Три мільйони для Сил спеціальних операцій – завдяки кавуванням: як журналіст з Волині збирає гроші для війська

Три мільйони для Сил спеціальних операцій – завдяки кавуванням: як журналіст з Волині збирає гроші для війська
Відомий волинський журналіст Мирослав Ватащук вже багато років поспіль поєднує роботу медійника із волонтерством. Щоправда, слово «поспіль» якраз у контексті його журналістської діяльності має нюанси. Бо неодноразово Мирослав ішов із журналістики у інші сфери діяльності, але щоразу повертався.

«Журналістика – таки наркотик. Більше 10 років відмовляюся від керівних посад у ЗМІ, декілька разів навіть кардинально рубав гордіїв вузол: звільнявся з усіх робіт у ЗМІ та працевлаштовувався в іншій галузі. Але таки однаково повертався до медіа», – днями написав Мирослав на своїй сторінці у соцмережі.

Про те, як поєднувати роботу і місію, як залучити сотні людей до свого проєкту і за 8 місяців зібрати понад 3 мільйони гривень для потреб війська, – у розповіді Мирослава Ватащука в рамках проєкту «Журналісти важливі», ініційованого Національною спілкою журналістів України.



У різні періоди свого професійного життя Мирослав співпрацював із різними виданнями Волині та України загалом. Наразі ж має співпрацю із волинським виданням «Інсайдер Медіа», львівським – «Гал-інфо» та періодично працює із всеукраїнськими «Громадське радіо» та «Апостроф ТВ». Роботою, як жартує Мирослав, займається у вільний від волонтерства час, бо жити таки за щось потрібно.

Фото видання «Таблоїд Волині»
Фото видання «Таблоїд Волині»


У травні цього року з ініціативи журналіста стартував вже відомий на Волині проєкт «Медіа-кава». Але цього разу – з нечуваним раніше розмахом. Його мета – зібрати якнайбільше грошей для потреб Сил спеціальних операцій Збройних сил України завдяки онлайн-аукціону. На аукціоні через групу у фейсбуці, яку адмініструє Мирослав, волонтер продає кавування із відомими людьми. Суть проста – торги за кавування із автором чи авторкою каволоту починають зі ставки 150 гривень, мінімальний крок – 10 гривень, максимального ж не існує.

Цьогорічна «Медіа-кава» б’є всі рекорди



Проєкт «Медіа-кава», розповідає Мирослав, стартував у Луцьку чи то у 2016-му, чи у 2017-му році, вирісши із проекту «Кава з волонтером», який відбувся у 2015-му.

«Якраз напередодні Дня журналіста (відзначають щороку 6 червня – ред.) фейсбук нагадав мені про «Каву з волонтером». Я подумав: чому б під свято не влаштувати медіа-каву і не передати щось для воїнів від журналістів Волині. Я загорівся цією ідеєю. Колеги дали згоду на використання платформи «Кава з волонтером» й допомогли мені провети першу медіа-каву, – розповідає журналіст про виникнення проєкту.

Спочатку авторами каволотів (людьми, з якими і купують зустріч для кавування) на онлайн-торгах були саме медійники та медійниці, тому й назва – «Медіа-кава». Цьогоріч же, організатор проєкту вийшов за ці рамки й на онлайн-аукціоні можна купити кавування з відомими людьми з різних сфер – військової та юридичної справи, волонтерства, письменництва, кінематографу, журналістики, місцевого самоврядування, шоу-бізнесу тощо.



За понад 8 місяців проекту Мирослав опублікував на онлайн-аукціоні майже 600 лотів, більшість з яких – онлайн чи офлайн-кавування з людьми, а також – так звані «братські підгони», певні символічні речі, які люди передають для благодійного продажу на аукціоні. Для прикладу – легендарні марки, патріотична атрибутика, речі з автографами знаменитостей, військові трофеї тощо.

Вже через 2 місяці після старту «Медіа-кави» проєкт зібрав перший мільйон! А станом на кінець січня – понад 3 мільйони гривень.



