Вибори у Луцьку: кандидат поскаржився у виборчу комісію на конкурента

Вибори у Луцьку: кандидат поскаржився у виборчу комісію на конкурента
В агітаційних буклетах кандидата в депутати Луцької міськради Ірини Констанкевич, яка балотується на довиборах до міськради у виборчому окрузі №5, міститься недостовірна інформація, – заявляє інший кандидат, свободівець Микола Федік.

Скаргу Миколи Федіка розглянули під час засідання Луцької міської виборчої комісії у п’ятницю, 10 січня.

Як йшлося у документі, серед іншої інформації в агітаційному буклеті про Ірину Констанкевич зазначалося, що вона «№ 1 у виборчому списку».

«Ці відомості є такими, що містять недостовірну інформацію про кандидата та вводять в оману виборців», – стверджувалося у скарзі.

Адже згідно з виборчим законодавством поняття «виборчий список» застосовується до списку кандидатів у багатомандатному виборчому окрузі. А наразі вибори відбуваються в одномандатному мажоритарному виборчому окрузі № 5 і проводяться за мажоритарною системою.

Окрім того, Луцькою міською виборчою комісією на проміжних виборах 12 січня 2014 року не було зареєстровано жодного виборчого списку. А Ірину Констанкевич не включали як кандидата до жодного виборчого списку жодної організації політичної партії на проміжних виборах 12 січня 2014 року.

Також Федік зазначає, що згідно зі статтею 66 ЗУ «Про вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів», нумерація кандидатів не передбачена і у виборчому бюлетені.

Микола Федік просив Луцьку ОВК визнати дії кандидата у депутати Луцької міської ради Ірину Констанкевич щодо виготовлення та розповсюдження агітаційної продукції, що містить завідомо недостовірну інформацію, такими, які не відповідають вимогам виборчого законодавства.

Виборчу комісію просили оголосити Ірині Констанкевич попередження і заборонити розповсюдження цієї агітаційної продукції.

Інтереси Ірини Констанкевич на засіданні комісії представляв її довірена особа, юрист благодійного фонду Ігоря Палиці «Новий Луцьк» Ігор Поліщук, якого нещодавно обрали депутатом Луцької міської ради.

З його слів, єдиним джерелом нормативного визначення поняття «недостовірна інформація» є постанова пленуму Верховного суду України «Про судову практику у справах про захист гідності і честі фізичної особи, а також його ділової репутації». Згідно з цим документом недостовірною вважається інформація, яка не відповідає дійсності або викладена неправдиво.

Також він висловив позицію, що вислів «виборчий список» означає «перелік депутатів» та є тотожним за змістом і по суті вислову «виборчий бюлетень».

За словами Ігоря Поліщука, згідно з одним з пунктів статті 66 ЗУ «Про вибори депутатів…» у виборчому бюлетені зазначаються в алфавітному порядку прізвища, імена і по-батькові зареєстрованих у цьому окрузі кандидатів.

«Відповідно до алфавітного порядку у виборчому бюлетені для голосування на довиборах до Луцької міськради 12 січня Констанкевич Ірина Мирославівна є першою у такому переліку. Це сталося внаслідок об’єктивних обставин і внаслідок того, що за алфавітним списком її прізвище починається на букву «К» і вона є першою», – додав він.

Тож, Ігор Поліщук висловив думку, що зазначене в агітаційній продукції про те, що Ірина Констанкевич є «№ 1 у виборчому списку» не є недостовірною інформацією, яка вводить виборців в оману, оскільки не містить інформацію, яка не відповідає дійсності або викладена неправдиво.

Відтак в діях Ірини Констанкевич немає порушення виборчого законодавства, заявив Ігор Поліщук.

Довірена особа кандидата в депутати Луцькради Миколи Федіка Михайло Щур запитав у Ігоря Поліщука, на якій підставі він вважаєте, що постанову пленуму Верховного Суду України, на яку послався Поліщук, може бути застосована в межах розгляду питань чи спорів щодо виборчого законодавства.

Довірена особа Констанкевич пояснив, що інших документів, які б визначали це поняття, немає.

«У цьому випадку довірена особа Констанкевич повівся за принципом: закон як дишло, куди повернув, туди й вийшло. Тому що бюлетень і виборчий список не є тотожними поняттями, в жодному нормативно-правовому акті це не зафіксовано. І якщо в цьому випадку ви допустили помилку, то визнайте, що це була помилка. І ми будемо думати, що трапилося непопрозуміння», – прокоментував ситуацію довірена особа Миколи Федіка депутат Олександр Пирожик.

