Назвали наймасштабніші катастрофи 2013-го

Назвали наймасштабніші катастрофи 2013-го
Назвали наймасштабніші та найкривавіші катастрофи 2013 року.


Пожежа в клубі

2013 рік розпочався з трагедії, яка шокувала своєї масштабністю та цинічністю. На початку січня сталася велика пожежа у бразильському нічному клубі "Kiss", що знаходиться у місті Санта-Марія. За офіційними даними там загинули 233 людини, а ще 100 отримали численні травми.

Свідки трагедії повідомляли, що під час виступу групи Gurizada Fandangueira, музиканти почали використовувати піротехнічний засіб, відомий під назвою "срібний дощ". Іскри від піротехніки спровокували спалах звукоізоляційного покриття стелі та викликали появу дуже токсичного диму, який в лічені хвилини поширився по всьому клубу.

Раптова пожежа викликала паніку серед більш ніж тисячі відвідувачів клубу. Дехто з загиблих задихнулися, а деякі загинули в результаті тисняви, бо охоронці закрили єдиний вихід із клубу і нікого звідти не випускали, побоюючись, що всі розійдуться так і не заплативши.

Більшості загиблих було від 16 до 20 років. Пожежа у клубі стала найбільшою трагедією у Бразилії за півстоліття, а у місті Санта-Марія офіційно оголосили 30-денний траур.

У справі щодо пожежі поліція заарештувала трьох людей. Це один із власників клубу, музикант, який виступав того вечора, та керівник служби безпеки закладу.

Вибух на заводі в Техасі

У квітні в США стався потужний вибух на заводі добрив. Тоді містечко Вест, що у штаті Техас, з населенням 2,8 тисячі людей, було схоже на зону військових дій.

Багато будинків було зруйновано, в тому числі школа і будинок престарілих. Місцева влада ввела над містом безпольотну зону, щоб не перешкоджати польотам пожежних і медичних вертольотів. Американським пожежникам довго не вдавалося ліквідувати вогонь на заводі.

Самі ж мешканці були вкрай шоковані подією, прирівнявши НП до вибуху атомної бомби.

Один з очевидців розповідав, що під час пожежі в його магазині було кілька пожежників. Вони одразу виїхали на місце події, щоб почати гасити вогонь. Проте через 10 хвилин пролунав потужний вибух. Геологічна служба США повідомила, що вибух спровокував коливання земної поверхні магнітудою 2,1, а вибухова хвиля поширилася в радіусі 25 км.

Поранення від вибуху отримали близько 200 осіб, а жертвами трагедії стали 15 людей. Експерти кажуть, що на заводі могли бути проблеми із зберіганням токсичних речовин.

Недбальство робітників і недотримання правил безпеки назвали попередньою причиною вибуху.

Текстильний апокаліпсис

У Бангладеш в одному з передмість столиці обвалився 8-поверховий будинок "Рана Плаза", поховавши під своїми руїнами більше тисячі людей. У будівлі знаходилася швейна фабрика, банк і кілька магазинів. На текстильних виробництвах, розміщених в будівлі, працювали 3 тисячі 122 людини.

У масштабній рятувальній операції брали участь як військові, так і місцеві жителі. Декілька днів рух на шосе поблизу місця катастрофи був паралізований, адже до руїн приходили тисячі людей, щоб допомогти рятувальникам.

Представники місцевої поліції заявили, що число загиблих у результаті катастрофи становило 1127 осіб.

Бульдозери та інша техніка залишили місце події аж через три тижні після трагедії. Відзначимо, що все ж у місті сталося диво - рятувальники знайшли живу жінку, яка понад 100 годин пролежала під уламками будівлі.

Правоохоронні органи звинуватили власників будівлі і фабрики в нелегальному зведенні комплексу і створенні загрози життю працівників.

Повінь сторіччя

Під кінець травня Європу накрила катастрофічна "велика вода". Першою негоду зустріла Чехія. Через різке підвищення рівня води в річці Влтава у Празі тоді за декілька днів затопило 51 станцію метро. Через це і місті почалася масова евакуація населення.

Масштабна повінь закрила головну туристичну пам'ятку міста - Карлів міст. На всій території країни, за винятком Пардубицького краю, ввели режим стихійного лиха. Вже на початку літа через зливи Дунай та інші центральні європейські річки вийшли з берегів, що призвело до затоплення багатьох регіонів.

Найбільше постраждали федеральні землі південної Німеччини: Саксонія, Тюрінгія, Баварія і Баден-Вюртемберг. У мальовничому місті Пассау рівень води піднявся на 13 метрів. Востаннє таке траплялося в Німеччині аж у 1501 році.