Але кошти на рахунку не затримуються, а одразу ж працюють на військо. За виручені з аукціону гроші, які волонтер отримує на відкритий спеціально з цією метою рахунок, він купує речі, необхідні для ССО на фронті – різноманітні ґаджети, необхідні для ведення бою, амуніцію, засоби догляду за зброєю, туристичне спорядження, інструменти, запчастини для автомобілів. Окрім того, інколи Мирослав здійснює оплату ремонту військових автівок.



Усі необхідні дії щодо модерування аукціону, а також бухгалтерський облік, ведення бази даних та закупівлі необхідних для військових речей Мирослав здійснює сам, консультуючись при цьому з відповідними фахівцями.

Найдорожчий лот купили за 100 тисяч гривень



Деякі суми, виручені за продаж лотів, вражають – йдеться про десятки тисяч гривень за одне кавування. За можливість же поспілкуватися за чашкою кави із координаторкою «Фонду Сергія Притули» Меланією Подоляк заплатили аж 100 тисяч.

Цей лот, каже Мирослав Ватащук, найдорожчий де-юре. Де-факто ж – найбільше заплатили за кавування з політиком та блогером, колишнім народним депутатом України Віталієм Чепиногою. Переможна ставка у цьому лоті – 55 тисячі гривень, програшна – 50 тисяч гривень. Друга ставка була анонімною, але і переможець торгів, і анонім оплатили свої ставки, тому фактично за кавування із Чепиногою вдалося виторгувати 105 тисяч гривень.

Таке, що гроші на благодійний рахунок перераховує не лише переможець торгів, а й інші учасники, трапляється нерідко. Для прикладу, учасниця, ставка якої перемогла у торгах за кавування з Тайрою, (військовослужбовицею і парамедикинею Юлією Паєвською) запропонувала оголосити трьох переможців та провести кавування на чотирьох. Оскільки була згода усіх учасників та авторки каволоту, переможними оголосили три ставки: на 10 500, 10 000 та 6 670 гривень.

Тайра (Юлія Паєвська)
Тайра (Юлія Паєвська)


Окрім того, на аукціоні можна було поторгуватися за зустріч онлайн або вживу із міським головою Дніпра Борисом Філатовим (лот продали за 52 тисячі гривень), українським військовослужбовцем, блогером, полковником ЗСУ Анатолієм Штефаном («Штірліцем») (перемогла ставка 30 тисяч гривень), поетом і видавцем, керівником видавництва «А-ба-ба-га-ла-ма-га» Іваном Малковичем (15 тисяч), продюсером Ігорем Кондратюком (22 200 гривень), ютубером і активістом, який на своєму каналі бере інтерв'ю у російських військовополонених, Володимиром Золкіним (15 тисяч), акторкою Ірмою Вітовською та сотнями інших людей.

Іван Малкович
Іван Малкович


Нерідко відомі на локальному чи національному рівнях люди чи проєкти самі пропонують свою участь як авторів каволотів на «Медіа-каві». Цьому сприяли масштабування проєкту і його впізнаваність.

Лот, який викликав подив користувачів, – це онлайн-кава з полярниками зі станції «Академік Вернадський». Представники Національного антарктичного наукового центру самі зініціювали свою участь. Окрім того, перший крок для участі зі своєї ініціативи зробив, для прикладу, і гурт «Друга ріка».

«Збірна солянка анонімів на секретній базі НАТО в Естонії»



Таку назву має група користувачів, які роблять анонімні ставки, а також певною мірою допомагають із організацією процесу торгів. Для прикладу – домовляються із кимось з потенційних авторів каволотів або пропонують кандидатури.

Аноніми, розповідає Мирослав Ватащук, на «Медіа-каві» станом на кінець січня «скупилися» приблизно на 300 тисяч гривень.

