Олена Зеленська подарувала Варфоломію копію Луцького псалтиря

Олена Зеленська подарувала Варфоломію копію Луцького псалтиря
Перша леді України Олена Зеленська під час візиту до Туреччини зустрілася з Його Всесвятістю Вселенським патріархом Варфоломієм і подарувала факсимільне видання Луцького псалтиря.

Про це йдеться на фейсбук-сторінці «Луцьк – приємне відкриття».

Зі слів Олени Зеленської, Вселенський патріарх Варфоломій називає війну проти України не інакше як «диявольською».

«І таку позицію він зайняв одразу. Ще у березні Вселенський патріархат надіслав першу гуманітарну допомогу Україні й продовжує це робити. І його очільник надалі свідчить про антилюдську сутність російської війни. Його Всесвятість Вселенський патріарх Варфоломій постійно проводить молитви за мир в Україні, опікується нашими вимушеними переселенцями у світі», – йдеться в дописі Олени Зеленської.

На знак подяки за підтримку України Олена Зеленська подарувала патріарху Варфоломію факсимільне видання Луцького псалтиря.

Відомий у всьому світі Луцький псалтир є визначною книжною пам’яткою XIV століття. Створив його настоятель Свято-Катерининського луцького храму отець Іван в 1384 році в річницю смерті правителя Волинської держави великого князя Дмитра-Любарта Гедиміновича.

Одним з ініціаторів наукових досліджень та видання Луцького Євангелія та Луцького Псалтиря став настоятель храму c. Ратнів Луцького району архімандрит Онуфрій (Куц). Саме він відшукав вірогідне місцезнаходження першої книги – Луцького Євангелія, яке було у Москві.

Книга також побачила світ завдяки науковим розвідкам отця Онуфрія. Він встановив, що рукопис зберігається аж у Флоренції – в бібліотеці Лоренцо Медічі, яка вважається однією з найбагатших у Європі. Рік листування з тамтешнім керівництвом не минув марно. Італійці таки відшукали книгу, і наша делегація дістала нагоду працювати з нею.

Луцький Псалтир нині є не тільки духовною книгою, а й важливим історичним джерелом, факсимільне видання якого вперше здійснене у 2013 році.

Псалтир є рукописом на 211 пергаментних сторінках, написаним церковнослов'янською мовою з рисами волинсько-галицької говірки.


Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.