На Житомирщині знайшли танк з людськими кістками. ВІДЕО

На Житомирщині знайшли танк з людськими кістками. ВІДЕО
На Житомирщині знайшли підбитий німцями танк Т-34, який 70 років пролежав під землею неподалік села Турбівка.

Бойову машину, про яку розповідали жителі та свідчили архівні документи, дослідники шукали з минулої зими. І примітно, що знайшли його саме 15 листопада - у день загибелі танку та його екіпажу, йдеться у сюжеті ТСН.19:30.

"Ми пройшли фактично 20 гектарів поля - от тільки містика якась є - і вночі ми зачепили це місце", - розповів пошуковець Ігор Слюсар.

Після визволення Києва у 1944 році біля села Турбівка тривали жорстокі бої, ворог хотів повернути собі столицю. Радянські війська очікували контратаку німців, тому відправили в розвідку три радянські танки Т-34.

Екіпаж одного з них разом із машиною загинув. За версією пошуковців, танк Т-34 "загинув" від прямого влучення снаряду. Уламки машини - частини броні та борти - вони знаходять у радіусі півкілометра один від одного.

Екіпаж танка не мав шансів вижити. Пошуковці кажуть, що люк машини був зачинений, а всередині знаходився подвійний комплект боєприпасів. Після потрапляння снаряду - вибухівка здетонувала.

"Після такого вибуху, я дивуюся, як нам вдається знаходити хоч якісь фрагменти екіпажу", - каже Слюсар.

Пошуковці припускають, що загиблим екіпажем командував лейтенант Єрмаков. Під селом Турбівка воювала армія під командуванням маршала Рибалка, з іншого боку - прославлений німецький танковий ас Вітман.

У часи війни неподалік зосереджувалися до півтисячі танків.

Сільський голова Турбівки Феодосій Масюк каже, що ця місцина зберігає багато військових артефактів, тому пошуковцям тут усіляко допомагають. До цього, десь за місяць, було виявлено 12 поховань німців на виїзді із села. На даний час вони працюють тут без ніяких перепон", - повідомив Масюк.

Багатотонні рештки танка вціліли, бо місцеві після війни закопали їх у землю. Тепер звідти їх дістають краном. Пошуковці перевезуть рештки бойової машини до Центрального музею Збройних сил України.

А от останки екіпажу перепоховають із почестями після завершення пошукової операції.


Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 2
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
...день загибелі танкА, влучення снарядА етс. - Сходіть в школу.
Відповісти
Під мостом на красне там до сих пір танк схоронений у мулі нище рівня свай старого дерев'яного мосту. Може і у нас хтось його дістане.
Відповісти
Останні новини
На Житомирщині знайшли танк з людськими кістками. ВІДЕО
17 листопад, 2013, 11:45