«Ті аноніми, які у проекті відомі як «збірна солянка анонімів на секретній базі НАТО в Естонії», – це така собі внутрішня тусовка. Дехто з анонімів «депозитить». А потім в межах оплаченої суми або сам робить ставку, або пише мені, щоб я зробив. От якраз прийшов депозит від аноніма (показує сповіщення на телефоні – ред.). Людина давно живе в Німеччині. Ми знайомі через знайомих.

До речі, більшість із анонімів, які змагаються грошовитими ставками, – це люди, які давно живуть за кордоном. Дехто із них знає мене із самого дитинства. Аноніми і не тільки аноніми інколи оплачують програні ставки. Бо часом людям цікаво поторгуватися або просто задонатити у такий спосіб», – розповідає журналіст-волонтер.

Зустрічаються ті, хто роками не бачився, знаходять дружбу і навіть кохання



«Медіа-кава» – це більше, ніж просто донат чи просто кавування. Це – атракція, яка об’єднує у багатьох значеннях – об’єднує за чашкою кави і задля спільної справи.

«Фішка» цьогорічної медіа-кави – онлайн-кавування. Хоча інколи люди приїжджають в Луцьк чи інше місто спеціально для того, щоб влаштувати офлайн-кавування.

«Але бувають курйозні випадки. Наприклад, люди купують каву з людиною, яка перебуває у Барселоні, і п’ють її разом у Барселоні. Були випадки, коли продавали лот в Парижі, в Монреалі, в Лондоні. Кава вживу могла відбутися саме там, і люди ішли на каву саме там.

Були випадки, коли продавали інтернет-каву, а потім ішли вживу. Наприклад, продавали каву з керівником Департаменту патрульної поліції Євгенієм Жуковим. Покупець оплатив свою переможну ставку, але зауважив, що автора каволоту не «висмикуватиме» з купи справ. Натомість Жуков сам взяв контакти переможця торгів і зініціював зустріч офлайн.

Є історії, коли медіа-кава поєднує людей, породжує чи відновлює дружбу і навіть кохання.

Участь медійників – колосальна



Ініціатор «Медіа-кави» зауважує: хоч проєкт і вийшов за межі медійного кола, участь у ньому журналістських колективів залишається величезною. Щодо волинських ЗМІ Мирослав Ватащук зауважує, що нині вже немає, напевно, жодного, який би не був дотичний до проєкту – чи то участю когось із команди як автор чи авторка каволоту, чи то як учасники і переможці торгів, чи то інформаційною підтримкою «Медіа-кави».

На аукціоні продавали, зокрема, кавування із такими волинськими медійниками, як Юрій Ричук, Катерина Курбанова, Вікторія Семенюк, Еля Коротинська, Андрій Лучик, Іванна Рудишин та інші.

Активно долучилися і представники всеукраїнських медіа. Так, творчий колектив «5 канал» був каволотами майже у повному складі. Окрім того, канал навіть передав «Медіа-каві» свій скандальний календар з оголеними журналістками, який наробив чимало переполоху у соціальних мережах. Він став другим за вартістю лотом серед так званих «братських підгонів». За нього виручили 12 500 гривень.

Автором каволоту були і генеральний директор «1+1» Ярослав Пахольчук (каву з ним купили за 29 тисяч гривень), і ведуча проєкту «Телебачення Тооронто» Ярослава Кравченко (65 540 гривень), і автор цього проєкту Майкл Щур (50 500 гривень), і журналістка проекту «Bihus.Info» Аліса Юрченко (10 000 гривень) та багато медійників і медійниць.



На онлайн-торгах, окрім того, продали безоплатну публікацію декількох матеріалів про бізнес у виданні «Гал-Інфо».

Мирослав Ватащук наголошує: дуже важливий продаж абсолютно кожного лота – чи того, за який виручили 300 гривень, чи того, який вдалося продати за 100 тисяч. Оскільки саме сумарний результат і робить реальними ті вражаючі суми, які вдається збирати завдяки «Медіа-каві».

Іванна РУДИШИН



Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.