У Луцьку все ще думають, як сказати полякам свої «фе»

У Луцьку все ще думають, як сказати полякам свої «фе»
Депутати Луцької міської ради не змогли напрацювати єдиний текст відповіді депутатам ради польського міста Замость, які вважають образливим присвоєння почесного громадянина Луцька провіднику українських націоналістів Степанові Бандері, неприпустимим.

Нагадаємо, що міська рада Замостя висловила занепокоєння та жаль з приводу присвоєння Степанові Бандері звання почесного громадянина Луцька. У зверненні зазначалося, що «міжнародне співтовариство, до якого ми належимо, засуджує і не приймає прославляння нацистів і фашистів».

Фракція ВО «Свобода» підготувала звернення-відповідь міської ради Луцька до польських колег. Однак, депутати вирішили підкорегувати проект рішення: він, на думку окремих депутатів, був занадто жорстким.

Наша відповідь Замостю

Обранці для того навіть організували редакційну комісію, яка мала б випрацювати текст, який усіх задовільнить. Депутат Святослав Боруцький (ВО «Свобода») зазначив: «Враховуючи прохання Романюка і інших депутатів, нами було з тексту рішення забрані якісь можливі гострі моменти на чиюсь думку».

«Зміст заяви – показати полякам, що в нас є свої герої і не варто вручатися у наші справи. Але в тій формі, в якій вона була без змін, то вона занадто жорстка, яка не сприяє порозумінню. Сьогодні зранку була друга зустріч і ми пішли на компроміс, де вислови «колоніальна польська політика», «окупанти» були прибрані. Ми дійшли до певного компромісу», - зазначив депутат Сергій Григоренко.

Отож, вже у скорегованій заяві йшлося: «Луцька міська рада висловлює обурення з приводу образливих і неприпустимих заяв польських організацій, органів місцевого самоврядування міста Замостя із закликами скасувати рішення Луцької міської ради про проголошення провідника українських націоналістів почесним громадянином Луцька».

Така заява є втручанням у внутрішні справи держави і «очевидно, що певні деструктивні сили у польському суспільстві хочуть завдати удару по рівноправних стосунках двох країн, очорнити боротьбу українців за національне визволення».

Крім того у проекті заяви йдеться те, що про міська рада Замостя замовчує факт депортації українців під час операції «Вісла», не містить осуду тоталітарного режиму радянської влади, а Луцьк повинен залишати за собою право визначати хто є ворогами, а хто є героями.

Стосунки ж між містами повинні базуватися на взаємній повазі і розумінні, а влада Замостя повинна припинити спроби втручання у внутрішні справи українців. На думку Боруцького, такий варіант заяви не містить жодної образи.

Є варіанти

Втім, депутат Петро Савчук (ВО «Батьківщинва») напрацював власний проект заяви, який мав значно ліберальніший тон. В ньому зазначалося, що Луцька міська рада, незважаючи на подібні звернення, робитиме все можливе, щоб зміцнювати дружбу та співробітництво між містами-побратимами, українським та польським народами. Втім також вважає такі заяви від міста Замость неприпустимими.

Як повідомив секретар ради Григорій Пустовіт редакційна комісія «не визначилися, яку редакцію заяви треба підтримувати. Але заява повинна бути прийнята, аби не виглядало так, що рішення включене в порядок денний, але воно не прийняте».

Думки депутатів с приводу того, яку ж заяву підтримувати розділилися. З огляду на пізню годину та втому у п’ятницю 2 березня ввечері частина обранців узагалі пропонувала перенести розгляд питання на позачергову сесію.

Зрештою, коли діло дійшло до голосування за прийняття проекту рішення за основу, забракло голосів. А отже питання про «нашу відповідь полякам» сесія розгляне на своєму наступному пленарному засіданні, яке заплановане на кінець березня. Або ж на позачерговій сесії, якщо у депутатів чи міського голови буде бажання таку скликати.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
У Луцьку все ще думають, як сказати полякам свої «фе»
05 березень, 2012, 09:11