Великий піст 2024 року: коли починається і закінчується, що можна і не можна їсти

Великий піст 2024 року: коли починається і закінчується, що можна і не можна їсти
2024 року християни будуть святкувати Великдень 5 травня, отже Великий піст розпочнеться у понеділок, 18 березня, і закінчиться у суботу, 4 травня. Щороку цей період триває 48 днів.

Розпочинає Великодній піст Чотиридесятниця (40 днів) і завершує Страсна седмиця (останній тиждень перед Великоднем), передає Вісник.

Існують загальні рекомендації, яких потрібно дотримуватися. Зокрема, перелік заборонених продуктів і страв. Віряни використовують цей період, щоб очиститися від гріхів і з чистою душею увійти в святкування Світлого дня. Також це пам'ять про сорокаденний піст Ісуса Христа, якого він дотримувався перед своїм розп'яттям та Воскресінням.

Що означає Великий піст: історія

Великий піст був встановлений Церквою у пам'ять про поневіряння Сина Божого пустелею. Він протягом 40 днів відмовляв собі у спокусі, не споживав в їжу м'ясні страви, не веселився і не розважався.

Перший день Великоднього посту носить назву Чистий понеділок, а весь перший тиждень — Чистою седмицею. Наші предки цього дня їли гриби, солонощі, квашення. Другий тиждень посту називають Друга седмиця. В давнину дівчата в цей період починали вишивати свій майбутній одяг для вінчання.

Третій та четвертий тижні в Церкві називають Хрестопоклонними. В четвер зазвичай господині пекли печиво з пісного тіста у вигляді "хрестів" із родзинками посередині. Хрест був особливо шанований серед вірян, адже Ісус Христос прийняв смерть заради людства саме на хресті.

П'ятий тиждень називають Похвальною седмицею, а шостий — Вербною неділею. Субота Вербної неділі називається Лазаревою суботою, адже цього дня згадують Лазаря, що був братом Марфи і Марії. Його воскресив Ісус Христос.

Що можна їсти у Великий піст 2024 року

У період Великого посту віряни готуються до святкування Великодня не лише духовно, але і тілесно. Під час посту більше часу відводиться для молитов, духовного читання. А тілесна підготовка — це відмова від скоромної їжі. На вашому столі повинні бути лише пісні страви. У Великий піст потрібно хоча б раз причаститися і сповідатися.

Під час Великого посту забороняється вживати в їжу м'ясні продукти, рибу, яйця, молоко, а ще споживати продукти частіше одного разу на день, пити алкогольні напої, палити. Дозволяється рослинна їжа (фрукти, овочі, сухофрукти), соління і квашення, сухарі, чай, бублики, гриби, горіхи, чорний і сірий хліб, каші на воді, киселі. Необхідно на увесь цей час відмовитися від лихослів'я та тілесних втіх.

По суботах та неділях, а також в дні великих свят, які збігаються з Великим постом, дозволяється додати до раціону пісну олію, вино, а вживання їжі збільшується до двох разів на день.

Слід зазначити, що перші чотири дні посту і вся Страсна седмиця (останній тиждень) вважаються найсуворішими. В Чистий понеділок (перший день посту) та Велику п'ятницю (остання перед Великоднем) заборонено вживати їжу. А ось в першу п'ятницю Великого посту дозволяється їсти тільки відварену пшеницю з цукром чи медом.

Існує і певний графік харчування, якого варто дотримуватися в інші дні посту:

понеділок, середа, п'ятниця — сухоїдіння (компоти, вода, овочі та фрукти);
вівторок і четвер — гаряча їжа без олії;
субота і неділя — гаряча їжа з олією.

З дозволу священника послаблення посту дозволяється вагітним жінкам, хворим, дітям та літнім людям. Також можна не дотримуватися його правил тим, хто подорожує.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Теги: піст, ПЦУ
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
Великий піст 2024 року: коли починається і закінчується, що можна і не можна їсти
16 березень, 08:20