у Польщі діють англомовні програми навчання, розраховані на студентів з різних країн. У цьому випадку вам також потрібен сертифікат для підтвердження рівня мовних знань. Слухачі англомовних програм вивчають польську на розмовному рівні, бо вона потрібна у побуті.

Вузькопрофільні спеціальності

У польському дипломі про вищу освіту ви не побачите загальної спеціалізації на кшталт “Бакалавр з права”. Тут юридичні факультети мають спрямування за галузями права: кримінальне, судове, міжнародне тощо.

Така практика притаманна всім факультетам у польських університетах. Візьмемо за приклад напрям “Туризм, готельна та ресторанна справа”. В Україні також навчають за цим фахом - з університету випускаються “менеджери готельно-ресторанної справи”, універсали. А от у Польщі за цим напрямком готують вузькопрофільних фахівців:

- спеціаліст з розвитку місцевого туризму;
- організатор масових заходів;
- професіонал у сфері управління промисловими зустрічами;
- менеджер SPA & wellness та інші.

Шанси на швидке працевлаштування після отримання такого диплому високі. За бажанням бакалавр будь-якого напряму підготовки може продовжити освіту на магістерській програмі та підтягнути англійську до просунутого рівня, щоб отримати кращий job offer.


Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.