На Волині відреставрували старовинний храм

На Волині відреставрували старовинний храм
На Волині відреставрували старовинний храм XVIII у селі Піддубці Луцького району, на що витратили 2,4 мільйона гривень з державного бюджету.

Покровська церква у Піддубцях протягом тривалого часу була у аварійному стані: її постійно підтоплювали ґрунтові води.

Роботи для захисту і реставрації будівлі почалися ще десять років тому. Нещодавно вони завершилися, повідомили у прес-службі Волинської облдержадміністрації.

За 2,4 мільйона гривень у храмі зробили горизонтальну гідроізоляцію стін цоколя, заповнили шпури і обробили стіни цокольної частини гідрофобізуючими розчинами. На фасаді заробили тріщини та ліквідували грибок. Також відреставрували і зашпаклювали стіни фасадів, карнизів та відкосів. Окрім того, ремонтники пофарбували зовнішні стіни та виклали гранітною плиткою підлогу.

Фасад церкви укріплювало підприємство «Луцьксантехмонтаж №536». Як розповів його директор Ігор Чорнуха, процес реставрації був технологічно непростим, однак спеціалісти впоралися на відмінно: цокольні стіни захищені від вологи, фасад оброблений антигрибковими засобами, тріщини ліквідовані, оздоблювальні роботи завершені.

Гроші з держбюджету на ремонт церкви виділили «прямим президентським дорученням і завдяки лобіюванню голови ОДА Бориса Клімчука», кажуть в ОДА.

До слова, цим же дорученням Янукович «дав» гроші, зокрема, на реставрацію Музею Стравінського в Устилузі та Художньої галереї в Луцькому замку.

У тому ж дорученні йдеться про реставрацію ще трьох об’єктів: городища «Вали» у Володимирі-Волинському, церкви Святого Дмитрія у селі Гішин Ковельського району та замкових мурів XV століття Луцького Верхнього замку. Ці роботи заплановані на 2014 рік.

Довідка

Церква Святої Покрови XVIII ст. – один з найцікавіших взірців барокової архітектури на Волині. Архітектор – видатний архітектор Павло Ґіжицький (автор костелу отців Бернардинів в Луцьку, Ліцеального костелу Св. Ігнатія Лойоли у Кременці тощо).

Церква є пам'яткою пізнього бароко, з чітко вираженими ордерними деталями, що характеризують перехід до класицизму. Храм складний, незвичний у плані, торець рамен увінчують дві триярусні вежі.

Великий восьмигранний верх спирається на масивні пілони. Увінчує це все велика барокова баня з декоративним ліхтариком. Поряд — маленькі вісім бань на бічних вежах. Архітектору Ґіжицькому приписують також проект храмового вівтаря, оздобленого колонами.

Церква входить до Державного реєстру національного культурного надбання і охороняється державою. (зі статті у Вікіпедії)



Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 10
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
2.4 млн грн з ДЕРЖАВНОГО БЮДЖЕТУ?????????????????????????????????????????????????????????????????????
краще б дорогу десь відремонтували чи футбольне поле зробили. пОпам все мало грошенят. тянуть звідки можуть. коли ви порозумнішаєте?
Відповісти
Футбольне поле?:) Це круто!:) Є ФК Волинь зі своїм новообраним президентом і головою Федерації футболу Волині - вперед! Ото порівняв "розумник"!:)
Відповісти
ти ідіот? я маю на увазі футполе для молоді десь в дворі чи баскетбольний майданчик, вловив розумник?
Чому за гроші з держ бюджету фінансується такі речі? Краще б вулиці освітили чи люки позакривали, живемо як в середньовіччі.
Відповісти
"горизонтальну гідроізоляцію стін цоколя" ????? - можливо ВЕРТИКАЛЬНУ гідроізоляцію !!!!!
Відповісти
Їдучи по трасі, завжди думав що церква новозбудована, а тут історична пам'ятка! Історію потрібно берегти, а гроші це папір
Відповісти
завдяки
лобіюванню голови ОДА Бориса
Клімчука???? Та він там зовсім ні при чому!!! тільки славу всю собі заграбастав.
Відповісти
молодці що зробили таку велику справу !!!
Відповісти
...людей,які дійсно причетні до цієї реставрації, як завжди забули(((клімчук, як завжди піариться!!!
Відповісти
Чергове фактичне спотворення пам'ятки здійснене ремісниками. Роботи проводили шабашника з Закарпаття і Рівненщини. Гроші йшли на Чорнуху в якого взагалі відсутні фахові реставратори. Змінено куполи і хрести, добавлено "кічеві" деталі, змінено вхід... Поруч, на цікавому з точки зору археології місці, самочинно зведено попівську хату. Піп умудрився в кількох метрах від пам'ятки викопати величезний став на давньоруському поселення. Тепер грунтові води заповнюють фундаменти церкви. Знову бігають щоб хтось дав гроші. Археології взагалі ніхто не проводив... То чим гордитись? Тим як в чергове відмили гроші? Ось тут наглядно - http://volyntimes.com.ua/news/760
Відповісти
Великий став не являється територією церкви. а от те що піп зруйнував забор старий, котрий був раніше навколо церкви і який вважався пам'яткою архітектури, от це проблема!!! за це взагалі садять!!!
Відповісти