Українців змусять встановити лічильники на тепло і воду

Українців змусять встановити лічильники на тепло і воду
Народні депутати України пропонують з 1 січня 2016 року по 1 січня 2018 року зобов'язати всі категорії споживачів встановити прилади комерційного обліку у сфері централізованого тепло-, водопостачання.

За відсутність таких приладів підприємства штрафуватимуть, а вартість оснащення лічильниками будинків оцінюється на рівні 3,8 мільярда гривень коштів державного та місцевих бюджетів, пишуть Вечерние вести.

Такі розрахунки та ініціативи містяться в проекті закону "Про комерційний облік теплової енергії, води та водовідведення у сфері комунальних послуг" № 3670 від 21 листопада, текст якого оприлюднений на веб- сайті парламенту.

Авторами зазначеного законопроекту є народні депутати Володимир Сальдо, Володимир Вечерко, Євген Карташов, Сергій Брайко, Юрій Любоненко та Володимир Мисик (усі - фракція Партії регіонів).

"Впровадження комерційного обліку теплової енергії і води для всіх категорій споживачів забезпечить раціональне споживання цих ресурсів, зменшить негативний вплив на економіку України від значного зростання цін на імпортований природний газ, підвищить рівень енергетичної безпеки держави", - йдеться в пояснювальній записці до документа.

Так, з 1 січня 2016 наявність лічильників стане обов'язковою умовою при централізованому водопостачанні та постачанні гарячої води для всіх категорій споживачів за винятком юросіб і фізосіб- підприємців, які здійснюють управління багатоквартирним будинком – для них норма набуде чинності з 1 січня 2017 року.

При централізованому теплопостачанні наявність лічильників для всіх категорій споживачів стане обов'язковим з 1 січня 2017 року, для юросіб і фізосіб- підприємців, які здійснюють управління багатоквартирним будинком – з 1 січня 2018 року.

Також з 1 січня 2018 наявність приладів комерційного обліку стане обов'язковим для всіх підприємств у сфері відведення стічних вод, якщо інше не передбачено договором, за винятком юросіб і фізосіб- підприємців, які здійснюють управління багатоквартирним будинком.

Як повідомлялося з посиланням на віце-прем'єр-міністра України Олександра Вілкула, станом на листопад 2013 року в країні приладами обліку теплової енергії обладнані 34,1 тисячі, або 50 % запланованих житлових будинків, холодної води – 47,8 тисячі, або 42% будинків, гарячої води – 7,8 тисячі, або 25 % запланованих.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Теги: гроші
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
Українців змусять встановити лічильники на тепло і воду
23 листопад, 2013, 09:30