На Волині зафіксували 15 випадків захворювання на кашлюк

На Волині зафіксували 15 випадків захворювання на кашлюк
У Волинській області за січень-лютий 2023 року зафіксовано 15 випадків кашлюка.

У минулому році було 2 випадки, а у 2021-2020 рр. – жодного, - про це повідомляють у ДУ "Волинський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України".

У тому числі виявлено 4 сімейних вогнища кашлюка, де двоє і більше хворих в одній родині.

Розпочалося епідрозслідування. Лікарі-епідеміологи структурних підрозділів ДУ «Волинський ОЦКПХ МОЗ» провели протиепідемічні заходи у вогнищах, встановили коло контактних, вивчили їх вакцинальний статус, надали рекомендації щодо організації проведення протиепідемічних заходів з метою локалізації та недопущення поширення хвороби. Також провели комунікаційні заходи в навчальних закладах, де вчилися хворі, з профілактики керованих інфекцій. Роздані інформаційні матеріали.

Довідково

Кашлюк – вкрай заразне захворювання дихальних шляхів. Найбільш характерною ознакою кашлюка є затяжний кашель. Хвороба легко поширюється від людини до людини, головним чином повітряно-крапельним шляхом при кашлі чи чханні. Багато дітей, інфікованих кашлюком, страждають від нападів кашлю протягом 4-8 тижнів. Найбільш небезпечне це захворювання для немовлят. У немовлят кашлюк може проявлятися апное (тимчасовим припиненням дихальних рухів), тому для новонароджених дітей особливо важливо перебувати у щепленому середовищі. Якщо у вашій сім'ї є старші діти і ви плануєте поповнення, пам'ятайте, що старші діти, які не отримали всі щеплення від кашлюка, несуть загрозу немовляті!

Приблизно у кожної десятої дитини, яка захворіла на кашлюк, розвивається запалення легень, у кожного 50-го виникають судоми (у 3% немовлят). В 1 на 250 випадків (у 1% грудних дітей) вражається головний мозок (енцефалопатія). Кашлюк і його ускладнення можуть призвести до смерті дитини. Пік смертності від кашлюка припадає на вік до 1 року.

Симптоми, зазвичай, з’являються через 7–10 днів після інфікування: помірний жар, нежить, кашель, який, як правило, переходить у судомний кашель.

Виникненню та поширенню даного захворювання сприяє збільшення кількості неімунних осіб та в свою чергу зниження колективного імунітету. У прищеплених дітей ризик захворіти у 4-6 разів нижча.

Тож, одним з найбільш ефективних методів профілактики кашлюка і його ускладнень є вакцинація. Щеплення проти кашлюка входить до Національного календаря профілактичних щеплень. Вакцини закуповуються державним коштом, отже щепити дитину можна безоплатно в медичному закладі. Потрібно лише звернутися до свого сімейного лікаря.

Схема щеплення:
перша доза — 2 місяці
друга доза — 4 місяці
третя доза — 6 місяців
четверта доза — 18 місяців

Для вакцинації проти кашлюка можуть використовуватися вакцини як з ацелюлярним (АаКДП), так і з цільноклітинним (АКДП) кашлюковим компонентом. Обидва типи вакцин формують у щеплених дітей стійкий імунітет проти кашлюку, дифтерії та правця. Для того, щоб вберегти вашу дитину від кашлюка, вона повинна отримати рекомендований курс щеплень.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
На Волині зафіксували 15 випадків захворювання на кашлюк
06 березень, 2023, 22:58