Священики просять мерію провести свято тверезості

Священики просять мерію провести свято тверезості
Роль сім’ї, влади та громади у профілактиці дитячого та молодіжного алкоголізму стала темою круглого столу, що днями відбувся у Луцьку - це вже другий захід такого формату, ініційований міським центром соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді та Волинським православним братством тверезості святого праведного Іоанна Кронштадтського.

Про це інформує прес-служба Волинської єпархії УПЦ.

Як розповів заступник луцького міського голови Святослав Кравчук, за одинадцять місяців, що пройшли від часу проведення першого круглого столу, позитивні зрушення є. Зокрема, зменшилась кількість людей, які вважають, що реалізація алкоголю неповнолітнім – проблема сім’ї, а не людини, яка його продає. Також збільшився розмір штрафу за такі порушення правил торгівлі.

Окрім того, зіграла свою роль і заборона у нічний час продажу алкоголю і пива в кіосках на зупинках. Проте радіти успіхам, вважає чиновник, рано.

«На жаль, не можу зрозуміти, чому при трансляції спортивних матчів у перервах показують рекламу пива, - каже він. – Молоді люди роблять з цього висновки, що пиво пити престижно. Вони вважатимуть, що цей процес не призведе до алкогольного звикання, навпаки, дасть їм можливість у майбутньому стати Шевченком або Кличком».

З такими стереотипами, що домінують у молодіжному середовищі, потрібно боротися позитивними прикладами. Так вважає співзасновник Волинського братства тверезості імені Святого Іоанна Кронштадського священик Стефан Ярема.

«Минулого року в рамках акції «Краще тверезе життя, щоб сила і слава була» ми запросили до Луцька найсильнішу людину світу 2009 року, українського богатиря Сергія Конюшка, - розповідає він. – На зустрічах зі студентами він постійно наголошував - щоб бути успішним, спортсмен повинен вибрати тверезий спосіб життя. Його підтримали шість волинських спортсменів, членів олімпійської збірної України. Вони відгукнулись на наше прохання і нині рекламують переваги тверезого способу життя з лайтпостерів».

Як стверджує отець Стефан, для більшої ефективності профілактичної роботи потрібно активізувати роботу з батьками підлітків. За словами практичного психолога Волинського обласного наркологічного диспансеру Інни Ковальчук, у цьому й полягає проблема.

«Зазвичай у сім’ї дитячий алкоголізм приховують, а коли в віці 18 років людина потрапляє до нас на лікування з алкогольними психозами, ситуація дуже складна. –каже вона. – Наразі у нас на профілактичному обліку перебуває десять підлітків. Насправді їх значно більше, проте молоді люди у такому віці рідко звертаються за допомогою».

Керівник Волинської обласної громадської організації «Центр практичної психології сім’ї «Любисток» Людмила Переходько переконує – такі проблемні ситуації виникають тому, що батьки частенько все вирішують замість дітей. Останні до цього звикають, а коли досягають повноліття, не вміють самі приймати рішення і нести за це відповідальність.

«У дорослому житті далеко не завжди складається так, як хочеться, - визнає вона. – Така молода людина – невпевнена в собі, а коли виникають проблеми, частенько чарка стає першими ліками від розпачу».

Алкоголізм – наслідок відсутності духовності, вважає координатор молодіжного товариства імені Ніколи Святоші протоієрей Микола Коренга. Діти, виховані на християнських цінностях, від цього захищені, каже він.

«Людина зіштовхується у своєму житті з багатьма спокусами, - зауважує отець Микола. – Головне – належно підготувати її до цієї зустрічі. Наше товариство пропагує духовність як стосунки людини з Богом. Приміром, приїздить молода людина з села в місто. Перед нею відкривається новий світ, батьки далеко, і вона п’яніє від волі. Якщо молодий хлопець чи дівчина визнає Бога як вищий авторитет, вони втримаються перед цими спокусами».

По закінченні півторагодинної зустрічі заступник міського голови Святослав Кравчук підбив підсумки круглого столу. Він підтримав пропозицію Людмили Переходько зібратися ще раз у такому ж складі і виробити спільний план дій по профілактиці молодіжного алкоголізму.

У рамках продовження інформаційної роботи про шкоду алкоголю Кравчук запропонував провести у Луцьку свято тверезості. Окрім того, співзасновника братства тверезості імені святого Іоанна Кронштадського отця Стефана Ярему включити до складу Громадської ради при міському голові Луцька.

Зважаючи на те, що не за горами весна, Святослав Кравчук підтримав пропозицію збільшити кількість рейдів-перевірок по торгових точках, що реалізують алкогольні і слабоалкогольні напої, причому їх результати постійно висвітлювати у ЗМІ.

Довідка

За статистикою МОЗ, українські показники дитячого алкоголізму займають перше місце у світі - 40% дітей у віці від 14 до 18 років у нашій країні залежні від спиртного. Експерти стверджують, що з кожним роком алкоголізм в Україні молодшає.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
Священики просять мерію провести свято тверезості
28 лютий, 2012, 09:35