Між Луцьком та польським містом назріває скандал?

Між  Луцьком та польським містом назріває скандал?
Луцька міська рада може прийняти заяву до міської ради міста Замостя з приводу присвоєння провідникові ОУН Степанові Бандері звання почесного громадянина Луцька.

Нагадаємо, що міська рада Замостя висловила занепокоєння та жаль з приводу присвоєння Степанові Бандері звання почесного громадянина Луцька. У зверненні зазначалося, що «міжнародне співтовариство, до якого ми належимо, засуджує і не приймає прославляння нацистів і фашистів».

Влада Замостя звернулася до люблінського муніципалітету. Протест адресований меру Тадеушу Ісаковичу-Залеському. Люблінську владу закликали звернутися до Луцької міськради, аби та скасувала рішення при визнання Степана Бандери почесним городянином. У разі ж відмови люблінську мерію закликають припинити співпрацю з Луцьком як із містом-побратимом.

Відтак на сесії депутати Луцькради хочуть затвердити текст звернення до міськради Замостя. З такою ініціативою виступила фракція ВО «Свобода».

У проекті звернення йдеться, що депутати обуренні приводу образливих і неприпустимих заяв і дій окремих польських організацій.

Вони вважають це грубим втручанням у внутрішні справи України, порушенням норм міжнародного права та «відголоском польської колоніальної окупаційної політики минулих років».
За думку фракції «Свобода» рішення про надання Степанові Бандері звання почесного громадянина Луцька є «фактом відновлення історичної справедливості, вшануванням пам’яті борців за незалежність та шанобливим ставленням до страждань кращих синів і дочок нашого народу».

«Ми залишаємо за собою право визначати, хто для України є героями, а хто – ворогами», - йдеться у проекті звернення. Звернення ж польської сторони фракція вважає втручанням у внутрішні справи держави.

Остаточний текст рішення, який Луцька міська рада планує надіслати до Польщі, сесія міської ради розгляне згодом.

Однак, як стало зрозуміло з попереднього обговорення, депутати прагнуть аби звернення було більш м’яким ніж те, яке запропонувала фракція «Свободи».

«Відповідь ми повинні дати, але ми повинні діяти толерантно і виважено. Історія є історією, але ми повинні будувати далі життя і в Європі також», - зазначив міський голова Микола Романюк.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
Між Луцьком та польським містом назріває скандал?
29 лютий, 2012, 11:52