У лучанки через прорив труби на очах руйнується будинок

У лучанки через прорив труби на очах руйнується будинок
У 81-річної лучанки Ольги Ромашенко після недавнього прориву труби у підвалі сусідів став руйнуватися будинок. Жінка скаржиться: від проблеми «умили руки» і комунальники, й водоканал. Та ще й сусіди, які нещодавно вселилися у сусідню квартиру, кажуть, що у прориві винна... саме вона.

Ольга Ромашенко живе одна у будинку на вулиці Миру. Її будинок - у старому районі Луцька, з приватною садибною забудовою, поряд з вулицею Ковельською.

Будинок розділений на дві квартири. В одній живе жінка. Свою частину вона приватизувала ще в дев’яностих, а інша квартира залишається у комунальній власності. Вона тимчасово порожня. У ній, за словами Ольги Степанівни, вже більше 10 років ніхто не живе.

Жінка розказала, що ходила ще до попереднього міського голови Богдана Шиби і просила, щоб комусь ту квартиру віддали, бо без господаря вона починала руйнуватися. Відтак руйнувалася і та частина будинку, де живе вона.

Шиба відповів, що нічого не може зробити, бо є діти, які можуть претендувати на ту квартиру.

Ходила лучанка й до міського голови Миколи Романюка.

«Я просила, щоб хтось ту хату привів у належний стан, бо і я пропадаю. Попереджала за воду, що вона взимку замерзає в трубі, і мені треба ходити до сусідів. Він у листі дав відповідь, що квартиронаймача вже попереджували про те, щоб той привів у належний стан свою частину будівлі. Я подумала, що вони вже забрали хату від тих дітей і передали комусь іншому», - бідкається жінка.



За словами Ольги Степанівни, в міській раді нещодавно їй сказали, що в порожній квартирі хтось збирається жити.

«Діти після досягнення повноліття туди не повернулися. А в міській раді мені сказали, щоб я не хвилювалася, бо скоро там буде новий господар», - розказала Ольга Ромашенко.



Підвал, повний води

В неділю 19 лютого жінка почула якийсь шум. «Я вибігла в кухню, а там вся підлога в воді. А в мене вхід в підвал через кухню. Як відкрила люк, і побачила, що весь підвал затоплений. Але моя труба суха, отже, вода ішла з сусіднього підвалу, який знаходить під чужою квартирою», - розказала жінка.

Жінка викликала аварійну службу «Луцькводоканалу». Ті приїхали і перекрили воду.

Знайшлися навіть наймачі сусідньої квартири, які прийшли, відкрили двері, аби ремонтники змогли зайти у їх підвал, де й прорвало трубу.



Відкачати воду? Не буде світла

Лишивши підвал, затоплений водою, у понеділок 20 лютого жінка пішла у луцьку мерію. Звідти подзвонили в ЖКП №2, щоб ті відкачали воду.

Жеківці з’явилися в той же день, але воду відкачувати відмовилися.

«Вони сказали мені, що коли будуть відкачувати воду, то може пропасти світло. Але тоді за поновлення світла буду платити я, бо вони за це відповідальності не несуть. Але чому я маю платити, якщо по їхній вині то станеться? І вони не викачували», - заявила Ольга.

«Будинок збудований ще до війни. Там стара проводка. Для того, щоб працював наш насос, якого ми привезли під хату жительки, треба кращу проводку. Вона могла б не витримати, якби ми підключилися. Але оскільки той будинок - це її приватна власність, то за свою проводку несе відповідальність вона сама. Наші працівники їй це пояснили, і вона відмовилися від допомоги», - пояснив директор ЖКП №2 Володимир Рижук.

«Оскільки вода не була викачана, то працівники не змогли повністю обстежити її підвал. Швидше всього, та пробоїна сталася ближче до підвалу Ромашенко Ольги, бо її підвал був повністю затоплений, а в її сусідів тільки до колін», - додав комунальник.

Тож замість викачування води жеківці склали акт обстеження і дали Ользі список речей, які необхідно придбати для того, аби зробити у її будинку інший водопровід.



У акті ж сказано що при обстеженні виявили «прорив труби холодної води під квартиру №2».



В понеділок, за словами Ольги Степанівни, знову з’явилися її нові сусіди. Вони вибрали воду відрами зі свого підвалу. Через це рівень впав і в підвалі Ольги.

«Але вони кажуть, що то я винна у прориві труби в їхньому підвалі, бо вони там поки не живуть і не користуються нею, а я користуюся», - скаржиться Ольга.

Фото підвалу.

Кругом біда, посередині вода

Після того, як підвали були затоплені, по цілому будинку пішли тріщини. Очевидно, вода пошкодила фундамент старого дому.

Тріщини з’явилися як всередині будинку, так і зовні. Хата почала перекошуватися, а двері вхідні перестали закриватися взагалі.



Внаслідок перекосу почало гнути газові труби. Опалення в Ольги Ромашенко газове, в кожну кімнату іде окрема газова труба. Одну з таких труб через деформацію стіни взагалі вирвало з обладнання грубки. Через що Ользі Степанівні довелося швидко перекрити газ. Тому та кімната залишилася без опалення.



«До газовиків я не дзвонила. Бо боюся, що вони прийдуть і перекриють газ на всю хату, тоді зовсім буде холодно скрізь», - зазначила жінка.

В такому стані продовжує залишатися Ольга Ромашенко: у підвалі вода, одна кімната холодна, а по хаті і далі йдуть тріщини.

«Я пішла в собез і там знайшла хлопців. Я їм заплачу, і вони мені викачають залишки води з підвалу. Там картопля, заготовки на зиму. Я боюся, що полиці можуть обвалитися», - додала жінка.

* * *

Після останніх подій терпець у жінки увірвався. Адже навести лад у квартирі сусідів, яка надежить до кумунальної власності, мерія не може уже восьмий рік (саме стільки часу Ольга Степанівна оббиває пороги міськради). Відтак у вівторок жінка написала у міську прокуратуру скаргу на бездіяльність міської влади.

Олександр КОТИС (ВолиньPost)

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.