Своїм голосуванням Після Голова Луцької ОВК Марія Парфенюк запропонувала не задовольняти скаргу повністю.

Більшістю голосів члени Територіальної виборчої комісії не підтримали скаргу й відмовилися виносити Ірині Констанкевич попередження.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Теги: вибори
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Інші новини теми
Коментарі 41
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Юрист Ігоря Палиці вважає, що "виборчий список" і "виборчий бюлетень" - тотожні поняття. Запитання до інших юристів: а ви як би це розцінили?
Відповісти
Ану киш звідси! Волинська "Свобода" - це купа вгодованих котів. Треба було свого друга Вікторова так пильно контролювати, як зараз контролюєте конкурентів. Раз самі гнилі - не нападайте на людей! А то звинувачення: вони планують щось зробити – це вся політична діяльність цієї партії. Тху!
Відповісти
дійсно
Відповісти
Ти наш "хороший"!
Так свого дружка-хабарника (засудженого судом на 5 років) Вікторова любиш. Порадь йому, краще буде усім, нехай чесно відбуде покарання. Все робіть по ЗАКОНУ!
Відповісти
Кандидат, свободівець Микола Федік, шкода що ніби наперед визнає свою поразку, виправдовуючись і шукаючи дрібних зачіпок.
Відповісти
А по-вашому дрібнички потрібно упускати?
Відповісти
За умови відсутності у згаданому законі розділу "Визначення понять" та нормативного визначення даних термінів у інших законах, та враховуючи умови застосування (у агітці) за змістом та суттю вислів "виборчий список" у даному випадку означає перелік депутатів у виборчому бюлетені. А взагалі-то, Олександре, ситуація висмоктана з пальця.
Відповісти
дєтство то все
Відповісти
Prosto Fedik jak devochka sebe vexe.plak plak
Відповісти
О! АдвоКАТИ-"палицюки" в хід пішли...
Відповісти
Свобода відчуває, що поразка вже близько. Ось і б'ється в передсмертній агонії, тому що крім лозунгів і кричання в мегафон не зроблено нічого корисного і толкового. Але, як сказав класик "На смертном одре мы будем сожалеть лишь о двух вещах: что мало любили и мало путешествовали".
Відповісти
Які б скарги і якого б змісту не було подано до Луцької виборчої комісії її більшість (контрольована ПР) буде голосувати й приймати рішення не в межах чинного законодавства, а виключно крізь призму політичної доцільності. В цій ситуації має місце факт, який підтверджує єдність ПР та палиці!
Відповісти
Це однозначно можна розцінювати як спроба маніпулювання законами заради виконання щедро оплаченого олігархом політичного замовлення
Відповісти
Свобода! А где же активисты- майдановцы Гузь, Бондарь, Григоренко. Чего не поддержат своего коллегу. Видно денег не платят, да и болото месить на округе не охота за идею. И смешно и грустно. У нас в стране даже оппозиции нормальной нету...
Відповісти
у Вас недостовірна інформація, не всі троє, але на окрузі були.
Відповісти
Щоб побачити Гузя, Бондаря, Григоренко, які агітують за Федіка на Львівські, потрібно там жити, а не сидіти на офісі і тролити за 5 копійок.
Відповісти
Сьогодні на окрузі №5 агітаторами за Миколу Федіка були: Майя Москвич, Володимир Бондар, Микола Собуцький, Сергій Поха та інші євромайданівці.
Майя й блог написала: http://www.volynpost.com/blogs/952-revolyucijnyj-ekzamen-dlia-lucka
Відповісти
Так правильно. Спохватились в последние дни ибо поняли, что конец близок. Майдан в Киеве потихоньку уменьшается, гражданский совет майдана выставил условие оппозиции, а оппозиция кормит людей очередными вече.
Відповісти
Розгляд цієї скарги - цікавий тест для членів ОВК. Він показав, що члени ОВК від Партії регіонів та олігарха Палиці - голосують синсхронно! Це підтверджує, що влада поставила на кандидата від Палиці. Партія регіонів готова поставити на будь-кого, лише б не переміг узгоджений кандидат від опозицій, та ще й зі "Свободи"...