Літню повінь у країні визнали найсильнішою за останні 500 років, яка "влетіла" країні у 12 млрд євро. Крім того велика вода накрила Австрію, Словаччину, Хорватію , Угорщину, Польщу та Сербію.

Загалом літня європейська повінь забрала більше 20 життів та наробила лиха на мільярди доларів. Європейські міста досі не можуть оговтатись від паводку, відбудовуючи вулиці, мости та комунікації.

Шалений потяг смерті


Жахлива трагедія сталася на залізниці в Іспанії ввечері 24 липня. Неподалік від міста Сантьяго-де-Компостела поїзд, який прямував з Мадрида до Ферроль, на великій швидкості зійшов з рейок. Вагони зім'яло від ударів один об одний, почалася пожежа.

Рухомий склад нараховував 13 вагонів. Під уламками загинули 79 людей, ще більше 140 людей отримали поранення.

Причиною страшної катастрофи пасажирського поїзда експерти називають значне перевищення швидкості руху. На ділянці, де сталася трагедія, введено обмеження швидкості руху до 80 км/год через крутий поворот. Натомість, потяг їхав зі швидкістю щонайменше 190 км/год.

Машиніст потяга Alvia вижив і певний час залишався затисненим між уламками в кабіні. Як повідомляв іспанський сайт El Pais, машиніст кривавого потягу вийшов на зв'язок завдяки рації. Від повідомляв, що металеві уламки затисли його в кабіні, зламавши кілька ребер.

В розмові з рятувальниками горе-машиніст зізнався, що смертельна аварія на його совісті, бо він зайшов на поворот на швидкості 190 кілометрів на годину.

Жахлива аварія поїзда в стала наймасштабнішою в Іспанії за останні 40 років.

Італійська кораблетроща

В Італії на початку жовтня біля острова Лампедуза затонуло судно, яке перевозило нелегальних іммігрантів з Африки. Корабель почав тонути після того, як на ньому спалахнула пожежа.

Люди намагалися привернути увагу берегової охорони і розвели вогонь, який швидко перекинувся на корабель. Лише після цього берегова охорона помітила судно, проте вже було запізно. Тоді на затонулому судні рятувальники знайшли "стіну" з 38 мертвих тіл. За їхніми словами, десятки тіл жертв корабельної аварії залишалися довго всередині судна.

Витягти їх було складно через різні побутові предмети, що перегороджували шлях: матраци, ковдри, трапи. Всього на борту корабля знаходилося 500 пасажирів з Еритреї, Гани і Сомалі, з них 300 чоловіків загинули.

Катастрофу на Лампедузі Папа Римський назвав ганьбою для Італії. Натомість європейські політики замислилися, чи не переглянути правила для нелегальних мігрантів.

Супертайфун століття

На початку листопада на Філіппіни налетів один з найпотужніший у світі тайфунів "Хайянь", від якого постраждали 11 мільйонів осіб. Стихія спричинила великі руйнування. Супертайфун супроводжували хвилі заввишки до шести метрів. Місцева влада повідомляла, що шалена буря забрала до 5 тисяч життів.

Американські експерти відзначали, що тайфун у момент досягнення Філіппін був найсильнішим за всю історію спостережень. Стихія століття дійшла до В'єтнаму, Тайваню, Китаю. Щонайменше 300 мільйонів доларів були потрібні гуманітарним організаціям ООН, щоб допомогти філіппінцям подолати наслідки смертоносного тайфуну.

Те, що на початку листопада відбувалося на вражених стихією територіях, експерти одностайно називали гуманітарною катастрофою

Смертельний рейс

Ввечері 17 листопада під час посадки в аеропорту "Казань" в столиці республіки Татарстан зазнав катастрофи літак "Боїнг 737".

Літак авіакомпанії "Татарстан" виконував рейс з московського аеропорту Домодєдово. Повітряне судно двічі намагалося піти на друге коло під час посадки, проте втратило висоту і зіткнулося з льотним полем аеропорту.

Від удару об землю у літака вибухнули паливні баки, внаслідок чого почалася сильна пожежа. На борту перебували 50 людей: 44 пасажири і 6 членів екіпажу. На жаль, після аварії ніхто не вижив.

Серед загиблих була 55-річна українка Маргарита Ошуркова, яка мешкала у Кременчуці. Також у авіакатастрофі загинув син президента Татарстану Ірек Мінніханов , голова Управління ФСБ по Татарстану Олександр Антонов та дружина російського коментатора Романа Скварцова.

Міжнародний авіаційний комітет встановив, що попередньою причиною катастрофи "Боїнга" стали дії екіпажу, які призвели до пікірування і падіння літака.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
Назвали наймасштабніші катастрофи 2013-го
10 грудень, 2013, 09:30