Відомий в Україні IBOX Bank позбавили ліцензії, його ліквідують

Відомий в Україні IBOX Bank позбавили ліцензії, його ліквідують
Правління Національного банку України ухвалило рішення про відкликання банківської ліцензії в АТ "IBOX Bank" та його ліквідацію з 7 березня поточного року.

Як повідомила прес-служба регулятора, частка фінустанови становила 0,1% від активів платоспроможних банків, тож виведення його з ринку не вплине на стабільність банківського сектору України, пише УНІАН.

"Відповідне рішення ухвалене… у зв’язку із систематичним порушенням банком вимог законодавства у сфері запобігання та протидії легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення (ПВК/ФТ)", – йдеться в повідомленні.

Зазначається, що банк неналежним чином виконував обов’язок здійснювати посилені заходи належної перевірки щодо клієнтів, які здійснювали діяльність з надання послуг з організації та проведення змагань зі спортивного покеру, ризик ділових відносин з якими є високим.

Також банк неналежним чином розробляв та впроваджував внутрішні документи з питань ПВК/ФТ з урахуванням вимог законодавства, результатів національної оцінки ризиків та оцінки ризиків, притаманних його діяльності.

"Протягом останніх двох років Національний банк за результатами здійснення нагляду у сфері ПВК/ФТ за вчинені банком порушення застосував до банку такі заходи впливу, як накладення штрафу, зупинення здійснення окремих видів здійснюваних банком операцій (двічі), відсторонення посадової особи банку, письмове застереження (двічі)", – повідомили у НБУ.

Регулятор наголосив, що кожен вкладник банку отримає від Фонду гарантування вкладів фізичних осіб відшкодування у повному розмірі вкладу, включаючи відсотки, нараховані станом на кінець дня, що передує дню початку процедури виведення банку з ринку (крім випадків, передбачених частиною четвертою статті 26 закону України "Про систему гарантування вкладів фізичних осіб").

Ліквідацію IBOX Bank, терміналами якого користувалися сотні тисяч українців, прокоментували і в monobank. Для поповнення карток готівкою людей закликали користуватися іншими платіжними системами.

"Мережа терміналів поповнення іВох приймала 12-15 млрд грн на місяць поповнення наших карт. Як ви думаєте скільки у нас пішло часу на план Б? Ні не так – скільки б пішло часу на аналогічний план Б у Європі, наприклад? Думаю, оптимістично, 3-6 місяців. Ми зробили за півдня. Ласкаво просимо в Україну! Тут не звикли довго запрягати", – заявив співзасновник monobank Олег Гороховський.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.