Відповісти
Блін, до чого ці дурні витребеньки? Константкевич - дуже нормальна жінка (попри мою антипатію до Палиці). Так, в неї є всі шанси, і "опоненти" починають блювати лайном. Вони ж в ньому і втонуть.
Відповісти
А Пирожик і Ко. - дуже НЕ НОРМАЛЬНІ!!! То робіть висновки виборці!!!
Відповісти
Нормальна б до Палиці не пішла. За копійку в церкві, так би мовити, повітря зіпсує.
Відповісти
Чим Паиця не нормальний?Стільки хорошого робить!ВВас не зрозуміти
Відповісти
А особливий - то як? це ви так ніжно називаєте свій непорядок з головою? Та скільки ж часу треба, щоб зрозуміли: ви дивіться, хто і що для міста робить, а не хто що базікає. А то не можете нічого в цьому житті зробити, бо мозку не вистачає і кричите на всіх закутках, які погані всі ті, хто мають гроші. Якби не кричали, а щось робили, то, може, і в вас гляди б побільшало. І в кишені, і в голові!!!
Відповісти
"Свобода" все-одно переможе! На цей раз "палицюки" недооцінили свободівців, які воюватимуть за кожен голос, аж до перемоги!
Відповісти
Ага! Переможе, в своїх снах і мріях. Абсолютна бездіяльність в реальних справах, популізм, і запудрювання людям мізків - ось основні напрямки діяльності членів опозиції. Хіба що Вега часом щось конструктивне в міськраді пропонує.
Відповісти
Воюй не воюй - всеодно получиш... ну сам знаєш що!!!:)
Відповісти
знаю, цей... вже нам на антамайдані давали (
Відповісти
Ганьба "СвобЛоті"!!!
Відповісти
Може то сходити до Полішука заколядувати)
Відповісти
Палyця №1 у списку зрадників Волині!
Відповісти
"Свобода" за ідеї, а любить гроші. Це правильно.
В реальному житті перемагають ГРОШІ і хороші ідеї.
Відповісти
Поясніть а що ОВК зробила не так? Яке рішення комісія не принялаб всеодно воно б оскаржувалось.І думаю ПР тут непричому. Закон як дишло тим більше про вибори. Авсі задоволені ніколи не були і небудуть. Якшо невмієм по чесному програвати то завжди знаходимо виного. А свобода багато пі.... а мало робить крім того що пише кляуз і гавкає
Відповісти
ТВК в супереч норм закону, без жодних посилань на закон просто й тупо прийняла рішення, яке є політично вмотивованим та "капустою" обгрунтованим! Про програш говорити занадто рано - капуста-сила, але й шатківниці будуть!
Відповісти
а чого комуністи Кононовичі не виступили проти кандидата від олігарха ІРини Констанкевич? пригадую, вони так критикували підкуп виборців на виборах у серпні, так ганьбили Поліщука, а тут мовчать як риби. певно комуністам перепала копійка з Швейцарії. Лєнін також у Швейцарії мешкав, то може вони попутали Лєніна з Палицею?
Відповісти
коментарі трьох людей) невже ніхто не розуміє, що "волинь пост" жителі Львівської і Омеляників не читають)) пускають гази в одну калюжу і дивляться в в кого бульбашки більші) і так все ясно, хто кого купив і зацікавив той і переміг, а потім хто з кого, що буде мати!
Відповісти
Аби що, Шановний Федік- як на мене, то ви від своєї неспроможності-втратили здоровий глузд! Як можна бути настільки переляканим, та недієздатним?????????
Де ваша чоловіча, та навіть проста людська гідність???
Ви на свої нікчемні буклети дивіться, в яких осипаєте брудом Констанкевич І.М., це явно не гідний вчинок для поважаючого себе мужчини!!!!
Відповісти
а що він зобовязаний уступити Констанкевич місце?
Відповісти
Привід подачі скарги в ТВК посміхнув :)
Відповісти
А давали"капусту в ТВК??? Чогось ми її неїли!!!Голосували ми згідно закону.......
Відповісти
в дерапараті робочий день?дурью як завжди маєтесь..."значущі" подстілкі з 1.5 зарплатою..
Відповісти
Останні новини
На Волині загинув школяр
10 січень, 2014, 17:49
Вибори у Луцьку: кандидат поскаржився у виборчу комісію на конкурента
10 січень, 2014, 17:22